Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Dünya Atletizm Şampiyonası devam ederken, sporcular her gün şaşırtıcı ve beklenmedik performanslar ortaya koyarak sürpriz zaferler elde ediyorlar. Salı günü de değişen birşey olmadı, dünyanın pek çok farklı ülkesinden gelen atletler şampiyonada unutulmayacak izler bıraktılar.     

Tamamlanan yarışlardan bazılarına bir göz atalım. Kadınlar 1500 metrede Faith Kipyegon, müthiş bir yarış ortaya koydu ve 3:54.87’lik derecesiyle üçüncü dünya şampiyonluğunu kazanarak altın madalyanın sahibi oldu. Bu madalya ile beraber 1500 metre, 5000 metre ve milde olmak üzere üç dünya rekoru kırdığı bu rüya sezonunu taçlandırmayı başardı. Ayrıca bu yarışta sekiz kadın 4 dakika süresinin altına inmeyi başardı. Yarış sonunda konuşan Faith Kipyegon şunları söyledi, “Bu benim için harika bir sezon. Burada dünya rekorları kırmak ve dünya şampiyonu olmak, ünvanımı korumak. Kendime ‘Sen güçlüsün ve yola devam et’ dedim. Bugün bir tarihin ve bu ünvanın peşindeydim, başardım. Sadece kendi yarışımı koşuyordum. Kadınların güçlü olduğunu biliyordum ve bugün beni zorladıkları için onlara teşekkür ediyorum. Planım öne çıkmak ve daha hızlı gitmekti çünkü bu yarışların inişli çıkışlı olabileceğini biliyorum. 300 metre sonra kendimi öne attım ve arkamdan kimse gelmiyordu”.  Etiyopyalı Diribe Welteji, Londra Maratonu’nu kazandıktan dört ay sonra 3:56.00’lık derecesiyle üçüncü olan Sifan Hassan’ın önünde 3:55.69’luk derecesiyle gümüş madalyanın sahibi oldu. Clara Mageean 3:56.61’lik ulusal rekorla dördüncü oldu.                  

Erkekler yüksek atlama finallerinde Gianmarco Tamberi, 2,36 metrelik atlayışıyla koleksiyonunda eksik tek büyük ünvan olan erkekler yüksek atlamada dünya şampiyonluğunu kazanıp altın madalyayı alarak bu eksiği kapattı. Tamberi, Tokyo 2021 Olimpiyat Oyunları’nda, Amsterdam 2016 ve Münih 2022 Avrupa Şampiyonalarında, Portland 2016’da Dünya Salon ve Glasgow 2019’da Avrupa Salon Şampiyonasında kazandığı zaferlerin ardından tüm şampiyonluk setini tamamladı. Kendine özgü yarı traşlı görünümü ile dikkat çeken sporcu yarış sonunda şöyle konuştu “ Ben sadece bunun için gittim, bütün büyük yarışmalarda altın madalya kazanarak tarih yazmak istedim. Bu duygu muhteşem, yıllardır yapılan tüm fedakarlıklara değer. Elemelerden sonra kendimi istediğim kadar iyi hissetmediğim için biraz korktum ama finalde her zaman değişeceğimi biliyordum. Gelecek yıl kendi ülkemde,Roma’da düzenlenecek Avrupa Atletizm Şampiyonası’nı sabırsızlıkla bekliyorum. Tabii ki olimpiyat oyunlarında yarışmayı da sabırsızlıkla bekliyorum, iki olimpiyat altın madalyası kazanan hiçbir yüksek atlamacı yok, dolayısıyla Paris’te tarih yazmak harika olurdu. Ama önce bu geceki parti, bu madalyayı kutlamam gerekiyor çünkü bir yıllık fedakarlık ve diyetten sonra bunu hak ettim”.                

Erkekler 3000 metre engelli koşuda olimpiyat şampiyonu Soufiane El Bakkali, 2021 Tokyo Olimpiyatları ve Eugene 2022 Dünya Şampiyonası’ndaki zaferlerinin ardından 8:03.53’lük derecesi ile üst üste üçüncü küresel altın madalyasını kazandı. Soufiane El Bakkali:” Geçen yıl Eugene’de kazandıktan sonra evime bir altın daha getirdiğim için gerçekten gurur duyuyorum. Bu şampiyonalar için harika hazırlıklarım vardı ama bugünkü saha Lamecha gibi sporcularla çok güçlüydü. Hazır geldim, hazırlandım ve kazanabileceğime inandım. Bu madalya bana Paris’teki Olimpiyat Oyunları için motivasyon sağlıyor. Orada da kazanmak istiyorum” dedi. Aynı yarışta dünya rekoru sahibi Lamecha Girma ise, 8:05.44’lük derecesiyle dördüncü dünya gümüş madalyasıyla yetinmek zorunda kaldı. Tüm hızıyla devam eden Dünya Atletizm Şampiyonası, Pazar gününe kadar atletizm severlere keyifli yarışlar sunacak.