"Insomnia", Christopher Nolan'ın yönettiği ve başrollerinde Al Pacino, Robin Williams ve Hilary Swank'ın yer aldığı gerilim ve suç türünde bir filmdir. Film, Norveç yapımı olan aynı adlı 1997 filmden uyarlanmıştır. 2002 yılında yeniden çekilerek de vizyona girmiştir. Diğer rollerde ise Martin Donovan, Maura Tierney, Nicky Katt, Crystal Lowe, Paul Dooley gibi oyuncular rol almışlardır.

Hikaye, bir cinayet soruşturmasını çözmek için Alaska'nın uykusuz ve güneş ışığının aylarca dinmediği bir kasabası olan Nightmute'a gelen Los Angeles Polis Departmanı Dedektifi Will Dormer (Al Pacino) etrafında dönüyor. Kasabada genç bir kız

öldürülmüştür. Dormer, bu kızın katilini yakalamak için ortağı ile birlikte kasabaya gelir. Ancak kasabada, yoğun güneş ışığı ve uykusuzlukla başa çıkmakta zorlanırken, bir dizi olaylar gelişir ve Dormer, kendi iç savaşıyla da yüzleşmek zorunda kalır.

Walter Finch, rolündeki Robin  Williams, karizmatik ve entelektüel bir karakterdir. Aynı zamanda karanlık bir yanı da olan bir katildir. Zekası ve manipülatif yetenekleriyle, Dormer'ı oyununu oynamak için ustalıkla kullanır. Finch'in karmaşık kişiliği ve sırlarla dolu geçmişi, film boyunca izleyicinin ilgisini çekmeyi başarmış ve onu gizemli bir figür haline getirerek izleyicinin merakını daha da çekmiştir. Film, atmosferik gerilimi, karmaşık karakterleri ve beklenmedik dönüşleriyle dikkat çeken bir filmdir. Al Pacino'nun oyunculuğu, Dormer karakterinin iç dünyasını derinlemesine işlerken, Robin Williams ise alışılmadık bir şekilde, bir suçlu rolünde karşımıza çıkmasıyla şimdiye kadarki iyi insan rollerini bir anda unutturup kafamızdaki algıyı başarılı performansıyla değiştirmeyi başarmıştır. Nolan'ın yönetmenliği de Alaska'nın soğuk ve izole atmosferini ustalıkla kullanarak izleyiciyi gerilim dolu bir atmosfere sokmuştur. Karanlık ve bozulmuş psikolojik dünyalarını görsel olarak yansıtarak, izleyiciyi filmin içine çekmeyi başarmıştır.

Şu ana kadar yazdıklarımda filmin konusu ve filmin karakterlerini iç içe anlattığımın farkındayım; yani önce objektif olarak konu sonra da karakter yorumları vs. bunları ayrı ayrı paragraflarda anlatmadım çünkü filmde de aynen bu yapılıyor. Al Pacino' nun canlandırdığı karakter olan Dormer karakterinin uykusuzluğuyla başa çıkma mücadelesi işlenirken, bir taraftan da olay örgüsüyle bağlantılı olarak gerilim ve gizem de sürekli artmaktadır. Alaska'nın sonsuz gündüzü, karakterlerin zihinlerindeki sınırları bulanıklaştırırken, seyirciyi de bir tür bu metaforik dünyanın içine giderek sürükler niteliktedir.

Tekrar olay örgüsüne dönecek olursak geçmişinde yaptığı bir hata yüzünden pişmanlık yaşayan Dormer bu kasabada da Walter tarafından oyuna getirilerek birlikte katili yakalamak için görevlendirilen diğer polis arkadaşını istemeden öldürür ve bunu üstlerine rapor etmez. Bu olayı da tek bilen katil Walter'dır.

 Biraz da Hap Eckhart dan söz edecek olursak Dormer'ın meslektaşı ve yakın arkadaşıdır. Alaska'daki cinayet soruşturmasında Dormer'a eşlik ederken, onunla birlikte olayları çözmeye çalışır. Ancak, Dormer'ın hataları ve vicdan azabı, Eckhart'ın da bu durumdan zararlı çıkarak ölmesine neden olur. Aslında bu karakter, filmde Dormer'ın içsel dünyasını anlamak ve izleyiciye aracılık etmek için kullanılmıştır da diyebiliriz. Son olarak Eckhart'ın ölmesinden sonra onun yerine Dormer'a yardımcı olmak için olayı araştıran polis memuru Ellie Burr (Hilary Swank) gelir ve başka bir karakter olarak karşımıza çıkar. Filmin bundan sonrasında bu ikili katili yakalamak için uzun uğraşlar verirler. Kendi aralarında da güven, dürüstlük ve şüphe iç içedir.

 Özetle olarak, "Insomnia" sadece sıradan bir suç filmi gibi değil, aynı zamanda insan psikolojisini ve vicdanın karmaşıklığını derinlemesine işleyen etkileyici bir filmdir. Nolan'ın yönetmenlik becerisi, Pacino ve Williams gibi usta oyuncuların performanslarıyla birleşerek, unutulmaz bir sinema eseri ortaya çıkmıştır.