Sevgili okur, bundan böyle elimden geldiğince, katılımcı kent yönetimi anlayışı üzerinden, sizlerin sosyal medya yorum ve değerlendirmelerinize köşemde yer vermeye çalışacağım.

Sosyal medya, özellikle Instagram üzerinden, belediye başkanlarının ve belediyelerin resmi hesaplarının altında bulunan yorumların çok kıymetli ve kent yönetimine katılım açısından çok değerli olduğuna inanıyorum. 

Havaların ısınmaya, güneşin iyiden iyiye yüzünü göstermeye başladığı bugünlerde, çöp konteynerleri ve çevresinin kötü koku ve kötü bir görünüm barındırdığı yadsınamaz bir gerçek. Çankaya ilçesinde yaşayan bir kent sakini olarak, Çankaya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından başlatılan, “Çankaya’da köşe bucak temizlik” faaliyetini öncelikle çok doğru bulduğumu ifade etmek istiyorum. Çankaya Belediyesi’nin temizlik faaliyetini duyurmuş olduğu Instagram sayfasında bu uygulama ile ilgili kimi yorumlara da yer vermek, böylelikle yukarıda da ifade ettiğim gibi, katılımcı kent yönetimi anlayışına katkı sunmak istiyorum.

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner de Instagram hesabında, Çankaya’nın temizlik faaliyetlerini fotoğraflar ve “Temiz Çankaya için çöp konteynerleri ve çevresi başta olmak üzere yol ve kaldırımları yıkıyor, durmaksızın çalışıyoruz” notuyla paylaştı. Bu paylaşımın altına, yazım yayına girmeden önce tam 113 yorum yapılmıştı. Yorumların tamamına yakını, temizlik faaliyetinin faydalı ve gerekli olduğu yönünde olmakla birlikte, genel itibariyle temizlik faaliyetindeki su kullanımına yönelik yorumlar göze çarpıyordu. 

Bu noktada, siz değerli kent sakinlerinden, iklim krizine dikkat çeken Irmak Sayın Alan ve Ayşe Uysal isimli bir annenin çocukları için temenni ve dileklerini içeren yorumlarına yer vermek istiyorum.

Su tüketimi ile ilgili olarak, Irmak Sayın Alan diyor ki: “İklim krizinin etkilerini bu kadar yoğun hissettiğimiz ve ciddi kuraklık yaşadığımız günlerde su ile yıkama dışında daha iyi bir alternatif bulunmalı diye düşünüyorum. Su kaynakları çok dikkatli bir şekilde kullanılmalı ve başta belediyeler tarafından olmak üzere, halk bu konuda bilinçlendirilmeli…”

Ayşe Uysal ise, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’e yorumlarda şöyle sesleniyor: 

“Hüseyin bey merhaba, öncelikle kazandığınız seçimden dolayı sizi tebrik ediyorum. Ben üç çocuk annesiyim, 100. Yıl’da oturuyorum, 38. Blok’ta evimizin arkasında çok güzel bir bahçe var, fakat çöplük gibi her taraftan kapalı. Muhtarlığa birkaç kez söyledik fakat sanırım yoğunluktan sıra gelmedi. Bugün sizi ODTÜ’lülerle görünce sevindim, bu da bana cesaret verdi. Rica etsem, talimat verseniz, ağaçlık alan temizlense. Bir tane pota ya da kale ya da bir salıncak konsa ne güzel olur değil mi? Ben ve çocuklarım çok mutlu oluruz. Mesajımı görüp dikkate alırsanız çok sevinirim, olmasa da canınız sağ olsun. Allaha emanet olun.”

Sevgili okur elimden geldiğince ve köşem elverdiğince kent sorunları ve kent yönetimi ile ilgili yorumlara yer vermeye çalışacağım. Böylelikle, katılımcı demokrasinin çok önemli bir mihenk taşı olan katılımcı kent yönetimi anlayışına katkı sunmayı amaçlıyorum. 

Sağlıklı, huzurlu, mutlu bir kentte yaşama umut ve gayesinde buluşmak dileğiyle…