Editör: TE Bilisim
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) dinlediği uzmanlar, Türkiye’deki çocuk bakıcılığına mercek tutuyor.
KEFEK bünyesinde kurulan TBMM Kadınların İş ve Aile Yaşamlarının Uyumlaştırılmasında Karşılaşılan Sorunların Tespiti Alt Komisyonu, Türkiye AB Delegasyonu Program Yöneticisi Mehmet Caner Demir ile
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan’ı dinledi. Meclis tutanaklarında Demir’in yaptığı şu tespitler dikkat çekti:
“Özellikle 0-6 yaş grubu çocuklar için bir bakım açığı sorunumuz var. Çocuk doğuyor, anne belli bir süre onunla yasal olarak birlikte olabiliyor çalışıyorsa ama diyelim altı aylıktan ilkokula başlayana kadar çocuk nasıl bakılacak, bu bir soru işareti. İşte, evde bakım bir çözüm. Kreşler bir çözüm; ama evde bire bir bakmak çok maliyetli. Kreşler her yerde yok. Onlar da çok maliyetli. Özellikle alt ve orta gelir grubu için çok sürdürülebilir bir yöntem değil. Dolayısıyla burada ‘Komşu bakıcıları’, ‘Komşu anne’ diye kurguladı Sosyal Güvenlik Kurumumuz onu. Böyle bir sistem var AB ülkelerinde.
Biz bu sistemin birçok soruna çözüm olacağını düşünüyoruz. Hem de Türkiye’nin de belki bu kültürel yapısına da uygun. Hani, birçok yerde komşuya bırakılır ya çocuk yani bunun biraz daha işte, vergilendirilmesi, sisteme bağlanması gibi ve profesyonel bir hâle gelmesi, bu insanların da bir gelir sahibi olması... Yine, kadın istihdamını bu yönüyle de arttırıcı bir faktör. Çünkü bakım sektörü dediğimizde çoğunlukla kadınların çalıştığı, emek yoğun bir sektörden bahsediyoruz. Buraya yapılan her bir yatırım doğrudan istihdamı arttıracak bir etki yaratıyor.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Erkan da şunların altını çiziyor.
“Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonunda çalışan anne desteği altında eğitimli çocuk bakıcısı istihdam eden annelere aylık 325 avro ödeme yapılmaktadır. Eğer annenin çocuğu özel gereksinimli ise bu tutar aylık 375 avroya yükselmektedir. Bakıcı eğitim teşvikiyle 0-36 aylık çocuk bakımı alanında Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika ibraz eden eğitimli kadın bakıcılara tek seferlik 200 avroya kadar destek sağlanmıştır. ‘3 bin 700 kadının sertifikalı çocuk bakıcısı olarak istihdam edilmesi’ gibi bir hedefimiz varken şu anda mevcut durumda 6 bin 920 kadın sertifikalı çocuk bakıcısı olarak istihdam edilmiş durumda. Yine ‘3 bin 700 annenin istihdamda kalmaya devam etmesi’ şeklinde bir hedefimiz varken bu sayının 5 bin 114 kadın olduğunu söyleyebilirim. Yaklaşık 6 bin kadının MEB onaylı çocuk bakım sertifikasına sahip olması hedeflenirken bu rakamın da üzerine çıkılarak 7 bin 518 kadınımıza MEB onaylı çocuk bakım sertifikası verilmiştir.
Burada, 0-60 ay arası çocuğu olan 10 bin 250 kadını kurumsal erken çocuk eğitimi ve bakım hizmetleri alabilmeleri için finansal olarak desteklemeyi hedeflemiştik. Bu rakam; proje sonu itibarıyla 17 bin 959 kadına ulaşmışız. Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu ile 0-24 ay arası çocuğu olan ve ilk kez işe başlayacak ya da işine geri dönecek annelere kayıtlı çocuk bakıcısı çalıştırmaları hâlinde aylık 300 avro gibi mali destek sağlanmıştı. 10 bin 360 anneye, 15 bin 232 çocuk bakıcısının projeden faydalandığını söylemek isterim. Bu mali destekler sayesinde kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının artırılması ve çalışan annelerin doğum sonrasında da işe geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılmasına destek sağlanmıştır.”
Yorumlar