Dünya

11 Eylül saldırısında neler oldu? Kaç kişi öldü? Perde arkasında neler yaşandı?

ABD’de 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının üzerinden 22 yıl geçti ancak etkileri hala sürüyor. Saldırılarda 3 bin kişi öldü ve 6 binden fazla kişi yaralandı. 11 Eylül saldırısı sorumluluğunu Afganistan merkezli El Kaide terör örgütü üstlenmişti. İşte 11 Eylül olaylarının perde arkası...

Abone Ol

 11 Eylül saldırısında hayatını kaybedenler 22. yılında anılırken saldırının anma gününün ardından arama motorlarında ''11 Eylül saldırısı nedir? Eylül saldırısında kaç kişi öldü? 11 Eylül saldırısı nerede, ne zaman oldu?'' soruları araştırılmaya başlandı. Peki, 11 Eylül saldırısında neler oldu? Kaç kişi öldü? Perde arkasında neler yaşandı? İşte detaylar...

11 EYLÜL OLAYI NEDİR?

Amerika’ya yönelik uçak saldırıları sonrası dünyada büyük bir savaş dönemi başladı. Komplo teorilerini de konu olan terör saldırıları sonrası tek kutuplu dünyanın önderi konumundaki Amerika Birleşik Devletleri iki ülkeye bizzat savaş açtı, sınırlar değişti, milyonlarca kişi öldü. 

Bu iki uçağın Amerika’nın New York kentinin sembolü konumundaki İkiz Kulelere saldırısı dünya tarihindeki bir kırılmanın işaretiydi. Terör saldırısı sonrası dünya değişti. Milyonlarca kişi işgaller sonrası hayatını kaybetti.

İddiaya göre 11 Eylül sabahı 19 terörist koordineli şekilde hazırlandı. ABD Kaliforniya'da seyahat etmesi planlanan dört uçak kaçırıldı. Uçaklardan ikisinin hedefi dünya ticaret merkezinin olduğu İkiz Kuleler olarak anılan kulelerdi. Dünya o gün ilk kez canlı yayında bir terör saldırısını seyretti.

''3  BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ''

Üçüncü uçağın hedefi Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagondu. Son uçak ise Amerika’nın başkenti Washington’a giderken yolda düştü. Saldırılarda 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Saldırılar dünya tarihine geçti ama o saldırılara ilişkin komple teorileri hiç bitmedi. Gerçekten bir terör saldırısı mıydı, bu terör saldırısını yapanlar Amerika’nın içinden destek almışlar mıydı? Bu soruların cevapları halen tartışma konusu.

Beyaz Saray saldırının sorumlusu olarak terör örgütü El Kaide’yi gösterdi. El Kaide lideri Usame Bin Ladin o dönemde Afganistan’daydı. Amerika, Esame Bin Ladin’in saklandığı Afganistan’a yani Taliban yönetimine savaş açtı. Sonrası büyük bir trajediydi. Afganistan’daki savaşta 100 binlerce sivil hayatını kaybetti. Amerika, yönetimi değiştirdi ama yaklaşık 20 yıl sonra ülkeyi yine Taliban’a bırakıp askerlerini çekmek zorunda kaldı. 100 binlerce kişinin ölümünden sonra Afganistan’daki savaş, Taliban’dan kaçmak isteyenlerin Amerikan uçağına tutunmaya çalışarak gökyüzünden yere düştüğü o facia görüntülerle son buldu.

Haber Merkezi