1924’ten 2017’ye Şehremaneti’nin Belediye Başkanları
27 FARKLI İSİM
Başkent 1924 yılında beri 27 farklı belediye başkanı ile yönetildi. Cumhuriyetin ilanından, 1960 Darbesi’ne kadar ilerleyen süreçte, 14 isim görev aldı. Bu isimler; Kütükçü Ali Bey, Mehmet Vehbi Demirel, Mehmet Ali Bey, Ali Haydar Yuluğ, Asaf Bey, Nevzat Tandoğan, Osman Sabri Adal, İzzettin Çağpar, Ragıp Tüzün, Fuat Börekçi, Mehmet Atıf Benderlioğlu, Kemal Aygün, Orhan Eren, Abdullah Dilaver Argun. Ankara, en uzun belediye başkanlığı yönetimlerinden birini de bu dönemde geçirdi. Nevzat Tandoğan 1929-1946 yılları arasında yani tam 17 yıl görev yaparak, en uzun yönetimlerden birini elinde bulundurdu.
NEVZAT TANDOĞAN KİMDİR?
Ankara’nın 17 yıl boyunca belediye başkanlığı görevini üstlenen Nevzat Tandoğan, 1894 yılında İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Tandoğan, Kasımpasa Erkek Numune Okulu Musahabatı Ahlakiye Öğretmenliği, 1. Ordu Menzil Adli Müşavirliği, Erenköy Numune Okulu, Kasımpasa Okulu Şube Öğretmenlikleri, Anadolu Feneri Öğretmenliği, İstanbul Polis Umum Müdürlüğü 2.Şube Müdür Muavinliği, Müdürlüğü, 3. Şube ve 1.Şube Müdürlükleri, 1. Şube Başkanlığı Adalar Dairesi Müdürlüğü, Malatya Valiliği, TBMM III. Dönem Konya Milletvekilliği (4 Kasım 1929 tarihinde istifa etmiştir.), Ankara Valiliği ve Şehremaneti Vekilliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıydı. Tandoğan, 9 Temmuz 1946 tarihindeki intihar etmiştir.
Ankara'da bir meydana, Batıkent'te bulunan bir parka ve bir caddeye onun ismi verilmiştir. Meydanın ismi 2015 yılının Nisan ayında Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Anadolu Meydanı olarak değiştirilmiştir.
1960 yılında yaşanan darbeden sonra büyükşehir belediye yönetimine askeri isimler geldi. Askeri darbe döneminde, İrfan Baştuğ, İhsan Orgun, Nuri Teoman, Enver Kuray isimler büyükşehir yönetiminde yer aldı. 1963 yılından 1980 darbesine kadar olan süreçte ise, Halil Sezai Erkut, Ekrem Barlas, Vedat Dalokay, Ali Dinçer isimleri yönetimdeydi.
VEDAT DALOKAY KİMDİR?
Ankara’nın birçok parkı ve projesinin başında yer alan isim olarak bilinen ve göreve geldikten sonra 4 yıl boyunca belediye başkanlığı görevini yürüten Vedat Dalokay, 1973 Yerel Seçimlerinde Ankaralı seçmenlerin yüzde 62'sinin oyunu alarak CHP'den Belediye Başkanı oldu. Bu görevi 1977 yılına kadar sürdürdü. Ankara ulaşımını kavşaklar yoluyla düzenlemesi nedeniyle kendisine "göbekçi Dalokay" denildi. Sıhhiye'deki "Hitit Güneşi Anıtı ve Lozan Meydanı" Dalokay'ın başkanlık döneminde yapıldı. Altınpark, Abdi İpekçi, Kuğulu ve Seğmenler Parkları onun başkanlığı döneminde yapıldı; Uydukent, Batıkent projeleri hazırlandı. Dalokay, Belediye başkanlığını 1977 yılında yüzde 52 oyla seçilen Ali Dinçer'e bıraktı. Siyaset ve yönetimde tekrar etkin bir görev almadı.
12 Eylül 1980 darbesinin yaşandığı dönemde, 1980-1984 yılları arasında ise Süleyman Önder, Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığı görevinde bulundu. 1984 yılından 2017 yılına kadar ise Ankara 4 farklı belediye başkanı ile yönetildi. Askeri darbenin ardından görev başına gelen Mehmet Altınsoy, 26 Mart 1984 - 26 Mart 1989 tarihleri arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlendi.
MEHMET ALTINSOY KİMDİR?
Askeri darbe döneminde büyükşehir belediye başkanlığı yapan Süleyman Önder’in yerine gelen Mehmet Altınsoy, 1924 yılında Aksaray’da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Altınsoy, Serbest avukatlık, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kurucu Meclis Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Temsilciliği, (6 Ocak 1961 - 15 Ekim 1961), Devlet Bakanlığı yaptı. Evli ve 3 çocuk babasıydı. Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki'nin damadı olan Altınsoy, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 633 sayılı ilk teşkilat yasasının çıkarılmasına öncülük etti.
Mehmet Altınsoy’un ardından, Ankara’nın Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini Murat Karayalçın üstlendi. Karayalçın, 28 Mart 1989 - 19 Eylül 1993 yılları arasında 4 yıl boyunca belediye başkanlığı yaptı.
MURAT KARAYALÇIN KİMDİR?
Murat Karayalçın (1943, Samsun, Türkiye) Türk siyasetçi. 1993-95 arasında Başbakan Yardımcısı, 1994-95 arasında Dışişleri Bakanı ve 1989-93 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı. Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki öğrencilik yıllarında sağ öğrencilerin kurduğu Hür Düşünce Kulübü'nde yer almış olan Karayalçın,[2] 26 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den (SHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Bu görevini SHP'nin 11 Eylül 1993'te yapılan 4. Olağan Kurultayında Genel Başkanlığa seçilmesine kadar sürdürdü. Genel başkanlığa seçilmesiyle, DYP-SHP Koalisyon Hükümeti’nde Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakanı (1994-1995) olarak görev yaptı.
Murat Karayalçın’ın, 21 Eylül 1993’de, başbakan yardımcılığı görevini üstlenmesi üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafında, Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Vedat Aydın, 1955 yılında Ankara’nın Bala ilçesinde doğdu. 1993-1994 yılları arasında, 1994 yerel seçimlerine kadar Belediye Başkanlığı yapan Aydın, aynı zamanda MKE Ankaragücü Spor Kulübü’nün başkanlığı görevini de yürüttü.
En uzun görev süresi ile Melih Gökçek
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 23 yıldır aralıksız Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığında 23 yıldır görev alan Melih Gökçek’in istifa kararı uzun süre tartışıldı. İstifa kararını sosyal medya hesabı üzerinden duyuran Melih Gökçek’in, kararı uzun süre medyada da tartışıldı. 1994 yılından beri aralıksız belediye başkanlığı Melih Gökçe 23 yıllık görevini bugün bırakacağını açıkladı.
6 BİN 500 OYLA BAŞKANLIĞI KAZANDI
Melih Gökçek’in belediye başkanlığı, 25 Mart 1984 yılında yapılan yerel seçimlerde, Keçiören Belediye Başkanlığı’nı kazandı. 5 yıl aradan sonra 1989 yılında tekrar Keçiören Belediye Başkanlığına aday olan Gökçek, seçimi kazanamadı. 1991 yılı hem siyasi hem bürokratik hayatında dönüm noktası yaşayan Gökçek, ANAP'tan istifa ederek Refah Partisi'ne geçti. 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde Refah Partisi Ankara milletvekili olarak meclise girdi.2 yıl, 3 ay milletvekilliği yapan Gökçek, 1994 yılında milletvekilliği devam ederken Refah Partisi'nden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday oldu. 1994 Türkiye seçimlerinde 6 bin 500 oy farkla büyükşehir belediye başkanlığını kazandı.
ÜST ÜSTE SEÇİLEN İLK BELEDİYE BAŞKANI
Refah Partisi'nin kapatılması üzerine Fazilet Partisi'ne geçen Gökçek, 1999 yılı belediye seçimlerinde ikinci kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday oldu, yapılan seçimlerde yüzde 33,7 oyla ve 30 bin oy farkıyla Ankara tarihinde iki kez üst üste seçilen ilk Belediye Başkanı oldu.
2004 yerel seçimlerinde üçüncü kez, 29 Mart 2009 yerel seçimleri seçimlerinde dördüncü kez, 30 Mart 2014 yerel seçimleri seçimlerinde 5. kez aynı göreve geldi ve Ankara tarihinde ilk kez beş dönem üst üste Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen kişi oldu. Ankara'da en uzun süre görev yapan belediye başkanıdır.
ANKARA’YA BİRÇOK ÖDÜL KAZANDIRDI
Başkanlık yaptığı dönemde Büyükşehir belediyesi "Avrupa Şeref Bayrağı" (2001) ve "Avrupa Şeref Plaketi" (2003) ile ödüllendirilmiştir.10 Ekim 2009 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından, kentsel, çevresel, sosyal, kültürel ve uluslararası ilişkilerde dünyada örnek teşkil edecek çalışmalar yapan kentler ve belediyelere verilen en büyük ödül olan Avrupa Ödülü'nü parlamento başkanı Lluís Maria de Puig'den almıştır.
Mayıs 2010'da OICC Toplantısı’nda Belediye Projeleri alanında 4 ayrı kategoride verilen ödüllerin 3’ünü toplayan Ankara, “Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi” ile Kentsel ve Bölgesel Planlama Birinciliği’ni, “Göksu Park” ile Çevre Düzenlemesi Birinciliği’ni ve “Mogan Park” ile de Çevre, Koruma ve Sürdürülebilir Kalkınma İkinciliği’ni 54 ayrı ülkeden 170 temsilcinin arasında kazandı.
BÜYÜKŞEHİR’DE ÖNE ÇIKAN İSİMLER KİMLER?
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Melih Gökçek'in yerine gelecek ismin, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak olan AK Parti MKYK toplantısında belirlenmesi bekleniyor.
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tirkayi, Keçirören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna öne çıkan isimler. Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Yıldız ve Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin'in de şansı olduğu vurgulanıyor.
Edinilen bilgilere göre Gökçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifasını sunduğu toplantıda yerine başkan vekili Ali Gökşin ya da Meclis Başkanvekili İhsan Ölmez'in ismini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'nin bu isimlere sıcak bakmadığı belirtiliyor. (Rozita Merve HAMİDİ)