İslam âleminin en kutsal aylarından biri olarak kabul edilen Ramazan ayı nihayet geldi çattı.

İslam dininin son peygamberi Hazreti Muhammed’e (s.a.v.) Kur’an ayetlerinin indirildiği zaman olarak kabul edilen ve hicri takvimin 9’uncu ayına tekabül eden Ramazan ayında inananlar, 30 gün boyunca İslam’ın beş şartından biri olan oruç ibadetini yerine getirir.

Ramazanmahya-1

Müslüman inancına göre tutulan oruç; sabah ezanından akşam ezanına kadar susuz ve aç kalarak gerçekleştirilir. Sabah ezanı öncesi sahurda yenilen öğünle gün geçiştirilirken, akşam ezanı sonrası iftar vaktiyle oruçlar açılır.

Muğla'da tatilciler dönüşe geçti, trafik çileye döndü Muğla'da tatilciler dönüşe geçti, trafik çileye döndü

Yemekziyafetiosmanlıramazan-1

Müslümanlar için Ramazan ayıyla başlayan oruç ibadeti, miladi takvime göre içinde bulunduğumuz 2025 yılında 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece yapılacak sahurla başlayacak ve 29 Mart Cumartesi günü tutulacak son oruçla sona erecek.

Ramazansofrsu-1

Ramazan ayını heyecanla karşılayan herkesin bir yandan orucunu açmak için sabırsızlanırken diğer yandan en çok özendiği şey hiç şüphesiz iftar sofraları. Oruç tutanların elinden geldiğince mükellef sofralar kurduğu bu dönemde, konukları ve Tanrı misafirleri için menülerini olabildiğince farklı tutmak ve yenilikçi sunumlar yapmak isteyenler için birbirinden nefis önerilerimiz var. 

İftar Menüsüne Farklı ve Lezzetli Dokunuşlar Getirmek İsteyenler Buraya

Ramazan ayı söz konusu olunca iftar ve sahur menülerinde akla ilk gelen lezzetler belli: Hurma, çorba, pide, güllaç ve bolca iftariyelik… Peki, bu yıl klasik iftar sofralarına biraz farklılık katmaya ne dersiniz?

Geleneksel tatları bozmadan, yenilikçi dokunuşlarla hazırlanan ilginç bir iftar menüsü ile Ramazan’ı farklı bir şekilde deneyimleyebilirsiniz. İşte hem göze hem de damağa hitap eden yaratıcı ve sağlıklı bir iftar sofrası önerisi!

Hurmapeynirceviz1212

1. Hurmalı ve Cevizli Fırınlanmış Peynir (İftariyelik Alternatifi)

Hurmayı sadece tek başına yemek yerine, çekirdeğini çıkardıktan sonra beyaz peynir ve ceviz ile birleştirip biraz fırınlayın. Hafif karamelize olmuş hurmalar, peynirin tuzlu lezzetiyle mükemmel bir uyum sağlayacak.

Cennetçorba-1

2. Cennet Çorbası (Soğuk Ramazan Günleri İçinizi Isıtacak Leziz Bir Alternatif)

Tereyağı, mısır unu, patates, soğan, sarımsak, tavuk suyu birleşimiyle yapılan bu sağlıklı leziz çorbayı  karabiber başta olmak üzere arzu ettiğiniz baharatlarla çeşnilendirerek sunabilirsiniz.

Tarçınkişnişpide-1

3. Tarçınlı ve Kişnişli Fırın Pide (Klasik Pideye Modern Dokunuş)

Ramazan pidesini farklı baharatlarla lezzetlendirerek, sofranıza egzotik bir hava katabilirsiniz. Hamura tarçın, kişniş ve susam ekleyerek pişirdiğiniz pide, alışılmışın dışında bir tat sunacak.

Portakalıosmanlıkebap-1

4. Nar Ekşili ve Portakallı Osmanlı Kebabı

Geleneksel Osmanlı mutfağından ilham alan bu yemek, kuzu etinin nar ekşisi ve portakal suyuyla pişirilmesiyle hazırlanıyor. Meyvelerin hafif tatlılığı, etin yoğun lezzetiyle birleşerek iftar sofralarına farklı bir dokunuş katıyor.

Limonlugüllaç-1

5. Limonlu ve Zencefilli Güllaç (Tatlıda Farklılık Arayanlara)

Ramazan tatlısı denildiğinde ilk akla gelen güllaç, bu kez limon kabuğu rendesi ve hafif zencefil dokunuşuyla hazırlanıyor. Bu küçük değişiklik, tatlıyı hem daha hafif hem de aromatik hale getiriyor.

Hivbiskusşetbet-1

6. Hibiskus ve Lavantalı Ramazan Şerbeti

Geleneksel Osmanlı şerbetlerine bir yenilik katıyoruz! Hibiskus çiçeği ve lavanta ile hazırlanan bu özel şerbet, iftar sonrası hem ferahlatıcı hem de rahatlatıcı bir içecek olacak.

Ramazan ayını bereket dolu sofralarda birlik, afiyet ve huzurla geçirmenizi dileriz!..

Iftarsofraa1-1

Kaynak: Haber Merkezi