3 bini aşkın çocuk, Bilim Şenliği’nde dünyayı keşfetti
PROF. DR. SUHİYE YILDIZ: “ŞENLİK, ARAŞTIRMAK VE BİLİM İÇİN İLK ADIM”
Şenlikte yer alan Eczacılık Okulu’nun standında öğrencilere bilgiler veren Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Suhiye Yıldız, mikrobioloji açısından temel bilgileri aktardıklarını söyleyerek şöyle konuştu:
“Burada, biz temel sağlıkla ilgili bilgileri öğrencilerimize en basite indirgeyerek anlatmaya çalışıyoruz. Yararlı ve zararlı mikroorganizmaları mikroskopla göstermeye, eczacılığın teknolojisini tanıtmaya, el yıkamanın ve temizliğin önemini anlatmaya, probiyotikler gibi güncel bilgileri aktarmaya gayret ediyoruz. Çocuklar burada birçok konuda bilgi sahibi oluyorlar, en azından kendi dünyalarında yeni bir pencere açılıyor. Merak edecekler artık ve araştırıp öğrenecekler. Biz, burada bilimin sadece bir dalını tanıtıyoruz. Bilim dünyası oldukça geniş ve renkli. Araştırmak ve bilim için burası ilk adım. Buna sebep olmak çok güzel.”
Eczacılık okulunu gezen 9 yaşındaki Tuna Özdemir ise, ilk defa mikroskop ile bakterilere bakmanın sevinci ve heyecanını yaşarken, “Eczacılık ilgimi çekti, büyüdüğümde eczacı olmak isterim” diye konuştu.
İSMAİL ATAY: “BÖCEK KORKUSUNU YOK ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Böcek Şenlik Okulu’nda görevli olan İsmail Atay ise, ekoloji farkındalığı oluşturmaya çalıştığını söyleyerek şu bilgileri verdi:
“Böceklerle ekoloji eğitimi veriyoruz ve doğayı sevdiriyoruz. Aynı zamanda böceklerden kaynaklı oluşan korkuyu aza indirmeye çalışıyoruz. Çocuklar doğadan kopmamış oluyor hem de doğayı ve böcekleri tanımış oluyor. Doğada yaklaşık 2 milyon canlı hayvan var, bunun yaklaşık 1 buçuk milyonu böcek. Her 3 canlıdan 2 tanesi böcek. Bu nedenle, böceklerin önemli olduğunu ortaya koymaya çalışıyoruz. Çocuklar böceklerden hem korkuyor hem de merak ediyor. Çocuklarda korku, merak duygusunu da beraberinde getirir. Böcek korkusunu yok etmeye çalışıyoruz. 3 saatlik bir eğitimin sonunda korku, yüzde 90 oranında azalıyor. Teorik bilgiler veriyoruz. Sonra böceklerle ilgili resim gibi atölye çalışmalarımız, sergimiz var. Şu an burada 500’e yakın böcek türü sergileniyor”
Böcek korkusunu, sergideki böceklere dokunarak yendiğini söyleyen 10 yaşındaki Ege Şoray, Bilim Şenliği sayesinde yepyeni şeyler öğrendiğini ve mutlu olduğunu söyledi.
“İLK DEFA TELESKOP İLE GÜNEŞE BAKTIK”
Şenliğe, Altındağ Belediyesi Orhan Gazi Gençlik Merkezi’nden katılan 12 yaşındaki Osman Edip Aslan ve Esma Gül Sancak, Gök Bilim Okulu’nu ilgi ile gezdi. Gezegenlerden ve gökten çok etkilendiklerini belirten gençler, “burada gök bilimine dair her şey var. İlk defa teleskop ile güneşe baktık, çok heyecanlandık” diyerek tüm arkadaşlarını şenliğe davet ettiler.
(Onur BİNGÖL)