İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, yeni bir maymun çiçeği varyantı yüzünden Afrika'da alarma geçildiğini duyurdu.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) kıta genelindeki maymun çiçeği varyantının alarm verici boyutta olduğunu açıkladı.

ACİL DURUM ALARMI!

Maymun Cicegi Virusu 1841219

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, 2022-2023 yılları arasında vakaların %79 oranında arttığını, 2023-2024 yıllarında ise bu artışın %160'a ulaştığını açıkladı. Kaseya, bu durumun ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirterek, Afrika Birliği (AU) ve Afrika Birliği Komisyonu başkanlarıyla görüşerek kıta genelinde bir halk sağlığı acil durumu ilan edilmesini önerdi.

WHO: Vaka sayısında benzeri görülmemiş artış var

Maymun Cicegi-1

Uzmanlardan uyarı; “Üzümü çekirdeği ile yiyin” Uzmanlardan uyarı; “Üzümü çekirdeği ile yiyin”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika'nın bu yıl vakalarda benzeri görülmemiş bir artış yaşadığını söyledi. Örgütün Kongo'daki sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada, Kongo'da bu yıl şimdiye kadar 503 ölüm dahil 13 binden fazla şüpheli mpox vakası görüldüğünü ve 2023'ün başından bu yana toplam vaka sayısının 1000'den fazla ölümle birlikte yaklaşık 27 bine ulaştığını söyledi.

WHO'dan yapılan açıklamada, Kongo'nun doğusunda, daha önce mpox'tan etkilenmemiş olan Ruanda, Uganda ve Kenya'da Temmuz ortasından bu yana yeni varyant vakalarının görüldüğü bildirildi.
BM ajansı, "Salgına verilen yanıtı iyileştirmek ve bulaşma modellerini daha iyi anlamak için daha fazla analiz yapılması gerekiyor" dedi.

WHO başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo'daki salgının uluslararası boyutta endişe yaratan bir halk sağlığı problemi olup olmadığını tartışmak üzere bir acil durum komitesi toplama sözü verdi.

Pazartesi günü Afrika CDC, mpox müdahalesi için Afrika Birliği'nden acil durum fonu olarak yeni bir sekme açarak 10.4 milyon dolar aldığını söyledi.

Muhabir: Ali Baran Fayık