Yaşam-Çevre

Ağustos ayında hangi balıklar yenir ?

Balık çeşitliliği olarak en kısır dönemin ardından ağustos ayı ile beraber denizlerdeki balık çeşitleri artmaya başlar.

Abone Ol

Balık çeşitliliği olarak en kısır dönemin ardından ağustos ayı ile beraber denizlerdeki balık çeşitleri artmaya başlar.

Özellikle lüfer ve palamut mevsiminin başlaması nedeniyle balık severlerin en çok mutlu olduğu dönemlerin başında ağustos ayı gelir. Bu ayda hangi balık yenir diye soranlar ise aşağıdaki balık türlerini rahatlıkla yiyebilirler. Balıkları mevsiminde tüketmek hem balık türlerinin çeşitliliği ve balık neslinin devamı için hem de lezzet açısından çok önemlidir.

Barbunya

Halk arasında barbun olarak da adlandırılan barbunya balığı, tekir balığı ile benzerliği nedeniyle tekir’in büyük hali olarak bilinir. Ancak tekir ve barbunya, aynı türden olsalar bile birbirine çok benzeyen farklı cinste balıklardır.

Barbunya balığı, kırımızı ve pembe renkli, yuvarlak gövdeli ve pullu bir balıktır. Ülkemizde Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi barbunya için uygun denizlerdir. Dip balığı olan barbunya’nın boyu ortalama 20 cm kadardır.

Çipura

Çipura dendiğinde akla ilk olarak çiftliklerde yetişme balık gelir ancak çipura ege denizinde yetişen en lezzetli balıklardan birisidir. Genelde boyları 20 ile 35 cm arasında ancak daha büyük ve ağırlığı 6-7 kg olanlarına da rastlanmaktadır. Her mevsimde zevkle yenebilen çipura, ağustos ayından en lezzetli dönemlerindedir ve ızgarası, buğulaması, çorbası, fırını çok güzel olur. Izgara için ideal büyüklük 250 ila 350 gramdır.

Lüfer

Lüfer  ülkemizdeki denizlerde yaşayan en lezzetli ve ekonomik değeri en yüksek olan balık türlerinin başında gelir. Lüfer, uzun vücutlu çenesi geniş ve dişleri sivri olan yırtıcı denebilecek bir deniz balığıdır.

Dünya’da neredeyse tüm denizlerde yaşayan lüfer balığı ülkemizde de tüm denizlerde avlanabilir ancak özellikle İstanbul Boğazı ve çevresinde avlanan Lüfer, daha yağlı ve lezzetli olmaktadır. Bu nedenle boğazın efendisi olarak da bilinir.