Editör: TE Bilisim
Haber: Kadir Gürhan
Ahilik Haftası Kutlamaları, Ulus Meydanı’nda gerçekleştirilen törenle başladı. 12-18 Eylül tarihleri arasında yurt genelinde kutlanacak olan 35. Ahilik Haftası Kutlamaları hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek. Ulus Atatürk Anıtı önünde yapılan törene ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, ANKESOB Yönetim Kurulu Üyeleri, odaların başkan ve yöneticileri ile çok sayıda esnaf ve vatandaş katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Yiğiner, Ankara’nın Ahilik kültürü açısından önemli bir şehir olduğunu söyledi.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflamasıyla birlikte Ahilerin Anadolu’da önemli örgütlenmeler yaptığını hatırlatan Yiğiner, “Ankara bu anlamda önemli bir rol almıştır. O dönem yaklaşık 64 yıl Ahi Cumhuriyeti kurulmuş ve Ankara’nın idaresini Ankara Ahileri üstlenmiştir. Bu cumhuriyette hem güvenlik hem de asgari tedbirler alınmış, ticaret Ahi Cumhuriyeti tarafından yürütülmüştür. Daha sonra Osmanlının kuruluşuyla birlikte Ankara Ahileri de Osmanlı devletine tabi olmuştur” dedi.
“AHİLİK TİCARETTE, SANATTA VE MESLEKTE GÜZEL AHLAKI ÖNGÖREN BİR ÖRGÜTLENMEDİR”
Törenin açılış konuşmasını yapan Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, “35’incisini düzenlediğimiz Ahilik Haftası’na hepiniz hoş geldiniz. Ahi, kelime anlamıyla Arapça ’da kardeşlik anlamına, Türkçe de ise eli açık, mert ve cömert anlamına gelmektedir. Ahilik, 13 yy ’da Ahi Evran Veli Hazretleri tarafından kurulmuş Türk Esnaf ve Sanatkarları Teşkilatıdır. Ahilik ticarette, sanatta, meslekte güzel ahlakı dürüstlüğü ve dayanışmayı öngören bir Türk Müslüman örgütlenme biçimidir. Atalarımız Anadolu’ya yerleştiğinde, Anadolu’yu yurt edindiğinde Anadolu’da, meslek ve ticaret Rumların ve Ermenilerin elindeydi, onlar tarafından yapılmaktaydı. Tabi göçebe hayatından yerleşik düzene geçen Türkler, bir şekilde mal üretecek, ürettiği malı pazarlayacak ve bir şekilde örgütlenme biçimi kuracaktı. Ahi Evran, 13 yy ‘da bu esnaf örgütlenmesini o dönemde yapmıştı. Tekke ve zaviyeler açan Ahi Evran, Türklere hem mesleki eğitim vermiştir hem de dini ve askeri eğitimler vermiştir. Bununla birlikte Hanımı Fatma Bacı da Bacıyan-ı Rum’u kurarak Türk kadınlarına, Türk kızlarına, el işini, dokumayı, sofra dizmeyi, yemek pişirmeyi, görgü ve geleneklerimizi öğretmiştir. Fatma Bacı işine, aşına ve eşine sahip ol demiştir. Bu şekilde genç kızlarımıza öğüt vermiştir. Ahi diline, eline, beline sahip olan kişidir” diye konuştu.
“AHİLİK, ÜRETTİĞİ MALIN FİYATINI BELİRLEMİŞ VE KARABORSAYI ENGELLEMİŞTİR”
Yiğiner konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ahiler Moğol istilası ile birlikte özelikle Anadolu’da Selçuklu devletinin zayıflamasıyla birlikte ciddi örgütlenmeler yapmışlardır. Ankara bu anlamda önemli bir rol almıştır. O dönem yaklaşık 64 yıl Ahi Cumhuriyeti kurulmuş ve Ankara’nın idaresini Ankara Ahileri üstlenmiştir. Bu cumhuriyette hem güvenlik hem de asgari tedbirler alınmış, ticaret Ahi Cumhuriyeti tarafından yürütülmüştür. Daha sonra Osmanlının kuruluşuyla birlikte Ankara Ahileri de Osmanlı devletine tabi olmuştur. Ahilik sadece mal üretmemiş, ürettiği malın kalitesine de önem vermiş, ürettiği malın sayısını belirlemiş, fiyatını belirlemiş ve karaborsayı engellemiştir. Ürününü sağlam yapmayıp denetimden geçer not alamayan esnaflar, Ahi görevlileri tarafından pabuçları dama atılmıştır. Pabucu dama atmak deyimi buradan gelmektedir. Tekrardan 35’inci Ahilik Haftasını, daha doğrusu esnaf bayramınızı kutluyorum, katılımlarınızdan dolayı size teşekkür ediyorum.”
“AHİLİK, DÜNYADA EŞİ VE BENZERİ BULUNMAYAN TÜRK KÜLTÜRÜNE ÖZGÜ BİR BİRİKİMDİR”
Yiğiner’den sonra konuşan Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler ise şunları söyledi: Ahilik din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeden herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak, aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Zengin fakir ayrımı yapmamak, düzgün bir şekilde çalışarak üretmek, alın teriyle kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. Geçmişten günümüze birlik ve dayanışmamızı sağlayan en önemli unsurlardan biri olan Ahilik, dünyada eşi ve benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü bir birikimdir. Bugün günümüzdeki modern çağdaki ticaret ahlakı müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli Ahilik Teşkilatı çatısı altında buluşturulmuş ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulmuştur. Ahilik Teşkilatının yardımlaşma ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkarlarımız, ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olmuştur. Bu itibarla merkeze inanç, ahlak ve eşrefi mahlukat olan insanı yerleştiren Ahilik kültürü, geçmişten geleceğe aktarılmasına vesile olan ve bugünkü organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen ANKESOB’a, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne, Ankara Kulübü Derneği ve paydaşlarına şükranlarımı arz ediyorum. Son olarak Esnaflarımızın Ahilik Haftasını kutluyor ve bereketli kazançlar diliyorum.”
Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı ve Ankara Kulübü Derneği Seymen Gösterisinin ardından Ankara’da Yılın Ahisi 83 yaşındaki kasket imalatçısı-sanatkar Ali Bozdağ, Yılın Kalfası mobilya iskeleti döşemecisi Hilmi Tunahan Durmaz ve Yılın Çırağı aşçılık mesleğinin temsilcisi Mehmet Batın Küçüktaşdemir’e plaket, şilt, çiçek ve mektup taktim edildi. Düzenlenen tören, kaynaşmanın ve dayanışmanın göstergesi olan geleneksel Ahi Pilavı ikramı ile son buldu.
AHİLİK NEDİR?
Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Alevî-Bektâşî Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Temel mesleği "Dabbaklık"tır. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.
AHİLİK HAFTASI NASIL KUTLANILIR?
Ahilik Haftası kutlamaları her yıl eylül ayında Ahilik Kutlama Komitesinin belirlediği tarihlerde gerçekleştirilir. Bu etkinlikler 1988 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Yönetmelik esas alınarak 17 yıldır kutlanmaktadır. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında; fuar, kermes, sergi, ikram ve benzeri faaliyetler gerçekleştirilir. Konferans, seminer, sempozyum panel gibi bilimsel toplantılar, resim, şiir, kompozisyon gibi yarışmalar, film, video gösterileri, tiyatro oyunları ve müzik dinletileri gerçekleştirilir. Ahilik Haftası kutlamaları ile ahilik kurumunun geleneklerini yeni nesillere aktarmak amaçlanmaktadır. Önceleri sadece Kırşehir'de düzenlenen Ahilik Bayramının ülke geneline yayılması ile Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları başlamıştır.
Yorumlar