“Amatör futbol ölürse futbol ölür”

Hayatın her alanını olumsuz etkileyen korona virüs pandemisi spor kulüplerini de olumsuz etkiledi. En çok etkilenenlerin ise futbolcular olduğu ifade edilirken, Amatör...

Abone Ol

Hayatın her alanını olumsuz etkileyen korona virüs pandemisi spor kulüplerini de olumsuz etkiledi. En çok etkilenenlerin ise futbolcular olduğu ifade edilirken, Amatör Futbolcular Birliği Başkanı Emrullah Öztürk özellikle amatör futbolcuların bu süreçte mağdur olduğuna değindi. Öztürk, 16 ay boyunca sahaya çıkamadıklarına değinerek, “Türkiye’de amatör futbol, futbolun mutfağıdır ve amatör futbol ölürse futbol ölür” dedi.

Spor kulüplerinin korona virüs pandemisinden nasıl etkilendiğine ilişkin konunun uzmanları ile konuştuk. Amatör futbol takımları için özellikle Ankara’da tesislerin yetersiz olduğu ifade edilerek, bu süreçte sporcuların koordinasyon sorunu yaşandığı ifade edildi. Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Ankara Şube Başkanı Sezai Yıldırım, Ankara’da spor tesislerinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

“TÜRKİYE’DE ŞU ANDA 70 BİN AMATÖR FUTBOLCU VAR”

Amatör Futbolcular Birliği Başkanı Emrullah Öztürk futbolcuların ligler oynandığında para kazanan kişiler olduğunu ifade ederek, “Maçlar oynanmadığında para kazanamayanlar futbolcular ile arka planda çalışan kişiler oluyor. Birçok yer pandemi süresince açılıp kapanıyorken amatör kulüpler 16 ay boyunca kapandı, açılmadı ve bizim 16 boyunca hiçbir şekilde gelirimiz olmadı. Biz bu konu için TFF Başkanı’ndan Cumhurbaşkanımıza varıncaya kadar birçok kişiye derdimizi anlattık, fakat yine sonuç alamadık” dedi.

Avrupa’da ateş ölçerlerle, HES kodları gibi kodlarla maçların oynandığını ifade eden Öztürk, “Seyircili oynanan maçlarla 600 metre karelik yere çok güzel sığılabilirdi. Ne yazık ki bizde bu sorumluluk alınmadı ve bizde amatör takımların maçları oynanmadı. Kulüpler de maçların oynanmasının istenmediğini ifade etti. En son gelinen süreçte de tekrar sahalarla buluşabildik” ifadelerini kullandı.

Amatör futbolcuların kulüplerle aralarında sözleşme gibi resmi bir şeyin olmadığına dikkat çeken Öztürk, amatör futbolcuların yaşadığı sorunlara ilişkin şunları söyledi: “Amatör futbolcuların sağlık sigortaları yatmıyor, primleri yatırılmıyor, meslek kodları dahi yok. Amatör futbolcular birçok kişinin gözünde bu işi zevk olarak yapan kişiler olarak görülüyor. Pandemi süreci de bundan dolayı bizler için çok zor geçti, elinde olan olmayanla paylaştı, öyle bir süreç gerçekleştirdik, amatör futbolcular olarak çok mağdur olduk.”

Türkiye’de şu anda 70 bin amatör futbolcu olduğuna değinen Öztürk, “Amatör futbolcuların kesinlikle aşıda öncelikle gruplara eklenmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye’de amatör futbol futbolun mutfağıdır ve amatör futbol ölürse futbol ölür. Mutfak kapatılırsa yemek pişmez, yeni futbolcular yetişemez. Umarız bundan sonra gerekli önlemler alınır ve bizler de sahalarımızda devam ederiz” dedi.

Amatör Futbolcular Birliği Başkanı Emrullah Öztürk

“SPORCULARA AŞILANMADA ÖNCELİK VERİLMELİ”

Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Murat Kandazoğlu sporcular için her şeyden önce sağlık dilediklerini ifade ederek, “Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ortaya koymuş olduğu genelgeler doğrultusunda ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık ve devletimizin aldığı kararlar doğrultusunda hareket ettik. Gönül istiyor ki her şey yolunda gitsin. Ama bir tarafta da bu işin uzmanı olan Sağlık Kurulu üyelerimizin aldığı kararlara uymak zorundaydık” dedi.

En son genelge ile birlikte sahaların açıldığını, sporcuların da yavaş yavaş antrenmanlara başladığına değinen Kandazoğlu, “Umuyoruz ki 2021-2022 sezonunda normal tarihler başlar ve rahat bir nefes almış oluruz. Amacımız tabi ki de çocuklarımızın spor yapmasını sağlayabilmek ama önkoşulumuz sağlıklı bir ortamda bunu gerçekleştirebilmek” ifadelerini kullandı.

Kandazoğlu sporcular aşılanmada öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekerek Sağlık Bakanlığı’na şöyle seslendi: “Bundan sonrası için bir an önce bu salgından kurtulmayı ve müsabakaya katılacak olan takımlarımızın aşılama sırasında önlere çekilerek, çocuklarımızın spor yapabilecek duruma getirilmesini istiyoruz ve Sağlık Bakanlığı’ndan da arzumuz bu yöndedir.”

Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Murat Kandazoğlu

“EN BÜYÜK SORUNUMUZ TESİSLEŞME SORUNU”

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Ankara Şube Başkanı Sezai Yıldırım ise koronavirüs pandemisinden dolayı özellikle genç sporcular açısından 2 yıllık bir kayıp yaşandığını belirtti. Bu süreç içerisinde antrenmanlar yapılamadığını ifade eden Yıldırım, “Maçlar oynanamıyor, antrenmanlar maddi olarak büyük sıkıntılar içerisine girdiler” dedi.

Sporcuların fiziki yapılarında sıkıntılar oluşmaya başladığına dikkat çeken Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Sporcuların koordinasyonları bozuldu ve toparlanması biraz zaman alacak. Genel olarak bakıldığında aslında bu sıkıntıların hepsini bütün gençler yaşayacak. Bunlar belki kısa bir sürede hallolabilir, fakat kayıp zaman olarak geçen süreden dolayı ufak yaş gruplarının olumsuz etkilenmesi devam edecek. Statülerinde oynayamadan bir üst gruba geçmiş olacaklar, atladıkları bir üst grupta da mücadele oranları daha yüksek olacak.”

Yıldırım, Türkiye’nin başkenti olmasına rağmen amatör spor kulüplerinin Ankara’da tesisleşme açısından büyük eksiklikler yaşadığına dikkat çekti. Bir sahada neredeyse 5 takımın çalışması ile verimin düşük olduğunu belirten Yıldırım, “Hem gençlerin yetişmesi hem de antrenörlerin başka arayışlar içerisinde olması için tesislerin fazla olması gerekiyor. En büyük sıkıntımız pandemi fakat en büyük sorunumuz tesisleşme sorunu. Eğer ki yeterince tesis olanağımız olsaydı pandemi sürecinde de esasında evlerde çok fazla vakit geçirilmeyebilirdi.” dedi.

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Ankara Şube Başkanı Sezai Yıldırım

“İZLEYİCİLİ MÜSABAKALARIN BAŞLATILMASI GEREKİYOR”

Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Kurucu, 1980-1995 dönemi Genel Başkanı Rıza Sümer ise, Tüm amatör spor dallarında, izleyicili müsabakalar başlatılması gerektiğini belirterek, “Herkes için, sağlık için spor hareketleri yoğunlaştırılmalıdır. Temizlik zaten sporun özünde var. Aşı, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulduğu takdirde, spor müsabakaları izleyicili düzenlenebilir. Eskisi gibi olamaz her şey belki. Ancak eski günlere ulaşmayı başarma gücümüz var” dedi.

Spordaki gönüllülerin birer kahraman olduğunu ifade eden Sümer sözlerini şöyle sonlandırdı: “İnanıyorum ki ruhsal ve bedensel sporsuzluk pası atılacaktır. Sporcu, spor insanı, güçlü, umutlu ve kararlıdır. Kazandığı zaman göklere uçar, ancak kazanamayınca yerlere düşmez. Ben kısa zamanda paslanmanın ortadan kaldırılacağına inanıyorum. Çünkü, sporun gönüllü kahramanlarına güveniyorum.”

Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Kurucu, 1980-1995 dönemi Genel Başkanı Rıza Sümer

(Türkan ÇATAL YILDIZ)