Tarihte bugün Pop art hareketinin önde gelen sanatçısı olan Andy Warhol hayat geldi. Kendisi dergi ve reklam illüstratörüydü. 6 Ağustos 1928'de Pennsylvania, Pittsburgh'daki Oakland semtinde doğdu, Warhol'un ebeveynleri Slovak göçmenlerdi. Babası Andrej Warhola bir inşaat işçisiydi, annesi Julia Warhola ise bir nakışçıydı. Bunlar, Pittsburgh'un Doğu Avrupa etnik yerleşim bölgelerinden birinde yaşarken düzenli olarak ayine katılan ve Slovak kültür ve miraslarının çoğunu koruyan dindar Bizans Katolikleriydi.

Sekiz yaşındayken Warhol, St. Vitus'un Dansı olarak bilinen hastalığa yakalandı ve onu birkaç ay boyunca yatalak bırakan sinir sisteminin etkileyen nadiren ölümcül bir hastalıktı. Bu aylarda, Warhol hasta yatağındayken, kendisi de yetenekli bir sanatçı olan annesi ona ilk çizim derslerini verdi. Çizmek, çok geçmeden Warhol'un en sevdiği çocukluk eğlencesi oldu. Aynı zamanda iyi bir sinemaseverdi ve annesi ona dokuz yaşında bir kamera aldığında, bodrumlarına kurduğu derme çatma bir karanlık odada film geliştirerek aynı zamanda fotoğrafçılığa da başladı.

Warhol, 1949'da Güzel Sanatlar Lisans derecesi ile üniversiteden mezun olduğunda, bir sanatçı olarak kariyer yapmak için New York'a taşındı. Aynı zamanda, Andy Warhol olmak için soyadının sonundaki "a" yı da bu sırada bıraktı. Eylül ayında Glamour dergisinde bir iş buldu ve 1950'lerin en başarılı ticari sanatçılarından biri haline geldi. Çizimlerini oluşturmak için kendi lekeli çizgi tekniğini ve lastik damgaları kullanarak benzersiz tuhaf stili için sık sık ödüller kazandı. Performans sanatı, film yapımı, video enstalasyonları ve yazı dahil olmak üzere çok çeşitli sanat biçimlerine girişti ve güzel sanatlar ile ana akım estetik arasındaki çizgileri tartışmalı bir şekilde bulanıklaştırdı. 

1950'lerin sonlarında, Warhol resme daha fazla ilgi göstermeye başladı ve 1961'de, seri üretilen ticari mallara odaklanan resimler olan "pop art" kavramını başlattı. 1962'de Campbell'ın çorba tenekelerinin ikonik resimlerini sergiledi. Günlük tüketim ürünlerinin bu küçük tuval çalışmaları, sanat dünyasında büyük bir heyecan yarattı ve hem Warhol'u hem de pop sanatını ilk kez ulusal ilgi odağı haline getirdi.

İngiliz sanatçı Richard Hamilton, pop art'ı, "popüler, geçici, harcanabilir, düşük maliyetli, seri üretim, genç, esprili, seksi, hilekar, göz alıcı, büyük iş" olarak tanımladı. Warhol'un kendisinin de belirttiği gibi, "Bir kez pop 'aldığınızda', bir daha asla aynı şekilde bir tabela göremezsiniz. Ve bir kez pop deyince, Amerika'yı bir daha asla aynı şekilde göremezsiniz." Warhol'un diğer ünlü pop resimlerinde Coca-cola şişeleri, elektrikli süpürgeler ve hamburgerler resmedildi. 

Warhol safra kesesiyle ilgili kronik sorunlardan acı çekti. 20 Şubat 1987'de safra kesesinin başarıyla alındığı New York Hastanesine yatırıldı ve iyileşiyor gibiydi. Ancak günler sonra ani kalp durmasıyla sonuçlanan komplikasyonlar yaşadı ve 22 Şubat 1987'de 58 yaşında öldü. New York'taki St. Patrick Katedrali'nde sanatçı için düzenlenen anma törenine binlerce kişi katıldı.

Editör: TE Bilisim