Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy doğumunun 150. yıl dönümünde Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’nde düzenlenen anma töreninde anıldı. Kadın ve Aile Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı Altındağ Gençlik Merkezi üyeleri kısa tiyatro, Esertepe Aile Yaşam Merkezi üyeleri ise oratoryo gösterisi sergilerken, düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de hediye verildi. Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, milli şair için tiyatro ve oratoryo gösterileri ile resim yarışması düzenledi.
ANMA PROGRAMINA BAŞKENTLİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’nde düzenlenen ve Başkentlilerin yoğun ilgi gösterdiği programa; Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Doç. Dr Serkan Yorgancılar, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Aile Yaşam Merkezleri Şube Müdürü Şinasi Örün, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Prof. Dr. İbrahim Maraş ve davetliler katıldı.
Anma programında Altındağ Gençlik Merkezi Tiyatro Kulübü kısa tiyatro, Esertepe Aile Yaşam Merkezi üyeleri ise oratoryo gösterisi sergilerken düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de hediyeler takdim edildi.
“MEHMET AKİF ERSOY’U ANLAMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİK”
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak milli şair Mehmet Akif Ersoy’un doğumunun 150. yılı dolayısıyla anma programı düzenledikleri için çok mutlu olduklarını dile getiren Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Doç. Dr. Serkan Yorgancılar şu ifadeleri kullandı:
“Bugün milli şairimiz, İstiklal Marşı’mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un doğumunun 150. yılında onu anlamak adına bir araya gelmiş bulunuyoruz. Akif denildiğinde iki konu beni her zaman etkilemiştir; ilki Kurtuluş Savaşı mücadelesinde oğluyla birlikte Atatürk tarafından Ankara’ya davet edildiğinde ‘Madem çağrıldık, gitmezsek olmaz’ deyişi ve haftalarca süren zorlu yolculuktan sonra Ankara’ya ulaşması ikincisi de ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ demesi bugün çok kıymetli.’’
“İSTİKLAL MARŞI BİZİM MİLLİ KİMLİK BELGEMİZDİR”
Milli şairi Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nın Türk milletinin milli kimlik belgesi olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin, “İstiklal Marşı’mız sadece yazıldığı dönemle sınırlı olan bir metin değil, barındırmış olduğu temel değerleri ile bugüne de geleceğe de hitap eden bizim bir milli kimlik belgemizdir. İstiklal Marşı’mız 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde büyük bir mutabakatla kabul edildi, bu artık milli marştır, kişi merkezli bir marş değildir, yani Türk milletinin ortak değerlerini barındıran bir marştır kıyamete kadar Türk milletinin varlığının, kimliğinin, değerlerinin bir belgesi olarak devam edecektir. İstiklal Marşı’mız mandacılık, teslimiyet ve kölelik anlayışına karşı tam bağımsız ve bağlantısız milli Türk varlığı ve devleti iradesini beyan eden bir metindir” ifadesini kullanırken Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş ise “Mehmet Akif’i anmak ve onu anlamak gerçekten hayati bir mesele. Akif’i bugün gençlerimizin tanıması lazım. Akif’i anlamak demek Türkiye’yi, İslam’ı ve ahlâkı anlamak demek. Bizim açımızdan çok önemli bir şahıs. Akif’in hayat hikâyesini incelediğinizde, küçüklüğünden itibaren bilime ne kadar değer verdiğini, öğrenmeye meraklı olduğunu görebiliyoruz. O dönemin meşhur hocalarından Pastör’ün öğrencisi olan Akif, onun yolundan gitmek istiyor. Bu açıdan da önemli bir bilim adamı Akif. Aynı zamanda bir İslam şairi, aslında şair olmaktan da daha çok bir fikir adamı. Hayatımızın her alanına dokunabilecek sözler söyleyen bir insan. Ankara Büyükşehir Belediyesini düzenlediği program için kutluyorum” dedi.