Ankara Kalesi’nin çatlakları büyüyor!
Özel Haber: Kadir Gürhan Tarihi Ankara Kalesinin Hisarkapı girişindeki surlarda meydana gelen çatlaklar her geçen gün büyüyor. Ankara Kalesi için büyük tehlike meydana getiren çatl...
Özel Haber: Kadir Gürhan
Tarihi Ankara Kalesinin Hisarkapı girişindeki surlarda meydana gelen çatlaklar her geçen gün büyüyor. Ankara Kalesi için büyük tehlike meydana getiren çatlaklar, vatandaşlar için de büyük risk oluşturuyor. Yıllar önce başlayan ve her geçen gün büyüyen çatlakların sayısız kere gündeme getirilmesine rağmen onarılmış değil. Vatandaşlar tarihi kale duvarına yıkılmadan müdahale edilmesini talep ediyor.
Ankara Kalesinin giriş kapısının sağ tarafında yer alan büyük duvarda meydana gelen çatlak kaleyi gezmeye gelen yerli ve yabancı vatandaşların da dikkatinden kaçmıyor. Kaledeki taş ve tuğladan yapılmış bu dairesel duvardaki çatlakların giderek çoğaldığı, çatlak noktaları arasındaki mesafenin ise her geçen yıl daha da açıldığı çekilen fotoğraflarda görünüyor. Daha önce birçok gazeteci ve kale gönüllüsü tarafından gündeme getirilen çatlaklara aradan yıllar geçmesine rağmen müdahale edilmiş değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulunan Vatandaşlar, çatlağın restore edilmesini bekliyor. Gazetemize konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Bakanlığa yazı yazdıklarını, yazılarına olumlu cevap verildiği takdirde sorunun çözülebileceğini söyledi. Görüştüğümüz Ankara Kale Mahallesi Muhtarı Ali Yeşbek ise çatlaktan birçok kurumunun haberdar olduğunu belirtti. Yeşbek, çatlağın ne zaman restore edileceğinden ise haberlerinin olmadığını söyledi.
“KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İLE YAPACAĞIMIZ BİR PROTOKOL SORUNU ÇÖZECEKTİR”
Kalenin çatlayan duvarı için görüşüne başvurduğumuz Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş şunları söyledi: “Konuyu tereddütle izliyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan yazışmaya göre Kalenin içi ile Anfa güvenliği bizde ama Ankara Kalesi’nin surlarına ilişkin sorumluluk bizde değil, kale surları Bakanlıktadır. Bakanlık buranın röleve ve restorasyon projelerini kendisi hazırlayıp koruma kurulunda onaylattı. Bunu bir şeyden kaçtığımız için söylemiyorum, kale hepimizin. Bakanlığa en son bir yazı daha yazdık. Kendilerine, ‘sizin bu konudaki teknik birikiminiz daha kuvvetli, bize teknik destek verin burada yapacağınız her türlü masrafı Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılayalım’ dedik. Henüz bizim yazımıza bir cevap verilmiş değil. Biz bu konuda Bakanlıkla her türlü işbirliğine hazırız. Bakanlıktan gelebilecek bir onay sorunu çözecektir. Çünkü buradaki iş çok hassas bir iş, sıradan bir iş değil. Bizim yetkimizin olmadığı bir yere ne para da harcayabiliriz ne de para ayırabiliriz. Bakanlık bu işi ya kendisi ihaleye verecek ya da Belediye ile bir protokol imzalayıp ihaleyi bize bırakabilir. Bunu da memnuniyetle karşılarız. Bir protokol yapılmadan bizim ihale yapmamız mümkün değil, para harcayamayız. Tekrar ediyorum protokol anlaşmasından para filan istemiyoruz, sadece teknik destek istiyoruz. Bakanlıktan bize olumlu olarak gelebilecek bir kararın protokolünü hemen yapıp belediye meclisinden geçirebiliriz. Somut durum budur. Bu durum ne bizim tarafımızdan ne de Bakanlık tarafından polemik konusu değil. O şekilde de anlaşılmamalıdır.”
“VATANDAŞLAR OLUŞAN ÇATLAKLARDAN TEDİRGİN”
Ankara Kalesini ziyaret eden yerli ve yabancı turistler oluşan çatlaklardan tedirgin olduklarını söyledi. Ankaralı olduğunu, Ankara Kalesini ve Hamamönünü sık sık ziyaret ettiğini dile getiren Şeval Akırmak, “AVM’leri gezmek yerine sık sık bu açık hava müzesini gezmeyi tercih ediyorum. Çünkü burası binlerce yıllık tarihi bünyesinde barındırıyor. Bu tarihi duvarlardaki çatlakların her geçen gün büyüdüğünü kendi gözlerimizle görebiliyoruz. Binlerce yıl ayakta duran kale duvarlarının bilinçsizce yapılan restorasyonun ardından çatlamaya başladığını düşünüyorum. Çünkü duvarların hemen arkasında sonradan birçok yapı inşa edildi. Birçok inşaat malzemesi ağır araçlarla buralara taşındı. Bu ağırlık kale duvarlarına da olumsuz etki yaptı. Çatlakların daha fazla büyümeden bu duvarların restore edilmesini bekliyoruz. Çünkü çatlakları gördüğümüzde tedirgin oluyoruz. Vatandaşların bu devasa duvarların altında kalabilme ihtimali çok yüksek. Herhangi bir kaza meydana gelmeden önlem alınması şart. Ayrıca çatlağın her geçen gün büyümesi ve restore edilmemesi Başkent Ankara için olumsuz bir imajdır. Yetkililerin bu kadar çok ziyaret edilen bir yeri görmesi ve acilen müdahale etmesi gerekir” diye konuştu.
ABB MECLİSİ MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT ILIKAN DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, Şubat ayında tarihi Ankara Kalesi surlarında oluşan çatlağın derinleşerek büyüdüğüne dikkat çekmişti. ABB’ye çağrıda bulunan Ilıkan şu cümleleri kulanmıştı: “Ankara Kalesi’nin duvarlarında çok önemli bir çatlak var ve uzun süredir de bu şekilde duruyor. MHP Grubu olarak ABB Meclisi’nde bir önerge de verdik. Bir an evvel ilgili bütün kurumlarla iletişime geçilerek konservasyon ve restorasyon çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bugüne kadar nasıl geldiyse, bundan sonraki nesillere de elimizdeki bu değerli kültür mirasımızı aktarmamız lazım. Burası Ankara’nın doğup büyüdüğü yer. Burası Ankara’nın kurulduğu yer. 1071 yılında Malazgirt Savaşı oluyor ve 1073 yılından beri Türkler bu kalenin civarında hakimiyet kuruyor. Bir an evvel Ankara Kalesi’nin duvarlarındaki bu çatlaklar daha da büyümeden tamiratının ve tadilatının yapılması gerekiyor.”
KALENİN NE ZAMAN KURULDUĞU NET OLARAK BİLİNMİYOR
Ankara Kalesi, şehre egemen bir tepe üzerinde kurulan iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin başkenti olan Ankara’da kalenin hem savunma hem de yerleşim amaçlı kullanılması nedeni ile hemen hemen her dönemde kalenin bakım ve onarım gördüğü biliniyor. Kale duvarları 8-10 metre yükseklikte bulunurken duvarların alt kısmı büyük blok taşlardan, üst kısımları ise tuğladan inşa edilmiştir. İç kaledeki kulelerin yüksekliği ise 14 ile 16 metre arasında değişmektedir. Kalenin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 2. yüzyılın başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir.
Ankara Kalesi 1073 yılında Selçukluların eline geçti. 1101 yılında Haçlı komutanı Raimond tarafından alınan kale, 1227 yılında bir kez daha Selçukluların eline geçti. Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat' ın onarttığı kaleye Sultan II. Keykavus da 1249 yıllarında bazı ekler yaptırdı. Osmanlılar döneminde onarım görmeyen kalenin surlarını Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa 1832 yılında onarttı.