Ankara Kulübü Derneği Seymenleri ile Sandıklı Yarenleri Buluşması'nda konuşan Ankara Kulübü Derneği Genel Başkan Dr. Metin Özaslan, "Anadolu'nun geleneksel ögeleri; Seymenlik ve Yarenlik, köklü geçmişi ve kültürel zenginliğiyle Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir." dedi.
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında Ankara Kulübü Derneği Ankara Konağı’nda yoğun katılımla gerçekleşen “Ankara Kulübü Derneği Seymenleri ve Sandıklı Yarenleri Buluşması”nda, yan yana gelen Seymenler ve Yarenler tarafından Anadolu'nun zengin kültürel mirasını yansıtan sazlı sözlü yöresel türküler, sohbet ve oyunlar, tiyatral gösterimler sergilendi.
Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, hoş geldiniz konuşmasında gelenekleri yaşatmanın, kültürel mirasa sahip çıkmanın önemine değinerek, Ankara Kulübü Derneği’nin Seymenlik ve Bacıerenlik geleneği başta olmak üzere Ankara’nın tarihi kültürel mirasına sahip çıkan ve gelecek kuşaklara taşıyan ve bu anlamda önemli projeler yürüten bir merkez konumunda olduğunu kaydetti.
'ANADOLU TÜRK KÜLTÜRÜNDE SEYMENLİK VE YARENLİK ÖNEMLİ'
"Anadolu'nun geleneksel ögeleri; Seymenlik ve Yarenlik, köklü geçmişi ve kültürel zenginliğiyle Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir." diyen Özaslan, şöyle devam etti: "Ülkemizin temel sorunu; kültür ve tarih bilinci eksikliği, gelenekleri görenekleri, kuralları, adetleri yeni kuşakların bilmemesi. En büyük sıkıntı; insanların kimlik arayışı, geçmişi arayışı, özünü bilmemesi, bizi biz yapan milli, temel değerlerimizi; geleneklerimizi unutmuş olması. Böyle bir duruma karşın bir taraftan da ülkemizde çok sayıda folklör dernekleri varken, bizim gibi atadan, dededen geleneklerini sürdüren, o yöreye özgü tüm kültürel değerleri saptayıp, sayısız gelenekleri yaşatmaya çalışan derneklerin sayısı çok az. Anadolu'da organik, aktif olarak çalışan toplam 10-12 dernek var. Geleneklerini yaşatan derneklerin bir çoğu kapandı. İstiyoruz ki tüm yörelerimiz kendi öz organik kurumlarıyla geleneklerini sürdürsünler. Buna ihtiyacımız var. Küresel kültürün yoğun baskısına rağmen, küresel kültürün içinde kaybolmadan, ayakta durmak, kültürel zenginliklerimizi, geleneklerimizi yaşatmamız lazım. Ankara Kulübü bir kültür ocağıdır, geleneklerin yaşatıldığı bir merkezdir. Anadolu'nun tarihini, kültürünü yeniden gün yüzüne çıkaran tüm yarenler vb bizim kardeşimizdir. Kendilerini yöresel değerlerin yaşatılmasına adamış Sandıklılı yaren kardeşlerimizi tebrik ediyor, hoş geldiniz diyorum. Ayrıca bugün burada aramızda olan Çankırılı yaran kardeşlerimize de iyi ki geldiniz, yanımızda oldunuz diyor, tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum."
Afyonkarahisar/Sandıklı İlçesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ekrem Çavuş, da konuşmasında; "Geleneği yaşatmak, çok kıymetli bizim için. Yan yana gelen Seymen ve Yarenlerin aralarında çok güzel bir sinerji oluşacağına inanıyorum. Yöresel geleneklerini yaşayan ve yaşatan Seymenler ve Yarenler, zengin ve köklü Türk kültüründe simge olarak önemli bir işlev üstlenmişlerdir." dedi.
Çavuş, konuşmasının ardından Özaslan'a Ankara Kulübü logosunun yer aldığı el yapımı bir plaket takdiminde bulundu. Özaslan ise somut olmayan kültürel mirası yaşattıklarını vurguladığı yarenlerin el becerilerine dayalı hediyeleri için teşekkür etti. Afyonkarahisar/Sandıklı İlçesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ekrem Çavuş, Yarenbaşı Ahmet Nayan ve Yaren Çavuşu Halil Ergün ile yöresel kıyafetli yarenlerden oluşan ekibin sunumları ile gerçekleşen yaren gecesinde; Sandıklı’nın yöresel halk oyunları ve türküleri, orta oyunlar ve kılıç kalkan gösterileri büyük beğeni topladı.
Ankara Kulübü Derneği Seymenleri de gecede sazları ve türküleriyle, sergiledikleri gösteri ile davetlileri Ankara’nın geleneksel ferfene gecesinde buluşturdu. Programa konuk olarak katılan Çankırı/Ahi Yaran Derneği Başkanı Necati Taş ile yaran başağaları ve yaranlar da sergiledikleri orta oyun ve yöresel türkülerle geceye renk kattı.