Türkiye, 13 yıl sonra Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılacak.

Arap Birliği Bakan Fidan

Bu gelişme sonrası  Arap Birliği hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki, Arap Birliği nedir? Arap Birliği üyesi ülkeler nelerdir? İşte detaylar..

Arap Birliği Ülkeler

ARAP BİRLİĞİ NEDİR?

Arap Birliği (Arab League), Arap dünyasındaki ülkelerin ekonomik, kültürel, sosyal, ve siyasi işbirliğini artırmak amacıyla kurulan bir bölgesel örgüttür. 22 Mart 1945 tarihinde Kahire'de kurulmuştur ve 6 kurucu üyesi vardır: Mısır, Irak, Ürdün (o zamanki adıyla Transürdün), Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye. Arap Birliği'nin merkezi Mısır'ın başkenti Kahire'dedir.

Arap Birliği Üyesi Ülkeler

ARAP BİRLİĞİ'NİN AMACI NEDİR?

Arap Birliği'nin amacı, üye ülkeler arasında birliği ve dayanışmayı teşvik etmek, ortak Arap çıkarlarını korumak ve Arap dünyasının uluslararası arenada etkinliğini artırmaktır. Örgüt, siyasi anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesi, ekonomik kalkınma, sosyal refah ve kültürel değişim gibi alanlarda işbirliği yapmayı hedefler.

Arap Birliği Nedir

ARAP BİRLİĞİ ÜYESİ ÜLKELER

2024 yılı itibarıyla Arap Birliği'nin 22 üyesi bulunmaktadır:

Cezayir

Bahreyn

Komor Adaları

Cibuti

Mısır

Birleşik Arap Emirlikleri

Irak

Ürdün

Kuveyt

Lübnan

Libya

Moritanya

Fas

Umman

Filistin

Katar

Suudi Arabistan

Somali

Sudan

Suriye (2011'den bu yana üyeliği askıya alınmış durumda)

Tunus

Yemen

Bu ülkeler, çeşitli siyasi ve ekonomik hedefler doğrultusunda işbirliği yaparlar. Arap Birliği'nin, Arap dünyasının siyasi ve ekonomik entegrasyonunu artırma çabalarına rağmen, üyeler arasında zaman zaman çeşitli siyasi anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Suriye'nin üyeliğinin 2011'de askıya alınması gibi olaylar, bu anlaşmazlıkların en belirgin örneklerinden biridir.

Valiler Kararnamesi yayımlandı! 16 ilin valisi değişti Valiler Kararnamesi yayımlandı! 16 ilin valisi değişti

Arap Birliği aynı zamanda, bölgesel ve uluslararası konularda ortak bir duruş sergileyerek Arap dünyasının çıkarlarını korumayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda Filistin davası, Arap Birliği'nin uzun süredir odaklandığı temel konulardan biri olmuştur.

Kaynak: Haber Merkezi