Gündem

Arnavut kartalı işareti ne anlama gelir?

Arnavut kartalı işaretinin anlamı merak konusu oldu. Peki, Arnavut kartalı işareti nedir? Arnavut kartalı işareti ne anlama gelir?

Abone Ol

2018 Dünya Kupası E Grubu'nda İsviçre, Sırbistan'ı 2-1 yenerken; Shaqiri ve Xhaka'nınArnavut Kartal'lı gol sevinçleri, Sırbistan ile tansiyonun yükselmesine sebep olmuştu. Peki, Arnavut kartalı işareti nedir? Arnavut kartalı işareti ne anlama gelir? İşte detaylar...

ARNAVUT KARTALI İŞARETİ NEDİR?

Avrasya bölgesinde pek çok farklı kültür tarafından benimsenmiş tarihsel bir figürdür. Günümüzde Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan devletlerinin resmi bayrağında ve birçok ülkede hala bazı kentlerin ve kimi kuruluşların, armalarında ve amblemlerinde çift başlı kartal motifi bulunmaktadır.

Eski çağlarda Hititliler ve Sümerlerde rastlanır. Sümerler’de Lagaş kentinin simgesi çift başlı kartaldır. Onlardan; Akadlara, Asurlulara, Sasanilere, Bizanslara ve Türklere geçer. Aynı zamanda: Hititlilerde, Büyük krallık döneminde: Hattuşa, Alacahöyük ve Yazılıkaya’daki kabartmalarda, yine çift başlı kartal görülür.

Anadolu’da durum böyle iken, Orta Asya’da Şamanizm’e göre yer ile göğün arasındaki çelik kapıyı kartal tutar. İnsanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden varlıklar kuş şeklindedir. Kartal, kuşlar arasında ululuk ve yükseklik timsalidir. Bu yüzden Türkler, kılıç kabzalarında, çift başlı kartal figürü kullanmışlardır.

ARNAVUT KARTALI İŞARETİ NE ANLAMA GELİR?

Arnavut kartalı işareti, Kosova milliyetçiliğinin bir sembolü ve Sırpların birleşme fikirlerine aykırı düştüğü için 2018 Dünya Kupası E Grubu'nda oynana İsviçre, Sırbistan maçında gerginlik yaşanmasına neden olmuştu. FIFA olaya karışan futbolculara men cezası uygulamamış onun yerine 10.000 İsviçre Frank’ı para cezası vermişti.