Ankara'nın SanAtölye’si Sanatseverlerle Buluşuyor Ankara'nın SanAtölye’si Sanatseverlerle Buluşuyor

Gayrimenkul sektöründe birçok sorunlar yaşandığını ifade eden Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, “Nasıl ki elektrik piyasalarının düzenlenmesi amacıyla kurulan EPDK gibi kurumlar varsa sadece gayrimenkul piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi için de bir kuruluş olmalıdır. Gayrimenkul alanında denetleme faaliyetleri icra etmelidir” dedi.

Gayrimenkul sektörü için kamu kurumu kurulmasının artık zorunlu olduğunu vurgulayan ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Kurulacak kamu kurumu, pandemi döneminden sonra gayrimenkul sektöründeki karışıklığı ve önlenemeyen fiyat artışlarını kontrol etmeli; sektör ve temsilcilerini kaliteli bir hale getirmek için fahiş fiyatın önüne geçebilmek adına, maliyeti uygun, piyasa koşullarına denk olarak tüketiciye sunulacak konut yapımlarını takip ve kontrol etmelidir” dedi.

Thumbnail Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (Atem) Başkanı Hakan Akçam (3)

ADI DA GAYRİMENKUL PİYASASI DENETLEME KURUMU OLMALI

Gayrimenkul sektörü için kurulacak kurumla sektöre komple çeki düzen verilmesi gerektiğini vurgulayan Akçam, “Gayrimenkul piyasalarını düzenleyen ve denetleyen bir kamu kurumu niteliğinde olmalı, sektörün sürekliliği ve kaliteli olması yönünde düzenlemeler yapmalıdır” dedi.

Akçam, kurulan kurumun adının da Gayrimenkul Piyasası Denetleme Kurumu (GPDK) olabileceğini beyan etti.

Hakan Akçam 06 (1)

GPDK'NIN GÖREVLERİ NELER OLMALI?

Sektörü tek merkezden yönetmek için kurulacak kurumun tüm gayrimenkul hareketlerini, piyasadaki faaliyetleri düzenleyip denetlemeler yapması gerektiğine vurgu yapan Akçam, “Pandemi döneminden sonra gayrimenkul sektöründeki karışıklığı ve önlenemeyen fiyat artışlarını kontrol etmeli; sektör ve temsilcilerini kaliteli bir hale getirmek için fahiş fiyatın önüne geçebilmek adına, maliyeti uygun, piyasa koşullarına denk olarak tüketiciye sunulacak konut yapımlarını takip ve kontrol etmelidir” dedi.

Gayrimenkul sektörünü denetleyecek kuruma hangi görevlerin verilmesi gerektiğine ilişkin konuşan Akçam,

“-Gayrimenkul piyasalarının daha düzenleyici ve etkin rol oynaması için faaliyetini sürdürmeli

-Gayrimenkul piyasalarında faaliyetini sürdüren sektör paydaşlarının yükümlülük ve haklarını belirleyerek düzene sokmalı, lisans vermeli.

- Sektör temsilcilerinin icra ettiği faaliyetleri ile ilgili olarak piyasadaki performansını takip etmeli

- Uygulanması gereken performansları standart hale getirmek için ilgili kuralları belirlemeli

- Hizmet alanına giren konularda kanun veya yönetmelik hazırlayarak, bu kanun / yönetmeliği uygun faaliyetler olması için denetlemeler yapmalı

- Fiyatlandırma konuları ile ilgilenmeli ve bu konuyu gelişen enflasyon verilerine göre güncel halde tutmalı

- Piyasada kullanılmak üzere maliyet kâr marjını ayarlayarak belirlediği ücretleri takip ederek uyum sağlanıp sağlanmadığı kontrol ve tespit etmeli

-Konut üreticilerinin stoklarının takip edilmesi, piyasada satılacak gayrimenkul deki fahiş noktaya gelmemesi için gerekli tedbirleri almalı.

-Gayrimenkul sektöründeki tüm enstrümanlar (hem satılık hem de kiralık olmak üzere arsa, konut, işyeri, kooperatif hissesi vb.) kapsama alınarak değerlendirilmelidir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Haber Merkezi