Atıf Yılmaz Batıbeki, Kürt asıllı Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist. Dramadan komediye bir çok farklı türdeki filmi izleyiciyle buluşturmuş olan Yılmaz, Türk sinemasının en önemli yönetmenlerindendir.
Özellikle köy yaşamını anlatan ve toplumsal içerikli filmlerde başarı sağlayan usta yönetmen, filmlerinin senaryolarını da kendisi yazıyordu. 50’li yılların başından bugüne dek Türk Sineması’nın her döneminde birbirinden başarılı filmlere imzasını atmış olan Yılmaz, uzun soluklu sinema kariyeri boyunca birçok ödülün de sahibi olmuştur.
Türkan Şoray, Şener Şen, Kemal Sunal, Hülya Koçyiğit ve Müjde Ar gibi başarılı oyuncularla çalışmış olan yönetmenin Selvi Boylum Al Yazmalım, Hayallarim, Aşkım ve Sen, Adı Vasfiye, Şekerpare, Keşanlı Ali Destanı ve Eğreti Gelin filmlerinden bazılarıdır. Türk sinemasında birçok yönetmenin yetişmesine katkıda bulunmuştur.
9 Aralık 1925‘de Mersin‘de dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Mersin’de tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü. Daha sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nin Resim Bölümü’ne giren Yılmaz, mezuniyetinin ardından bir süre film eleştirmeni, ressam ve senaryo yazarı olarak çalıştı.Afiş tasarımları da yapan Yılmaz iki filmde yönetmen yardımcılığı yaparak sinema kariyerine start verdi. Semih Evin‘in asistanıydı. Mezarımı Taştan Oyun isimli filmi Hüseyin Peyda ile birlikte yönetti.
Yılmaz, ilk filmi Kanlı Feryat için kamera arkasına geçtiğinde tarih 1951‘di. Orhan Günşiray‘la birlikte Yerli Film adındaki prodüksiyon firmasını kurduktan sonra film çalışmalarına hız veren Yılmaz, çeşitli sinema derneklerinde ve sendikalarında da görev aldı. Yerli Film kapandıktan sonra 1980‘de Ömer Kavur ve Yavuz Özkan ile birlikte ADAF’ı kuran Yılmaz, bu şirket dağıldıktan sonra, kendi adına bir yapımevi açtı.
Nurhan Nur, Ayse Şasa ve Deniz Türkali‘yle olmak üzere 3 evlilik yapmış olan yönetmenin, 114 filmi, 37 senaryosu ve 12 prodüksiyonu bulunmaktadır. Usta yönetmenin başarıyla dolu hayatı 5 Mayıs 2006‘da sona ermiştir. Ölümü tüm Türkiye‘de büyük üzüntü yaratmıştır.
Bana Atıf Yılmaz’ı sorarsanız en büyük özelliği her şeyi çok çabuk unutmak olan babacan, alçak gönüllü sinema insanı. Her dönemin yönetmeni demek belki de en uygun tanım onun için. Her şeyi unutmasından dolayı sinema yolculuğuyla ilgili soru sormadan önce ona o dönemini hatırlatmanız gerekiyor. Artık bu durumuna o kadar alışmış ki kendisiyle sürekli dalga geçiyor. "Hatırlamadığım için anı kitabımın yarısını uydurmuş olabilirim ." demekten çekinmiyor. Aynı zamanda eğreti gelinin sonundan memnun olmadığını da kendi ağzıyla dile getiriyor.