Dünyada halter tarihinde yer alan halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayatı ve başarıları neredeyse herkes tarafından biliniyor. Spor yaşamı kadar Türkiye'ye geliş hikayesi ile de gündeme gelen Naim Süleymanoğlu'nun hayatı, 2019 yılında "Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu" adıyla sinemaya uyarlandı. Küçük yaşlarda haltere başlayan sporcu, 1981’de Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya kazanarak çok küçük yaşta spor dünyasında dikkat çekmeye başladı. Başarılı sporcunun hayat hikayesini siz okurlarımla da paylaşmak isterim.

23 Ocak 1967, Kırcaali'de dünyaya gelen Süleymanoğlu, haltere 1977'de, dokuz yaşındayken başladı. Spora başlama hikayesini ise "Spor yapmayı seviyordum, yüzmeye giderdim. Atletizm ve güreş yaptım, 9 yaşındayken halter antrenörü Hilmi (Pekünlü) hoca beni keşfetti, böylece haltere başladım. Mestanlı kasabasında 1,5 yıl kadar Hilmi hocanın yanında antrenmanlara devam ettim." diyerek aktaran Naimoğlu,  on beş yaşındayken Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. 

On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. Kariyeri boyunca üç Olimpiyat Altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu ve altı Avrupa Şampiyonluğu vardır. Tam 46 kere dünya rekoru kırmıştır. 1984 yılında (16 yaşındayken), silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti.

1983-1986 arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam 63 rekor kırarken yine bu dönemde dünya ve Avrupa şampiyonalarında 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar yaşadı. 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi. Naim Süleymanoğlu 18 Kasım 2017 günü tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında  hayata gözlerini yumdu.

Evet, bu yaşam öyküsünde de gördüğümüz gibi çalışmadaki devamlılık, her güçlüğü yener. Azimli ve istikrarlı olmak, aynı kararlılıkla çalışmaları sürdürmek önümüzdeki çoğu yolun kendiliğinden açılmasını sağlar. ‘’ Hayatta sahip olduğunuz her şeyi kaybedebilirsiniz. Evinizi, işinizi hatta sevdiklerinizi. Fakat bir insanın hayatta kaybedebileceği en zor şey kimliğidir’’ sözleriyle başarılı sporcuyu bir kez daha anmak istiyorum.

Editör: TE Bilisim