Kent Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen 8. Kent Araştırmaları Kongresi “Cumhuriyetin 100. Yılında Kent" ana temasıyla gerçekleştirilmeye başladı. 22-24 Kasım tarihleri arasında Kent Araştırmaları Enstitüsü, İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı, TEPAV, TOBB Üniversitesi ve İdealKent Dergisi’nin iş birliğinde düzenlenen kongreye ücretsiz katılım sağlanıyor.thumbnail_4 (3)

Üç gün sürecek kongrede açılış konuşmasını yapan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Böylesine önemli ve anlamlı bir kongreyi düzenleyen akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Atatürk sadece bir asker değil her alanda kendisinin fikirlerini görüyoruz. Atatürk, ‘Ülkelerin tekâmülü, şehirlerin medeniyetinden geçer’ diyor. Örneğin; Ankara Kızılay Meydanı’na bakıyorsunuz, Atatürk geleceği görerek, ‘200 metre genişlikte’ yapın diyor. Geleceği görmek çok önemli.” dedi.thumbnail_4 (4)

Konuşmasında Cumhuriyetin ilk yüzyılında planlı şehirleşme konusunda başarılı olunamadığını dile getiren Altınok, “Geçmiş yüzyılı şehircilik açısından iyi değerlendiremedik. 1950'den itibaren yaşanan göçlerle birlikte gecekonduda yaşam başladı. İnsanlarımız yazın yandı, kışın dondu. Altyapı yok, kanalizasyon yok, sosyal-kültürel alan yok, tesis yok. Hâlbuki bakir bir Anadolu var ve şehir planlaması kolayca yapılabilir, kent bütünlüğü ve kent estetiği olan yapılar bir araya getirilebilirdi. Maalesef bunu yapamadık. İmar planlarımızı Almanya'dan almışız. Köşeli bir imar yapımız var. Yoğunluk açısından ferah bir şehirleşme anlayışımız var. Ama imar yasasına aykırı planlar yapıyoruz. Yasayı uygulaması gereken kurumlar yasayı delik deşik ediyor. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında daha ferah, daha yaşanabilir, sosyal kültürel alanları, spor tesisleri ile insanlarımızın mutlu olduğu kent planlarını hayata geçirir ve huzurlu bir yaşam süreriz. İnsanlarımıza huzurlu yaşama hakkı sağlamak bizim görevimizdir.” ifadelerini kullandı.thumbnail_4 (7)

Keçiören’de 1994 yılında başlattıkları kentsel dönüşüm seferberliğiyle insanları gecekonduda yaşamanın getirdiği zorluklardan kurtardıklarını belirten Altınok, “Biz 1994 yılında göreve geldiğimizde Keçiören’in 6’da 5'i gecekondu idi. Gerçi bütün şehirlerimiz öyleydi. ‘İnsanca yaşam insanca hayat’ diye bir şey yoktu. Su yok, elektrik yok, yol yok. Keçiören’de, ‘İnsanca yaşam insanca hayat’ diyerek başlattığımız kentsel dönüşümün başlangıç tarihi 1994’tür. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızla insanlarımızı daha modern yaşam alanlarına kavuşturduk. 6 Şubat Depremi’ni de yakından yaşadık. Maalesef deprem öldürmüyor, yapılar öldürüyor. Deprem korkusu bir süre sonra geçiyor, sonrasında her seçimde başlıyoruz yapılardaki kat sayılarını artırmaya. Bakıyorsunuz, en çok deprem yaşanan ülke Japonya. Çözümü de bulmuşlar.” diye konuştu.

Planlı şehirleşme için akademisyenlerini fikirlerini hayata geçirmenin ve işbirliğinin önemli olduğuna da değinen Altınok, “Değerli akademisyenlerimizin görüşleri, düşünceleri, fikirleri bizim için önemli. Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığımız, üniversitelerimiz ve belediyelerimiz entegre bir çalışma yürütmelidir. Buradaki güzel fikirleri ve güzel bilgileri şehirlerimize uygulamak lazım. Kongremiz, Cumhuriyetimizin birinci yüzyılında yapamadığımız planlı kentsel yapılaşma çalışmalarını ikinci yüzyılda yapmamıza vesile olsun. Emek veren, yürek veren, katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kongre’de açılış konuşmalarını Başkan Altınok’un yanı sıra Kent Araştırmaları Enstitüsü Genel Direktörü Emir Osmanoğlu, Prof. Dr. Metin Şenbil, Prof. Dr. T. Nur Çağlar, Prof. Dr. Güven Sak ve Prof. Dr. Yusuf Sarınay yaptı.

200’den fazla bilim insanının katılım ve katkısıyla gerçekleştirilen kongrede Prof. Dr. İlhan Tekeli, Mimar Han Tümertekin, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Uğur Tanyeli, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, Faruk Malhan, Prof. Dr. Ayda Eraydın, Prof. Dr. Murat Güvenç gibi önemli isimler yer alıyor.

Bebek ölümlerini araştıran Meclis Araştırma Komisyonu toplandı Bebek ölümlerini araştıran Meclis Araştırma Komisyonu toplandı

Cumhuriyet döneminden günümüze kent anlayışının konuşulduğu kongrede, Cumhuriyetin 100. Yılında Kent" ana temasının yanında “100. Yılında Cumhuriyetin Planlaması”, “100. Yılında Cumhuriyet Mimarlığı”, “100. Yılında Cumhuriyetin Kentleşmesi ve Kentsel Toplum”, “100. Yılında Cumhuriyetin Yerel Yönetimleri”, “Gelecek: Yeni bir iddiayı ortaya koyarken” ve “Deprem ve Afet Özel Gündemi” başlıkları altında konuşmalar geçekleştiriliyor.

Editör: Harutyun Çerme