Uygulama nasıl çalışıyor?
Öncelikle scooter’ı kullanabilmek için uygulamayı akıllı telefonunuza indiriyor ve kayıt oluyorsunuz.
Harita kişiye en yakın mesafedeki paylaşımlı scooterları gösteriyor.
Telefonunuzda beliren kodu okutarak aracın kilidini açıyor ve sürüşe başlıyorsunuz.
Varış noktasına ulaştığınızda aleti kilitliyor ve fotoğrafını sisteme atıyorsunuz.
“TOPLU TAŞIMA KULLANIMININ ARTIŞINI SAĞLARKEN HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTIYOR”
Martı firmasının resmi internet sitesinde yer alan bilgilerde şunlara yer verildi: “Şehir içinde yapılan yolculukların yüzde 46’sı 5 km'den daha kısa mesafelerde gerçekleşmekte iken; ortalama 5 kişi için tasarlanmış araçlar olan arabalarda yolculukların %70’inde sürücü tek başına seyahat etmektedir. Martı’nın sunduğu çözümler ise toplu taşımaya erişimi kolaylaştırarak, toplu taşıma kullanımını artırmaktadır. Martı yolculuklarının %42’si toplu taşıma duraklarına ya da toplu taşıma duraklarından varış noktasına ulaşımı sağlamak için yapılmaktadır.
Bu sayede Martı, toplu taşıma kullanımının artışını sağlarken hava kirliliğini azaltır. Operasyon yaptığımız süre içerisinde, 1.000.000 kg’dan fazla karbon salınımını ve 480.000 litreden fazla benzin tüketimini engelledik.
Martı elektrikli scooterların üzerinde bulunan kilitler ise kontrolsüz park etmeyi engelleyerek, çevre kirliliğinin ve kamu düzeninin bozulmasının önüne geçer.”
18 YAŞ ÜZERİ VATANDAŞLARCA KİRALANABİLİYOR
Martı firmasının internet sitesinde yer alan ve kullanıcılarına güvenli ve kullanışlı çözümü sunmak için yaptığı bazı düzenlemeler ise şunlar:
- Martı, tüm elektrikli scooterların bakımlarını ve tamirlerini düzenli olarak gerçekleştirir.
- Elektrikli scooterları kullanmak için sürücü belgesi zorunlu değildir. Karayollari Trafik Kanunu’nda Türkiye’de kullanım için minimum yaş 11, diğer ülkeler mevzuatlarında ortalama minimum yaş 14 olarak belirlenmiştir. Martı ise minimum 18 yaşında olmayı güvenlik açısından zorunlu tutar. Tüm dünyada yapılan sürüşlerde ortalama elektrikli scooter kullanım yaşı 32’dir.
- Dünya çapındaki mikromobilite araçları ortalama 25 km/sa hıza çıkabiliyorken Martı elektrikli scooterlarının hızını güvenlik açısından 18 km/sa ile limitlemiştir. Martı’nın belirlediği hız limiti maraton koşucusu hızının dahi altındadır.
- Belediyelerin kullanıma uygun gördüğü rotalarda araçların kullanılmasına izin vermektedir. Ayrıca park edilmesi uygun görülmeyen bölgeler Martı uygulaması içerisinde “park yasak” bölgeler olarak belirlenmiştir.
- Yapılan tüm sürüşleri 7 gün 24 saat Martı merkezinden takip edilir ve kullanıcılarına canlı destek verilir.
- Saha personelleriyle 7 gün 24 saat kullanıcıların ve Martı’ların güvenliği ile sağlığını kontrol eder.
Bunun yanı sıra sürüş güvenliği için Martı elektrikli scooterları:
- Yokuş aşağı sürüş gerçekleştirilirken, maksimum hız limitini aşmayı engelleyen otomatik fren desteği bulundurmaktadır.
- Güçlendirilmiş, uzun süreli kullanıma dayanıklı şasiye sahiptir.
- Ani hızlanmaya karşı sürüşe başlamadan ayakla hızlanmayı gerektirir.
- Ön ve arka lastiklerde sarı veya beyaz reflektörler bulunur.
- Şasi üzerinde kaymayan taban yer mevcuttur.
- Önde uzun mesafe farı ve arkada stop lambası yer alır.
- Zil ve uyarı alarmı barındırır.
- Destek talep edilen durumlarda kullanıcıların yanına en hızlı şekilde ulaşmak ve filomuzun izinler dahilinde olan bölgelerde kullanımının kontrolü için GPS sistemi içerir.” İfadeleri yer aldı.
BİLGİN: GÜVENLİ BİR YOLCULUK İÇİN DİKKATLİ KULLANILMASI GEREK
Martı’ların özellikle öğrencilere yaradığını ifade eden Nuray Bilgin, öğrencilerin kısa mesafede okullarına, kurslarına gitmesi açısından pratik lakin güvenlik açısından herhangi bir eksisinin olmaması gerekiyor. Güvenlik, her şeyden önemli. Ben yalnızca bir kere metroya ulaşmak için kullandım. Bu anlamda toplu taşıma araçlarına yetişmek için de kullanılabilir. Bir nevi spor yapmış gibi oluyorsunuz. Çevremde bu uygulamaya olumlu bakan da olumsuz bakan da oluyor. Zamanla, uygulamanın yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağını hep birlikte göreceğiz.” ifadesini kullandı.
ASLAN: TRAFİK YOĞUNLUĞUNDAN KURTULDUM
Kızılay Güvenpark’ta kiralık scooterla ulaşımını sağlayan Vade Şanlı ise “Birkaç defa elektrikli scooterı kullanma imkanım oldu. Oldukça memnun kaldım. Açkıca söylemek gerekirse trafiğin yoğunluğundan kurtuldum. Daha çok kısa vadeli ve kalabalık alanlardan daha çabuk çıkabilmek için kullanıyorum” dedi.
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)