Türk Edebiyat tarihinin en önemli yazarlarından biri olan Orhan Kemal tarihte bugün 1914 yılında hayat gelmiştir. Bereketli Toprak Üzerinde kitabının yazarı olan Orhan Kemal’in asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü’dür. Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğan Kemal bir süre babasıyla birlikte Suriye ve Lübnan’da yaşar. Babası 1920-1923 döneminde birinci TBMM’de milletvekilliği ve Adliye Bakanlığı yapan ve Ahali Cumhuriyet Fırkası’nı kuran Abdülkadir Kemali Bey’dir. Partinin kapanmasıyla ailece Suriye’ye geçtiler.
Bir yıl kadar Suriye’de kalan Orhan Kemal bir süre basımevinde çalıştı.Sonrasında Adana’ya dönerek çırçır işletmelerinde işçilik, dokumacılık, ambar memurluğu, Milli Mensucat Fabrikası’nda katip olarak çalışır. 5 Mayıs 1937 yılında evlendi ve Nisan 1938’de kızı Yıldız doğdu. Aynı yıl Niğde’de askerlik görevini yaparken ‘yabancı rejimler lehine propaganda ve isyana muhbirlik’ suçundan yargılanarak 27 Ocak 1939’da beş yıl hüküm giydi. Bursa Cezaevi’nde kalırken Nazım Hikmet’le tanıştılar.
Serbest bırakıldıktan sonra amelelik, sebze nakliyeciliği, Adana Verem savaş Derneği’nde katiplik yapar. Devlet Demiryolları’nda ‘muvakkat hamal’ olarak çalıştı. 1950 yılında İstanbul’a yerleşerek hayatını yazılarıyla kazanmaya çalışır. 7 Mart 1966’da bir ihbar üzerine iki arkadaşıyla birlikte tutuklandı. “Hücre çalışması ve komünizm propagandası’ yaptıkları gerekçesiyle tevkif edilerek Sultanahmet Cezaevi’ne gönderildi. 7 Nisan’da Türk Edebiyatçılar Birliği, Gen-Ar Tiyatrosu’nda 30. sanat yılı nedeniyle bir jubile düzenledi. Toplantıda Melih Cevdet Anday, Yaşar Kemal ve James Baldwin birer konuşma yaptı. Bilirkişice verilen; “suç teşkil eden bir cihet bulunmadığı hususundaki rapor üzerine 13 Nisan 1966’de serbest bırakıldı. 17 Temmuz 1968’de bu davadan beraat etti. Bulgaristan ve Romanya Yazarlar Derneği’nin davetlisi olarak bu ülkelere gider. Tedavi amacıyla gittiği Sofya’da 2 Haziran 1970 tarihinde beyin kanamasından hayatını kaybeder.