El Cezire’nin 51 yaşındaki Filistinli muhabiri Shireen Abu Akleh, İsrail güçleri ve Filistinliler arasında Cenin’de çıkan çatışmalar sırasında başından vurularak öldürüldü. Gazeteci Shireen Abu Akleh’in ölümü hakkında İsrail ve Filistin birbirini suçladı.
İsrail güçleri ve Filistinliler arasında Batı Şeria’da ve Cenin’de çatışmalar çıktı. Hayatını Filistin’de gazetecilik yapmaya adayan ve “Halka yakın olmak için gazeteciliği seçtim. Gerçeği değiştirmek kolay değil ama en azından dünyanın gözleri önüne serebilirim” sözleriyle tanınan El-Cezire muhabiri Shireen Abu Akleh, başından vurularak öldürüldü. El Cezire, muhabirinin kulağının hemen altından vurulduğunu bildirdi. Filistinli yetkililer, İsrail askerlerinin “kasten ateş açtığını” ve Abu Akleh’i hedef aldığını iddia etti. İsrail tarafı ise, “Etrafa rastgele ateş açan Filistinliler yüzünden hayatını kaybetti” dedi.
Yüz yıllardır gazeteciler vuruluyor, öldürülüyor ya da katlediliyor. Akleh’in ölümü ne ilk ne de son ölüm olacak ama önemli olan dayanışma ile meslektaşımıza sahip çıkmak ve onun taşıdığı felsefe olan ‘halkı doğru bilgilendirmek’ anlayışını zor da olsa devam ettirmektir. Gazetecilik yaparken tehdit edilmek, saldırıya uğramak, dövülmek, kurşunlanmak ve hatta bombalı saldırıya uğramanın “normalleştirildiği” yıllardan geçiyoruz. Yazdıkları nedeniyle yargılanmak ve hapse atılmak ise sıradan bir olay. Sadece bu topraklarda oluyor sanmayın, dünyanın her yerinde aynı. Gazeteciler, özellikle halkı doğru ve tarafsız bilgilendirmek isteyen gazeteciler tarihsel olarak hep hedef tahtasına oturtulmuşlardır. Doğru bilgi vererek iktidarı, devlet, ya da siyasi iktidarı rahatsız etmek gazetecinin temel görevidir. Bu kurum ve kişilere yanlış olanı göstermek de en temel görevimizdir. Bu görevlerimizi yerine getirdiğimiz zaman ya vuruluyoruz ya da katlediliyoruz.
Gazeteci Shireen Abu Akleh de dün değil uzun zamandır o bölgede yani İsrail ve Filistinlilerin savaştığı bölgede gazetecilik yaptığı için ve İsrail zulmünü haberleştirerek dünya kamuoyuna sunduğu için hedef haline getirildi. Gerçekleri söylediğimizde ve bu gerçeklerin temelleri sarstığında hedef haline getiriliyoruz. Gazetecilik özelikle savaş muhabirliği cesaret isteyen bir alandır Akleh bu cesareti çoktan toplamış ve kamuoyunu haberdar ediyordu. Akleh’in ölümü ile habercilik o anda sekteye uğramış olabilir ama bu bayrağı kaldığı yerden alıp kamuoyunu bilgilendirmeye devam edebilecek binlerce meslektaşımın olduğunu biliyorum. Bunu bildiğim için de bir kez daha mutlu oluyorum. Ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum..
Gazeteci Shireen Abu Akleh, 3 Ocak 1971’de Kudüs’te doğdu. Ailesi Filistin’in Beytüllahim bölgesinde yaşayan Hristiyan Filistinlilerdendi. Ürdün’de mimarlık okumaya başlayan Abu Akleh, daha sonra gazetecilik bölümüne geçti ve o bölümden mezun oldu. Mezun olduktan sonra Filistin’in Sesi Radyosu’nda çalışmaya başladı. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler çatısı altında Filistinli mültecilere gönüllü yardım etti. Gazeteci Abu Akleh, aynı zamanda ABD vatandaşıydı. 1997’de El Cezire’nin Arapça kanalında, Filistin muhabiri olarak çalışmaya başladı. Abu Akleh, adını 2. İntifada sırasında olayları yerinden takip ederek duyurdu. İsrail ve Filistin siyaseti üzerinde uzman olan ve otorite olarak kabul edilen Abu Akleh, İsrail ile çatışmaya giren Filistinlilerin cenazeleri de dahil olmak üzere, Filistin’in her yerinden haber sundu. Gazeteci Abu Akleh bugün; 11 Mayıs 2022’de başından vurularak öldürüldü.