Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş, koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik tahribatın en çok esnafı vurduğunu, alınan tedbirler ve yapılan düzenlemelerden kaynaklı olarak ulaşım sektörü içerisinde yer alan özel halk otobüsçülerinin de en çok etkilenenler arasında yer aldığını ve bundan dolayı acilen desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalardan kaynaklı olarak iş yapamaz hale geldiklerini belirten Başkan Soydaş, şöyle devam etti: "Türkiye genelinde, direkt ve dolaylı olarak önemli sayıda istihdam sağlayan özel halk otobüsü sahipleri yakıt alamayacak duruma gelmiştir. Ayrıca esnafımız ve çalışanlarımız da yüksek risk ortamında çalışmaya devam etmektedir. Bir çok mesai arkadaşımıza Covid-19 teşhisi konmuştur. Hayatını kaybedenlere rahmet, tüm hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.
Türkiye'de tek ücretsiz hizmet yaptırılan özel sektör olan ve kamu hizmeti yaptığı için pandemi sürecinde de çalışmaya devam eden esnafımız, eğer destek gelmezse hayat normale döndüğünde faaliyetlerini sürdüremeyecektir.
Diğer iş kollarından farklı olan sektörümüz, Devlet ve Belediyeler tarafından ertelenen borçlar ve sosyal mesafe kuralı gereği taşıma kapasitelerinin yüzde yirmi beşe kadar düşürülmesinin ardından, çalıştıkları her gün için de ayrıca akaryakıt ve personel giderlerini borçlanmaktadırlar.
Bir sektörün yok olmaması için diğer sektörlerden farklı olarak sektörümüzün özellikle desteklenmesi gerektiği ortadadır.
Bütün iş kollarının destek beklediği bu zor dönemde, camiamıza gerekli destek verilmez ise şoför esnafımız, bırakın otobüsleri çalıştırmayı kendi geçimlerini sağlayamaz hale gelecek ve kamu kaynağı kullanan Belediyelerin bile toplu taşımayı sürdürmekte zorlandığı olağan süreçte hizmet veremez hale geleceklerdir.
"AKARYAKITTA ÖTV ALINMASIN"
Bir çok Belediye Başkanının da dile getirdiği, artık sürdürülebilirliği kalmayan toplu taşımada kullanılan akaryakıtta ÖTV alınmaması önerisi hayata geçirilmelidir, çünkü toplu taşıma zorunlu ihtiyaçtır. Toplu taşımada kullanılan akaryakıtta ÖTV muafiyetinin, Belediyeler de dahil Devlete maliyeti aylık yaklaşık 150 milyon liradır. Daha kaliteli şehiriçi ulaşım için bu fedakarlık yapılmalıdır.
ÜCRETSİZ TAŞIMA İÇİN YENİ DÜZENLEME ŞART
Ücretsiz taşıma kesinlikle tekrar gözden geçirilmeli, ücretsiz seyahat kartı verilmesinde ve kullanılmasında adalet sağlanmalı ve esnafımıza aylık ödenen gelir desteği mutlaka arttırılmalıdır.
Araç yenileme maliyetleri çok yüksek. İnsanlara yeni araçlarla hizmet vermek her geçen gün zorlaşmaktadır. Bunun kıyaslaması belediyelerin araç filolarını yenileyememesi ile yapılabilir. Bu konuda da teşvik modelleri geliştirilmelidir.
7244 Sayılı Torba Kanunda 'Belediyelerin toplu taşımayı desteklemesi' yönünde çıkartılan düzenleme için Sayın Cumhurbaşkanımıza, yetkililere ve destek veren belediyelere teşekkür ederiz. Öncelikleri, sektörümüzün beklentilerinden farklı olan Belediyelerin, yapacakları destekler sınırlı ya da yoktur. Tüm Belediyeler, ciddi zarar ettikleri toplu taşımayı artık büyük bir yük olarak görmektedir. Millet olarak el birliği ile aşacağımız salgın sürecinden sonra, toplu taşımanın sürdürülebilir olması ve sektörümüzün varlığını devam ettirebilmesi için esnafımızın 'Batıyoruz' çığlığına Devletimizin duyarsız kalmamasını bekliyor, saygılar sunuyoruz."