Bolivya, Güney Amerika'nın Orta Batı bölgesinde yer alan ve son günlerde siyasi çalkantılarla gündeme gelen bir ülke olarak dikkat çekiyor. İşte detaylar:

Bolivya (2)

Darbe Girişimi İddiaları: Bolivya'da son günlerde meydana gelen olağandışı askeri hareketlilik, ülke genelinde endişeye yol açtı. Üst düzey Bolivyalı yetkililer, ordunun devlet binalarının bulunduğu merkezi meydana girdiğini ve bunu bir "darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Tankların da meydanda görüldüğü bildirildi.

Ordunun Yeni Komutanı ve Emri: Darbe girişimine kalkışan askerler, ordunun yeni atanan komutanı Jose Wilson Sanchez'in emri üzerine birliklerine geri dönmeye zorlandı. Bu hamle, ülkede siyasi istikrarsızlık ve toplumsal gerginliği artırdı.

Bolivya'nın Tarihsel Arka Planı: Bolivya, 1825 yılında İspanya'dan bağımsızlığını ilan ettiği tarihten bu yana birçok darbe ve siyasi değişim yaşadı. Ülke, 1982 yılından beri sivillerin yönetiminde olup, sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales'in liderliği altında önemli siyasi dönüşümler geçirdi.

Bolivya (1)-1

  • Kuzey ve Doğu: Brezilya
  • Güney: Paraguay ve Arjantin
  • Batı: Şili ve Peru


Harita Konumu ve Koordinatları
La Paz: 16.5000° S, 68.1500° W
Santa Cruz: 17.8000° S, 63.1667° W
Sucre: 19.0333° S, 65.2627° W

Toplumsal Yapı ve Kültürel Çeşitlilik: Nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan Mestizolar ve yerli halk grupları, ülkenin etnik yapısını belirliyor. Bolivya'da İspanyolca resmi dil olmasına rağmen, yerel kabilelerin kullandığı 36 farklı dil de resmi statüye sahip.

Ekonomik Durum ve Zengin Maden Kaynakları: Ülkenin ekonomisi, lityum, doğal gaz ve kalay gibi zengin maden kaynaklarına dayanıyor. Ancak yüksek yoksulluk oranı ve ekonomik eşitsizlikler, Bolivya'nın gelişmekte olan bir ülke olma özelliğini korumasına neden oluyor.

Geçmişten Günümüze Siyasi Çalkantılar: Bolivya, tarihinde 180'e yakın darbe girişimi, çeşitli anayasa değişiklikleri ve çok sayıda cumhurbaşkanı değişimi yaşadı. Ülke, komşularıyla olan sınır anlaşmazlıkları ve geçmişteki savaşlarla da ön plana çıkıyor.

Gelecek İçin Belirsizlik: Ülkede yaşanan son olaylar, geleceğe dair belirsizlikleri artırırken, uluslararası toplumun da dikkatini çekmeye devam ediyor.

Gazze'de can kaybı 41 bin 788'e yükseldi Gazze'de can kaybı 41 bin 788'e yükseldi

Bolivya (1)-1


Bolivya Nüfus: 11 milyon (2015 tahmini)

Bolivya Etnik yapı: Yüzde 68 Mestizo (beyaz-yerli melezi), yüzde 20 yerli, yüzde 5 beyaz, yüzde 2 cholo, yüzde 1 siyahi, yüzde 4 diğer

Bolivya Yüzölçümü: 1,09 milyon kilometre kare

Bolivya Dil: 2009 anayasasına göre İspanyolca ve 36 farklı yerel grubun kullandığı toplam 37 resmi dil bulunuyor.

Bolivya Din: Yüzde 92,8 Hristiyan, yüzde 1,7 diğerleri, yüzde 5,5 herhangi bir dine inanmıyor

Bolivya Para Birimi: Boliviano

Editör: İrem Akbaş