Kışın sakatat tüketiminin artma sebebi bağışıklık! Kışın sakatat tüketiminin artma sebebi bağışıklık!

Duruş bozuklukları ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle boyun ağrıları günümüzde yaygın bir sorun haline geldi. Bu ağrılardan kurtulmak için bilinçsizce yapılan boyun kütletme hareketleri ise ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sertdemir, bu tür hareketlerin ilerleyen süreçte felç hatta ölümle sonuçlanabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

“Vertebral Arterin Yırtılması Felce Neden Olabilir”

Boyun yapısının 7 omurgadan oluştuğunu belirten Dr. Mahmut Sertdemir, boynu sert çevirmek veya kütletmenin beyne giden vertebral arterin yırtılmasına yol açabileceğini ifade etti. “Bu arterin yırtılması sonucu emboli, yani pıhtı atması meydana gelir. Beyin sapında oluşan inme, hastanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanabilir” diyen Sertdemir, bu hareketlerin omurgada kaymaya ve omurilikte ciddi basılara neden olabileceğini vurguladı.

Ani Manevraların Ölüme Yol Açabileceği Tespit Edildi

Bilinçsizce yapılan ani boyun hareketlerinin atardamar yırtılması, omurga kayması ve boyun kırıkları gibi ciddi sorunlara neden olduğunu belirten Sertdemir, “Bu durumlar hastalarda felç, solunum yetersizliği ve hatta ölümle sonuçlanabilir” dedi. Araştırmalarda, boyun kütletme sonrası ölümle sonuçlanan vakaların tespit edildiğini hatırlattı.

Uzman Kontrolü Şart

Boyun ağrısı yaşayan bireylerin bir uzmana başvurmaları gerektiğini ifade eden Sertdemir, “Boyun ağrılarının altında yatan nedenleri doğru şekilde teşhis etmek çok önemli. MR gibi tetkiklerle fıtık ya da düzleşme gibi sorunlar tespit edilerek uygun tedavi yöntemleri belirlenmelidir. Bu süreçte fizik tedavi uzmanları ve fizyoterapistlerin desteği faydalı olacaktır” dedi.

Sağlık İçin Liyakat Sahiplerine Güvenin

Sertdemir, uzun süren boyun ağrılarının mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bilinçsiz yöntemlerden uzak durulmalı ve bu konuda liyakat sahibi profesyonellerden yardım alınmalıdır” tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: İHA