Buruk kutlama

Korona virüs salgınından dolayı bir yıldan fazladır Türkiye’de birçok kutlama yapılamıyor ne yazık ki. Yarın günlerden 23 Nisan fakat bu sene de buruk geçecek. Evlerimizden ku...

Abone Ol

Korona virüs salgınından dolayı bir yıldan fazladır Türkiye’de birçok kutlama yapılamıyor ne yazık ki. Yarın günlerden 23 Nisan fakat bu sene de buruk geçecek. Evlerimizden kutlayabildiğimiz kadar kutlayacağız. Tabi alınan önlemlerin de bizim sağlığımız için alındığını düşünmek gerekiyor. Türkiye’nin vaka sayısında dünyada üst sıralarda yer alıyor ve bir araya gelindikçe virüsün yayılımı daha kolay hale geliyor. Bu yüzden bu sene de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı evlerden kutlayacağız. 

23 Nisan 1920’den biraz bahsedelim. Türkiye’nin millet iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve milletin egemenliğini ilân ettiği tarihtir 23 Nisan. Tüm dünyaya kardeşlik mesajlarının verildiği ve her türlü sorunun el ele, kardeşçe çözülmesi gerektiğinin hatırlatılması bakımından “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” çok büyük önem taşımaktadır. Türkiye halkının gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak önemli bir yer işgâl eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, yurtdışı temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda ve okullarımızda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.

Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

Atatürk'e göre "Vatanı korumak çocukları korumakla başlar", "Çocukları her türlü ihmal ve istismardan korumalı ve onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmalıdır." Yine Atatürk'e göre "Çocuk sevgisi bir ihtiyaçtır". İşte bu nedenledir ki hiç çocuğu olmayan Atatürk, çok sayıda manevi evlat sahibi olmuştur. Ve yine bu nedenledir ki, TBMM'nin açıldığı 23 Nisan'ın aynı zamanda "çocuk bayramı" olmasını kabul etmiştir.

Eğer korona virüs salgını olmasaydı Türkiye Cumhuriyeti çocukları, öğrencileri, öğretmenleri, anneleri, babaları 23 Nisan hazırlıklarını yaptıkları gösterilerle, danslarla, sporlarla, okudukları şiirlerle, gerçekleştirdikleri yarışmalarla ve çizdikleri resimlerle kutlayacaklardı. Çünkü 23 Nisan özellikle çocuklarımızın şen olduğu, dolu dizgin olduğu bir bayram. Adı üzerinde, çocuk bayramı. Bir ülkenin gelecekleri neşe ile dolduğunda ülke de neşeyle dolar. Onun için onları hep neşeyle sevgiyle büyütelim ki, yarınlarımız neşe ve sevgi ile geçsin. Tüm Türkiye Cumhuriyeti Çocuklarının 23 Nisan Ulusal Çocuk Bayramını şimdiden kutluyorum. Kutlu olsun 23 Nisan..