Anne ve babalar, çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak ve hayatlarını iyi bir şekilde idame edebilmek için çeşitli mesleklerde iş yaşamlarını sürdürüyor. Uzun çalışma saatlerinin ve rekabetin yoğun olduğu iş dünyasında ebeveynler iş-yaşam dengesini kurarken zorlanabiliyor. Öte yandan iş insanı ve eş olarak farklı kimlikleri temsil etmek durumunda kalmak ise bireyin stresli ve kendini yetersiz hissetmesine neden olabiliyor. Bu yüzden iş ve yaşam dengesini doğru kurabilmek bütünsel sağlık ve aile ilişkileri açısından büyük önem taşıyor.
Her baba için iş ve aile yaşamı arasında doğru dengeyi bulmanın farklılıklar gösterebileceğini, bunun ihtiyaçlara, kültürel değerlere ve kişilerin değerlerine göre değişebileceğini belirten LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri, Uzman Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, “Sevgi, anlayış, iletişim ve destek, sağlıklı aile ilişkileri için büyük öneme sahiptir” dedi ve çalışan babaların iş - yaşam dengesini doğru kurabilmeleri için dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
1. Zaman Yönetimi
İş ve aile yaşamı arasında denge kurmak için esnek olun. Planlarınızı değiştirmeye hazır olun ve beklenmedik durumlara uyum sağlayın.
Günlük bir program oluşturun ve iş, aile ve kişisel ihtiyaçlarınıza zaman ayırın.
Önceliklerinizi belirleyin ve öncelikli görevlere odaklanın.
İşle ilgili e-posta veya telefon görüşmeleri için belirli bir zaman dilimi belirleyin.
2. Sınırları Belirleme
İş saatlerini ve aile ile vakit geçirme zamanını net bir şekilde belirleyin.
İşe odaklanırken iş, aile ile zaman geçirirken ise aileye odaklanın. Sınırları belirlemek, her iki alanda da daha verimli olmanıza yardımcı olabilir.
3. Hedef Belirleme ve Planlama
Aile bireyleriyle birlikte hayal kurun. Kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyin.
İş ve aile yaşamında başarıları kutlayarak motivasyonunuzu artırın.
Zamanınızı ve enerjinizi verimli bir şekilde yönetmek için iş ve aile yaşamınız arasında denge kurun. Önceliklerinizi belirleyin ve zamanınızı bu önceliklere göre planlayın.
4. Ailenize Sevgi ve İlgi Gösterme
Ailenize sevgi ve ilgi göstermek, onların değerli olduğunu hissettirir. Özellikle işten geldiğinizde, ailenizin yanında olmayı ve onlarla vakit geçirmeyi önemseyin.
Aileniz ile duygularınızı, düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi paylaşın. Açık ve dürüst iletişim, aile bağlarını güçlendirir.
5. Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirme
İşten ayrıldıktan sonra aileye odaklanmaya çalışın.
Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek için aktiviteler planlayın.
Özel etkinliklere katılarak bağlarınızı güçlendirin.
6. İşverenle İletişim
Esnek çalışma modellerini değerlendirin. Uzaktan çalışma veya esnek çalışma saatleri, iş ve aile yaşamınızı daha iyi dengelemenize yardımcı olabilir.
İhtiyaç ve beklentilerinizi işvereninizle açıkça paylaşarak esnek çalışma saatleri veya evden çalışma gibi alternatifler geliştirerek sağlayarak iş ve aile yaşamını daha iyi dengeleyebilirsiniz.
7. İş Bölümü
Ev işlerini paylaşmak için aile içinde bir iş bölümü planlayın.
Günlük ev işleri için pratik çözümler arayın. Örneğin, alışveriş ve yemek planlaması gibi görevleri önceden organize edin.
8. Özşefkat ve Kişisel Bakım
Kendinize karşı nazik olun. Her şeyi mükemmel yapma baskısından kaçının ve “yeterince iyi olma” kavramını benimseyin.
Kendinize destek olun ve ihtiyacınız olan yardımı isteyin.
Kendinize zaman ayırın ve kişisel bakımınıza özen gösterin. Kendi fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarınıza zaman ayırın.
Hobi ve dinlenme aktiviteleriyle zihinsel sağlığınıza özen gösterin.