Savunma Sanayii İcra Komitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. Toplantı sonrası konuya ilişkin  Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi karara bağlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

ÇELİK KUBBE NEDİR? PROJENİN AMACI NE?

Çelik Kubbe, KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi yerli olarak geliştirilen hava savunma sistemlerini entegre ediyor.

 Bu proje kapsamında, katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması ve gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılması hedefleniyor. Proje, yapay zeka desteğiyle karar vericilere hızlı ve etkili bir hava savunma sistemi sunmayı amaçlıyor.

Gazeteci Gürses polise ifade vermeyi reddetti Gazeteci Gürses polise ifade vermeyi reddetti

2-215

ÇELİK KUBBE PROJESİNİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

ASELSAN'ın geliştirdiği Çelik Kubbe, çeşitli hava savunma sistemlerini entegre bir şekilde çalıştırma yeteneğine sahiptir. Bu sistemler arasında KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi önemli savunma sistemleri bulunuyor. Çelik Kubbe, ortak hava resmi oluşturarak tüm Türkiye'nin korunmasını mümkün kılacak ve görüntülerin gerçek zamanlı olarak harekât merkezine iletilmesini sağlayacak. Yapay zeka desteği sayesinde karar vericilere daha etkili ve hızlı bir şekilde bilgi sunulacak.

Çelik Kubbe1İçerisinde birçok hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı barındıran Çelik Kubbe, Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak.

Muhabir: Buse SARI