CHP kurultay delegeleri Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, kurultayın iptali ve durdurulması için Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen tarafından sunulan dilekçede, kurultayın partinin temel ilkelerine aykırı biçimde düzenlendiği öne sürüldü. Dilekçede, “6 Nisan 2025’teki Olağanüstü Kurultay, demokratik iradeyi gasbeden yöntemlerle gerçekleştirilmiştir” ifadeleri yer aldı.
21. Olağanüstü Kurultay İptal Talebinin Gerekçeleri
Dilekçede, CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te düzenlediği 38. Olağan Kurultayı ile İstanbul İl Kongresi’nin akçeli ilişkiler, hukuk dışı uygulamalar ve baskılarla gölgelendiği savunuldu. Bu kurultayların “yok hükmünde” olduğu, dolayısıyla 6 Nisan’daki kurultayın da geçersiz olduğu iddia edildi.
Delegelere yapılan baskılar, adaylık süreçlerinin engellenmesi ve oylamalarda gizliliğin ihlali gibi unsurlar da dilekçede kurultayın meşruiyetini ortadan kaldıran uygulamalar arasında sıralandı.
Özgür Özel’in Yetkisi Tartışmalı
Dilekçede, Özgür Özel’in 4-5 Kasım 2023’te yapılan kurultayda “şaibeli şekilde” genel başkan ilan edildiği ve yetkisinin hukuken geçersiz olduğu öne sürüldü. Bu gerekçeyle, Özel’in genel başkanlığı ve yeni yönetim kurulları için görevden uzaklaştırma ve eski yönetime iade talepleri de yer aldı.
Ayrıca, CHP 38. Olağan Kurultayı'nın iptaline ilişkin açılmış başka bir davanın bu dosyayla birleştirilmesi de talep edildi.
Kurultay Süreci Tartışmalı Geçmişti
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisini 21 Mart'ta olağanüstü kurultaya götürme kararı almış, bu kararın Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanma ihtimali ve partiye kayyum atanma olasılığı nedeniyle alındığını belirtmişti. 6 Nisan’daki kurultayda Özel, 1276 oyun 1171’ini alarak yeniden genel başkan seçilmişti.
Kurultayda, Ümit Uysal adaylıktan çekilmiş, Berhan Şimşek ise yeterli delege sayısına ulaşamadığı için yarış dışı kalmıştı.
CHP içinde siyasi gerilim devam ediyor
Kurultay sonrası süreçte, muhalefet 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını “yargı darbesi” olarak nitelendirmiş, hükümet ise yargının bağımsız olduğunu savunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da CHP kurultayını “şaibeli” olarak nitelendirmişti.
CHP'nin iç tartışmaları ve yargıya taşınan kurultay süreci, partinin önümüzdeki dönemdeki siyasal rotasını da yakından ilgilendiriyor.