Cinsiyetinizi söyleyin size öğrenebileceğiniz meslekleri söyleyelim

Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni dönem BELMEK kayıtlarını 14 Eylül’de başlatıyor. 58 kurs merkezinde 38 farklı branşta dersler verilecekmiş bu dönem de.

Abone Ol

Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni dönem BELMEK kayıtlarını 14 Eylül’de başlatıyor. 58 kurs merkezinde 38 farklı branşta dersler verilecekmiş bu dönem de.

Önceki yıllardan farklı olarak, 14-21 Eylül aralığında online olarak HTTPS://belmek.ankara.bel.tr adresinden başvurularını gerçekleştirebilecekler kurslara kayıt olmak isteyenler.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren BELMEK kurslarında; Makine Nakışı, El Nakışı, Sim Sırma, İğne Oyası, Şiş Dantel, Tel Kırma, Dantel Anglez, Giyim, Mefruşat, Patchwork, Trikotaj, Yorganlama, Ahşap Boyama, Kumaş Boyama, İpek Pentur, Tezhip-Hat, Minyatür, Ebru, Çini, Seramik, Mozaik, Rölyef, Ahşap Rölyef, Taş Bebek, Takı Tasarımı, Gümüş İşlemeciliği, Turistlik El Sanatları, Ev Ekonomisi-Yemek, Resim, Kilim, El Örgücülüğü olmak üzere 38 branşta usta öğreticiler tarafından eğitim verilecek. 

Böyle kursların olmasını, hatta mümkünse de sonrasında sahiden kursiyerlere destek olunup öğrendikleri branşta mesleklerini yapabilecekleri bir alan sağlanması çok kıymetli. Fakat gel gelelim, kurslarla ilgili yollanan metinde şöyle bir ibare var:

“Başkentli kadınların yoğun ilgi gösterdiği ve bir yandan meslek sahibi olmalarına katkı sağlayan diğer yandan da sanatsal ve kültürel gelişimine destek olan BELMEK kurslarında…”

Sizi de rahatsız etti mi bilmem, ben okurken bu ibare bana oldukça cinsiyetçi geldi. 

Yukarıda söz edilen hangi branş kadınlara özel bilemiyorum. Merak ediyorum doğrusu, herhangi bir zanaatı öğrenebilmek ve sonrasında da onu icra edebilmek için öncelikle cinsiyet skalasından mı geçmek gerek? Erkeksen örneğin, makine nakışı, iğne oyası, ev ekonomisi-yemek , el örgücülüğü gibi derslere katılıp kendini geliştiremiyor musun bu alanlarda? Tersinden bakalım bir de bir kadının sahiden öğrenip yapamayacağı bir iş var mı?

38 branşta verilen eğitimlerin sayısının başka eğitim alanlarının da eklenerek artması ve insanların yetenekleri ve yapabilecekleri, öğrenebilecekleri ve icra edebilecekleri konularda cinsiyetçi yaklaşımın son bulması, maksat o değilse bile kullanılan dile daha da dikkat edilip paylaşımlar yapılması dileğiyle.