Hobi bahçesi alma sürecini gazetemiz okurlarına aktaran Celal Onur, "Aklımda önceden beri hobi bahçesi alma fikri vardı. Yaklaşık iki buçuk sene önce eşimle beraber Ankara şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Beynam ormanlarını görmeye geldik. O esnada bölgede bulunan hobi bahçelerine de baktık ve açıkça söylemek gerekirse Beynam’ın doğasına ve havasına hayran kaldık bu vesileyle arsayı satın aldık. İki buçuk sene evvel sitede yol, su, elektrik yoktu henüz yerleşim alanı da tam oturmamıştı. Zamanla iyice oturdu şu an bunların hepsi var. Hobi bahçeleri kişinin zevkine ve isteğine göre değişiyor. Skala çok geniş. Maliyet de ona göre değişiyor. Hobi bahçesine yaptıracağınız evin maliyeti tamamen kişiye kalmış. Ben evin içerisine kaliteli malzeme kullandım fakat evi küçük tuttum adı üstünde sadece hobi amaçlı gelmeyi düşünüyorduk. Şehrin stresinden, koşuşturmacasından ve karmaşasından bizi bir nebze kurtarıyordu." dedi.
"ANKARA'MIZIN AKCİĞERİ BEYNAM ORMANLARI"
Onur: Ankara şehir merkezine sadece 45 km uzaklıkta bulunan Beynam omanlarının oksijeni ve atmosferi bana göre hiçbir yerde yok. Hobi bahçesini açıkçası Ankara şehir merkezindeki evimize yakın olmasından kaynaklı aldım fakat özellikle temiz havasına hayran kaldım. Hobi evimizde kaldığımdan beri sabah altı dedin mi ayaktayım şehir merkezinde asla sabah bu saatlerde uyanamıyorum uyansam dahi kendimi bu denli dinç ve zinde hissedemiyorum.
“KORONAVİRÜS, TARLAYA-BAHÇEYE OLAN İLGİYİ ARTTIRDI”
Koronavirüs baş gösterdiğinden beri hobi evlerinde kalmaya başladıklarını belirten Celal Onur, “Pandemi, sadece bizi değil Beynam’da bu sitede bulunan birçok kişinin hayatını değiştirdi. Buradaki hobi evlerinin bu denli gelişmesinin bir nedeni de yaşanan salgın oldu. Çünkü herkes, şehirden bir nebze olsun uzaklaşmak istedi önceden hobi evi olanlar ev ve bahçeleriyle daha çok ilgilenmeye başladı. Hobi bahçemde ve evimde zaman geçirdiğimden beri inanılmaz derecede telefon aldım bunda virüsün inanılmaz bir payı var çünkü arayan eş dost hepsinde hobi bahçesi satın alma fikri oluştu” ifadesini kullandı.
“DOĞAYLA İÇ İÇE YAŞAYINCA GELENEKSEL KÜLTÜRÜMÜZE DE DÖNDÜK”
Salgının hayatlarında birçok şeyi değiştirdiğini özellikle doğaya ve kendilerine daha çok döndüklerini belirten Onur, sözlerini şöyle sürdürdü:
Hobi evinde kaldığımızdan bu yana sanki eskiye de döndük misal soba kültürünü tekrardan yaşar oldum. Sobanın başında duyduğumuz keyfi, sıcaklığı tarif edemem. Akşam, televizyonu, interneti kapatıp sobanın yanı başına oturuyoruz ve sadece sobanın çıkarmış olduğu çıtırtı seslerini dinliyoruz, insanın adeta ruhu dinleniyor.”
“DOMATESİ, BİBERİ DALINDAN KOPARIP YİYORUZ”
“Koronavirüs salgınının özellikle hobi bahçeleri&evlerine sahip olan kişiler arasındaki komşuluk ilişkilerini de güçlendirdiğini vurgulayan Onur, “Çünkü burada sayılı insan kalıyor, biz bizeyiz. İnanılmaz derecede dayanışma hakim. Örneğin, karşı komşumuz gözleme yapıyor bize getiriyor, bahçeden taze taze koparılan meyve sebzeler bölüşülüyor.
Burada organik tarıma da yöneldik. Artık, domatesi, biberi aklınıza gelebilecek her türlü sebze meyveyi kendimiz yetiştirebiliyoruz. Herkes kendine yetecek kadar yetiştiriyor. Tamamıyla doğal bir yaşam alanı.. Sadece sebze meyve yetiştirmek olarak düşünmeyin tamamen sizin hayal gücünüze ve isteklerinize bağlı.. Bahçesine kümes kuran her gün günlük yumurta alan, ördeklerine, kazlarına yaşam alanı yaratan komşularımız da var. Eskiden hafta sonu da dahil olmak üzere bu kadar sık gelmezdik buraya anlayacağınız virüs yaşam biçimimizi ve önceliklerimizi de doğrudan etkiledi. Doğanın güzelliğini, değerini, kıymetini anladık” şeklinde konuştu.
“HOBİ BAHÇESİNİ SATIN ALIRKEN YATIRIM YAPMA AMAÇLI DÜŞÜNMEDİM”
Hobi bahçesi &evi almak isteyenlere seslenen Celal Onur, “Gerçekten doğayı, ekip biçmeyi ve kendine zaman ayırmayı sevenler için harika bir olay bahçe işi.. Şahsen, hobi bahçesini satın alırken yatırım yapma amaçlı düşünmedim. Doğal yaşama özlem duyan insanların hobi bahçesi edinmelerini tavsiye ederim” dedi.
ARSOY: YEREL VE KÜÇÜK ESNAFA CAN SUYU OLDU
Gazetemize açıklamalarda bulunan bir diğer hobi bahçesi sahibi Gülsen Arsoy ise koronavirüsle beraber hayatında gözlemlediği değişimleri aktararak şu açıklamalarda bulundu:
“Birkaç yıldır Beynam’da bulunan hobi bahçeme gelmekteyim ama itiraf etmek gerekir ki bulunduğumuz siteyi daha önceden hiç bu kadar kalabalık görmedim. İnsanlar, virüsün de etkisiyle izole yaşamak istiyor. Dolayısıyla talep çok. Bu talepten ötürü burada bulunan yerel esnaf da canlandı. Köy yumurtası, sütü daha fazla tercih edilir oldu. İhtiyaçlarını Beynam’ın içinden karşılıyorsun bunun haricinde bahçe ve ev için çiçek, odun, kömür alıyorsun yani alış veriş için şehir merkezine gitmeye gerek yok aradığın çoğu şeyi kaldığın yerde de bulabiliyorsun.”
“İNTERNET ÇOK FAZLA ÇEKMEDİĞİNDEN ARAMIZDAKİ MUHABBET DE ARTTI”
Arsoy: “Benim ufak bir çocuğum var, onu doğayla tanıştırdım. Korona virüs dolayısıyla kendimize ayıracağımız, durup düşüneceğimiz çok zaman dilimi oldu. Buradaki evimizde internet az çekiyor, genellikle kitap okuyarak ve bahçeyle ilgilenerek zamanımı geçiriyorum akşamları da soba başında ailemle muhabbet ederek. İnternet çok fazla çekmediğinden aramızdaki muhabbet de arttı. Yemek kültürümüz bile değişti şu kısa sürede tepsi yemekleri yapıyoruz sobada közde patates yapıyoruz. Bahçemde yetiştirdiğim fesleğen ve nanelerimle ayran yapıyorum. Daha derin uyuyorum, kendime daha çok vakit ayırabiliyorum.. Kısacası ruhumu dinlendiriyorum.
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)