Editör: TE Bilisim
Tarihimizin önemli zaferlerinden ve dönüm noktalarından biri olan Cumhuriyet Bayramımızın 97. yılını dün itibariyle kutladık. Bu yıl doğal olarak pandemi tedbirleri ve önlemleri çerçevesinde gerçekleşti kutlamalar fakat milli mücadelenin ruhunu, çoşkusunu içimizde daima hissettik. Geçen senelerde ‘’Cumhuriyetin Altın Kızları’’ başlıklı bir haber derlemiştim. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınlarını hatırlamakta fayda var. Bugün yazımda milli mücadelenin ruhunun yansıtılmasında önemli bir role sahip olan yazarımız Halide Edip Adıvar’ı aktaracağım. İlkokulumu Ankara’da Halide Edip Adıvar İlköğretim Okulu’nda okumuştum aslında o gün yedi yaşındayken merak salmıştım Cumhuriyet’in güçlü ve altın kadınına.
“1884 yılında İstanbul’da dünyaya gelen yazar,siyasetçi.akademisyen Halide Edip Adıvar yedi yaşında iken yaşını büyüterek girdiği Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden bir öğrencinin ihbarı üzerine bir yıl sonra uzaklaştırılmış ve evde özel ders görmeye başlamıştır. Evde aldığı özel dersler ile ilköğrenimini tamamlayan Adıvar’ın 1897 yılında, İngilizce öğrenirken çevirdiği Jacob Abbott’un “Ana” adlı eseri yayınlanmıştır. Bu başarısı nedeniyle Sultan II. Abdulhamit tarafından 1899 yılında Şefkat Nişanı ile ödüllendirilmiştir.”
”Sonraları kolejin yüksek sınıfına geri dönen Halide Edip Adıvar İngilizce ve Fransızca öğrenmeye başlamış ve Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden lisans derecesi alan ilk müslüman kadın olmuştur.Halide Edip Adıvar genel olarak ”roman yazarı” adı altında bilinmektedir.
Aslında yakın tarihlerde yaşanılan büyük dönüşüm dönemlerinde hem rol almış hem de o dönemlerin kitaplarını yazmıştır. Milli Mücadele fikrinin ortaya çıkmasında ve gelişmesinde önemli etkileri vardır.”
Yorumlar