Dang Humması Nedir?
Dang humması, dang virüsünü taşıyan dişi Aedes türü sivrisineklerin ısırması ile yayılan, daha çok tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen viral bir enfeksiyondur. Kemik ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, mide bulantısı ve döküntü gibi şiddetli grip benzeri belirtilere neden olur. Belirtilerin şiddeti bünyeye ve kronik hastalık bulunup bulunmadığına göre değişiklik gösterir.
Tropikal bölge ziyaretinden sonra ya da hasta bireylerle temas halinde belirtiler gözleniyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Dang Hummasının (Dengue Fever) Belirtileri Nelerdir?
Dang hummasına yakalanan bazı kişiler hiçbir belirti göstermezken, semptom gösteren kişilerde 2-7 gün sürebilen yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, bulantı, kusma ve ciltte küçük kırmızı veya kanayan lekeler görülmektedir. Tedavi edilmediğinde humma virüsünün neden olduğu enfeksiyon hemorajik ateşe yol açarak dolaşım sistemi yetmezliği, şok ve ölüme neden olabilmektedir.
Dang humması belirtileri şunlardır:
Yüksek ateş
Baş ağrısı
Kas ve eklem ağrıları
Bulantı
Kusma
Ciltte kırmızı döküntüler
Dang Humması Bulaşıcı mı?
Dang humması Aedes türü, dang virüsünü taşıyan sivrisineğin ısırması ile insanlara bulaşır.
Dang Humması Nasıl Tedavi Edilir?
Dengue hummasının özel tedavisi yoktur, ortaya çıkan belirtilere bağlı olarak tedavi gerçekleştirilir. Özellikle şiddetine bağlı olarak dang humması tedavisi şekli değişir. Belirtiler hafif ise bol bol dinlenmek, yükselen ateşi kontrol altında tutmak, bol su içmek gerekir. Ağrılarınız için hekiminize danışarak belirtilen ilaçları kullanabilirsiniz. Şiddetli belirtilerin varlığında en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek destek alınmalıdır. Şiddetli dang hummasında şok, iç kanama gibi ciddi ve acil tıbbi durumlar oluşabilir.