Kim kimdir?

Daron Acemoğlu kimdir?

Nobel Ekonomi ödülünü alan Daron Acemoğlu'nun hayatı ve biyografisi merak ediliyor. Peki, Daron Acemoğlu kimdir? Daron Acemoğlu kaç yaşında, nereli? İşte detaylar...

Abone Ol

Nobel Ekonomi ödülünü alan Daron Acemoğlu hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki, Daron Acemoğlu kimdir? Daron Acemoğlu kaç yaşında, nereli? İşte detaylar...

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'da doğmuştur. Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü ünvanını almıştır.

Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomosi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapmıştır.

Siyaset bilimci James A. Robinson'la birlikte yazdığı Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri (2006) ve Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri (2012) adlı eserleri çok sayıda ödüle değer görülmüştür. 2021 yılı itibarıyla IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, dünyadaki en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasındadır.

Daron Acemoğlu, 14 Ekim 2024 yılında Nobel Ekonomi ödülüne layık görülmüştür.

TÜRKİYE'DEN 3. İSİM OLDU

ABD'de bulunan MIT'de öğretim üyeliği yapan Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye'den Nobel Ödülü alan üçüncü isim oldu.

Daha önce Orhan Pamuk edebiyat, Aziz Sancar kimya alanında Nobel'in sahibi olmuştu.