Yemek borusu olmayan bebek ameliyatla sağlığına kavuştu Yemek borusu olmayan bebek ameliyatla sağlığına kavuştu

DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), genellikle çocukluk döneminde başlayan ve ergenlikten yetişkinliğe kadar devam edebilen nörogelişimsel bir bozukluktur.

Dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi belirtilerle karakterize edilen bu durum, bireylerin günlük yaşamlarında ve sosyal ilişkilerinde zorluklar yaşamasına neden olabilir. DEHB ya da ADHD, sadece bir dikkat problemi değil, aynı zamanda organizasyon, zaman yönetimi ve karar verme gibi alanlarda da zorluklar yaşanmasına yol açabilir. Bu nedenle, DEHB olan bireylerin okul, iş ve kişisel yaşamlarında başarılı olabilmeleri için doğru tanı ve tedavi süreci büyük önem taşır.

Dehb4

Hiperaktivite (DEHB) Nedir?

Hiperaktivite , olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir. Diğer bir deyişle ise çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir hastalıktır. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklar dikkatini toparlamakta veya bir yerde sabit durmakta zorlanabilirler. DEHB (ADHD) olan bazı çocuklar sadece ev hayatı değil aynı zamanda okul hayatlarında da sorunlarla karşılaşabilirler.

DEHB, çocuğun sahip olduğu hiperaktiviteye bağlı olarak farklı şekillerde hareket etmesine neden olabilir. Örneğin; hiperaktivitesi olan çocuklar diğer çocuklara göre arkadaş edinmekte zorlanabilirler. Bu hastalığa sahip çocukların diğer çocuklara oranla konsantre olmaları ve olaylar karşısında verdikleri tepkiler oldukça farklıdır. Öğretmenlerinin sordukları sorulara parmak kaldırmadan direkt cevap verebilir. Dikkatleri çok kolay dağıldığı için unutkan olabilirler. Genelde hayal kurmaya eğilimlidirler. Bazı şeyleri kaybedebilir veya ödevleri bitirmekte zorlanabilirler. Farkında olmadan çok konuşabilir ya da konuşan insanların sözlerini kesebilirler. Bu tarz davranışları arada bir yapan çocuklar da olabilir, fakat hiperaktivitesi olan çocuklarla karıştırılmamalıdır. DEHB olan çocuklar bu davranış şeklini sürekli olarak devam ettirmektedir. Bu durum da hem okulda, hem de ev hayatında çeşitli sorunlara neden olmaktadır. DEHB olan çocuklarda genellikle endişeli, sinirli, öfkeli ve üzgün bir ruh hali gözlemlenebilir. Fakat unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de DEHB’nin tedavi edilebilmesidir. Hiperaktiviteniz varsa durumunuz ve insanların buna nasıl tepki verdikleri nedeniyle endişeli veya depresif olabilirsiniz.

Dehb3

DEHB (ADHD) Belirtileri Nelerdir?

DEHB çocuklarda ve yetişkinlerde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Temel olarak iki ana belirti kümesi vardır: dikkatsizlik ve hiperaktivite-dürtüsellik . Her iki gruptaki belirtilerin de kişinin günlük yaşamını, ilişkilerini ve iş performansını önemli ölçüde etkileyebileceğini unutmamak önemlidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu DEHB belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Dikkatsizlik
Odaklanmada zorluk
Unutkanlık
Görevleri tamamlayamama
Aşırı hareketlilik
Sabırsızlık
Düşünmeden hareket etme
Dikkatsizlik Belirtileri
Odaklanmada Zorluk: DEHB olan bireyler, özellikle uzun veya sıkıcı görevlerde odaklanmakta zorluk çekebilirler. Dikkatleri kolayca dağılabilir ve bir konudan diğerine hızlıca geçebilirler.

Dehb1Unutkanlık: ADHD, günlük aktivitelerde unutkanlığa neden olabilir. Randevuları kaçırmak, eşyaları kaybetmek veya önemli detayları unutmak sık görülen sorunlardır.
Görevleri Tamamlayamama: ADHD olan kişiler, özellikle çok adımlı veya karmaşık görevlerde başlama ve

Muhabir: Buse Sarı