Editör: TE Bilisim
Ankara Simitçiler ve Pideciler Esnaf Odası ile Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) coğrafi işaret tescilini yaptırdığı Ankara simidi ve simitçi esnafının sorunları üzerine söyleşi yaptık. Yakın zamanda odaya başkan seçilen Savaş Delibaş, Simitçiler Odasına kayıtlı 400 küsur üyelerinin bulunduğunu ifade ederek, “2019 yılında 60’ın üzerinde simitçi esnafımız iflas etmiş durumda. Yeni kayıt olan üyemiz ise yok denecek kadar az” dedi.
Gazetemizin sorularını cevaplayan Ankara Simitçiler ve Pideciler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, Ankara’nın simidinin tüm Türkiye tarafından artık bilindiğini belirterek, Ankara simidin özelliğinin Ankara’nın üzümlerinden yapılan pekmezle yapılması olduğunu ifade etti.
“TESCİL İÇİN GEÇ BİLE KALINDI”
Öncelikle başkanlığınız için sizi tebrik ediyoruz. Ankara simidine gelecek olursak coğrafi işaret tescili alması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben de size ve gazetenize çok teşekkür ediyorum. Simitçiler Odası yaklaşık 70 yıllık bir esnaf kuruluşu. Ona rağmen bugüne kadar Ankara Simidi için tescil almamamız bizim için büyük bir kayıptır. Tabi bunun için maddi gücün de olması gerekiyor. Ankara Ticaret Odası’ndan bize Ankara Simidi için tescil başvurusunu birlikte yapalım diye teklif geldi, biz de kabul ettik. Nihayetinde başvurumuz kabul edildi ve Ankara Simidi artık tescillenmiş bir ürün oldu. Son süreçte biz de yönetimin içindeyiz, ATO ise tescil sahibi olarak yer alıyor.
“TÜRKİYE SİMİT KONUSUNDA SAHİPSİZ DAVRANIYOR”
Kısa zamanda Ankara Simidi için aldığınız tescilin ne gibi faydaları oldu?
Şuan sadece denetim yapabiliyoruz. Meslek ile ilgili çalışma yapmadığınız sürece bir şeylerin faydasını da görmek pek mümkün olmuyor. Biz de bundan dolayı çalışmalarımızı hızlandırdık ve çeşitli projeler üzerine konuşuyoruz. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde önümüzdeki sene ilkbaharda Simit Festivali yapmayı planlıyoruz.
Türkiye’nin şuan için ekonomik durumundan kaynaklı esnafımız hammadde alma konusunda sıkıntı yaşıyor. Biz de simitçi esnafının güçlendirilmesini istiyoruz. Türkiye’nin birçok yerini gezmiş birisi olarak şunu da söylemek gerekiyor ki Türkiye’de simit konusunda ne yazık ki bir sahipsizlik söz konusu.
Ben 6 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Bundan dolayı çok iyi biliyorum ki insanlar güne başlarken genelde simitle ile başlıyorlar. Çünkü simit en hızlı, en doyurucu, en lezzetli ürünlerin başında yer alıyor. Simide karın doyurmaktan ziyade öğünü kurtarma aracı olarak da bakılıyor.
SİMİT YAPIMINDA ÜZÜM PEKMEZİ KULLANILIYOR
Ankara simidine biz Ankaralılar vakıfız ama siz Ankara simidini diğer simitlerden ayıran özellikleri hakkında neler demek istersiniz?
Öncelikle gezdiğim birçok şehirde Ankara simitçisine tanık oldum. Özellikle de tabelalarına Ankara simitçisi diye yazdırmışlar da. Yani tüm Türkiye Ankara’nın simidinin meşhur olduğunu kabul etmiş.
Ankara simidinin en önemli özelliğini ise simidin yapımında üzüm pekmezinin kullanılıyor olması oluşturuyor. Renginin koyu olmasından dolayı insanlar Ankara simidinin yanık olduğunu düşünüyorlar ama yanık rengi simidin yapımında üzüm pekmezinin kullanılmasından kaynaklanıyor. Ankara’nın kendi üzümlerinden yapılıyor olması da Ankara simidini daha bir özel kılıyor. Son olarak ise simit odun ateşinde pişiriliyor.
Simidin yapımında unun önemine de değinmeden geçmek olmaz. Diğer hamur işlerine kullanılan un simitte kullanılmaz, simidin kendine has unu vardır, o kullanılır.
Eğer ki malzeme kullanımında maliyeti düşürmek adına kalitesiz malzeme kullanılırsa, örneğin üzüm pekmezi yerine şeker kullanılırsa simidin tadı da bozulur ve Ankara simidinin orijinalliği kaybolur. Hal böyle olunca insanlar da simit yerine başka ürünleri tercih etmeye başlarlar.
Simidin basketinde yaşıyoruz. İzmir’e seyahat ettiğimizde İzmir’i bilenler, mekân ismi vererek İzmir’in gevreğini yemeden oradan dönmeyin gibi telkinlerde bulunabiliyor. Aynı şeyi Ankara’da neresi için söylemek mümkün?
Türkiye’nin hemen hemen birçok yerinde Ankara simitçisi var. Ama bunu Bursa’da Bursa simitçisi ya da İstanbul’da İstanbul simitçisi olarak görmek mümkün değil. Ankara simitçi esnafının tabelalarında ‘Ankara simidi bulunur’ ifadesinin yer alıyor olması da zaten orada bu konuda rağbetin olduğu anlamına gelir. Pek tabi ki o esnaf Ankara simidi yemek için tercih edilebilir. Yani Ankara’da hakiki Ankara simidinin yenilebileceği alan çok diyebiliriz.
Ankara simidinin tarihsel süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ankara simidi için Cumhuriyet tarihinden önce dahi varlığı olan bir ürün diyebiliriz. Simit tarihi için ise Anadolu'da Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü zamana kadar inmektedir. Ama net tarih vermek pek mümkün değil.
Tarihte bilinen gerçeklerden biri de Osmanlı padişahlarının ramazan döneminde verdikleri iftar yemeğinden sonra yolda saf tutan askerlere hediye ettikleri simitlerdir. Simit tarihimize padişah hediyesi olacak kadar değerli bir besindir. Bir anlamda saraylıdır.
“SİMİTÇİ ESNAFI SAHİPSİZLİKTEN KURTARILMALI”
Ankara’da çok sayıda Halk Ekmek fabrikaları var. Bunun siz simitçi esnafının işlerini etkilediğini düşünüyor musunuz?
Cumhurbaşkanımızın devlet ticaret yapamaz, devlet esnafla rekabet edemez söylemi var ve ben de bu söyleme katılıyorum. Halk Ekmek Bayilerini düşünelim bir, esnaf Halk Ekmek ile nasıl rekabet edebilir ki. Fakat bu durum oda olarak sadece bizim çabalarımızla aşılacak bir şey değil. Oda başkanlarımızın, birlik başkanımızın ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun birbiri ile iletişim halinde olması ve bizi sahipsizlikten kurtarmaları gerekiyor.
Maliyetlerin yüksek olduğundan ve simitçi esnafının bundan dolayı sıkıntı yaşadığından bahsettiniz? Elinizde son zamanlarda iflas eden simitçi esnafının sayısına ilişkin bilgi var mı?
Odamıza kayıtlı 400 küsur üyemiz bulunuyor. 2019 yılında ise 60’ın üzerinde esnaf iflas etmiş durumda. Yeni kayıt olan üyemiz ise yok denecek kadar az.
2018 yılında susam fiyatları örneğin 170 liradan 380 liraya kadar çıktı. Bunun üzerine Toprak Mahsulleri Ofisi ile görüştük ve yardım istedik. Onlar da bizim için gümrük vergilerini sıfırladılar. Bununla birlikte un fiyatları da çok yükseldi ve bu gibi durumlar esnafın maliyetini artırdığından esnaf iflas edecek duruma geldi.
“BÜYÜKŞEHİR CAMEKÂN SİMİTÇİLERİNDEN ELLERİNİ ÇEKMELİ”
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Biz özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bir ricada bulunmak istiyoruz. Eski başkanla ne yazık ki hiçbir sorunumuzu çözemedik. Mansur Yavaş ise göreve başlayalı birkaç ay oldu ama inanıyoruz ki onunla birlikte simitçi esnafının sorunlarını çözeceğiz. Ankara Halk Ekmek fabrikalarında henüz yönetim tam olarak oturmuş değil. Bu gerçekleştikten sonra biz onlarla da iletişime geçeceğiz ve onlardan isteğimiz ise büyükşehrin camekân simitçilerinden ellerini çekmeleri. Biz bunun rantsal olduğunu düşünüyoruz ve camekân simitçileri biz simitçi esnafının da işlerini engelliyor. Onların denetimsiz olduklarını da düşünüyoruz. Ya çok iyi şekilde denetlensinler ya da simit işinden ellerini çeksinler.
(Türkan ÇATAL YILDIZ)
Yorumlar