DERİ SIRTLI DENİZ KAPLUMBAĞASI NEDİR?
Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası, dünyadaki en büyük sürüngenlerden birisidir. En derine dalan ve en büyük mesafeleri kat eden kaplumbağa olup “şampiyon” olarak da adlandırıldığı olur. Kabukları deriyle kaplı olup uzunlamasına beş adet kabartılı çizgi mevcuttur. Akdeniz’de görülmesine karşın yuva yaptığına dair bir kayıt bulunmamaktadır.
Bilimsel ismi : Dermochelys coriacea
IUCN Statü : Hassas (VU)
Dağılımı :Akdeniz, Atlas, Hint, Pasifik Okyanusu
Ölçüleri :
Yetişkin Birey;
Uzunluk 140-160 cm
Ağırlık 300-1000 kg
Yavru Birey;
Uzunluk yaklaşık 40-50 mm
Ağırlık yaklaşık 40-50 gr
Besinleri :Denizanaları, tunikatlar ve yumuşakçalar
Üreme :
* Her 2-5 yılda bir üreyebilir,
* Dişi birey çiftleşme sonrasında 4-7 yuva yapabilir ve her yuvada 50-90 yumurta bırakabilir,
* Kuluçka süresi yaklaşık 2 ay.
DERİ SIRTLI DENİZ KAPLUMBAĞASI NEREDE YAŞAR?
Deri sırtlıları Atlas, Büyük Okyanus ve Hint Okyanusları'nda; kuzeyde Labrador, Alaska ve Norveç'ten, güneyde Şili, Arjantin, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Yeni Zelanda'nın güney uçlarına kadar geniş bir alanda görmek olasıdır. Yaz aylarında:
Atlas Okyanusu'nda yerleşik deri sırtlılar, en sık olarak, güneyde orta Florida sahillerinden kuzeyde Maine Körfezi'ne kadar bulunurlar ama Kanada'nın St. Lawrence Körfezi'ne kadar kuzeyde de gözlenmişlerdir.
Büyük Okyanus'un deri sırtlıları ise en çok, kuzeyinde toplandıkları bilinen Hawaii takımadalarının açıklarında izlenirler.
Genelde derin suları tercih etseler de çoğunlukla karadan görülebilirler. Yaz aylarında, en çok, deniz taşıtlarının pervaneleri ile yaralandıkları Long Island Boğazı'nda olmak üzere, yüzeye yakın güneşlendiklerine rastlanır.