Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na sunmalarıyla Türkiye seçim atmosferine girdi. Tüm partiler yavaş yavaş seçim meydanlarına inerken, seçim hareketliliği bayramın bitmesi ile daha da arttı. Seçim günü olan 14 Mayıs’a yaklaştıkça da bu hareketliliğin hat safhaya ulaşacağını söylemek güç olmaz. Siyasi partiler ve milletvekili adayları bir yandan siyasi propagandalarını yoğun bir şekilde yürütürken diğer yandan da seçim yaklaştıkça seçim sonuçlarına olan merak da gittikçe artıyor haliyle.
Gelişen teknoloji artık bu alanda da kendini gösteriyor. Teknoloji şirketleri de doğal olarak bu alana yönelik yatırımlarını artırdı. Bir yandan da bu teknoloji platformlarına son zamanlarda saldırıların arttığını görüyoruz. Saldırıya uğrayan platformlardan birisi de son dönemde Türkiye’nin ilk online anket sitesi Dijital Sandık oldu.
2018 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Dijital Sandık üzerinden bir milyondan fazla oy kullanılmıştı. Çıkan sonuçlar da seçim sonuçları ile büyük bir yakınlık göstermişti. Kod yazmadan çalışan ve anket oluşturulan sistem sadece seçim değil diğer konularda da anket imkânı sağlıyor. Ancak dediğimiz gibi 2018’deki sonuçları büyük dikkat çekmişti.
Dijital Sandık, 12 Nisan’dan itibaren çalışmalarına hız verdi ve 14 Mayıs’taki seçime yönelik çalışmalara devam ediyor. Fakat, çevrimiçi anketlere olan güveni artıran platform, yayına alındıktan kısa bir süre sonra yoğun bir saldırıya maruz kaldı. Bu tür saldırılara karşı teknoloji şirketleri kendi önlemlerini de almaya çalışıyor. Bu da aslında belki de seçim sonuçlarının şimdiden tahmin edilmesinin birileri tarafından istenmediği sonucunu doğurabilir.
Dediğimiz gibi tüm Türkiye, 14 Mayıs’taki seçimlere odaklanmış durumda. 14 Mayıs gecesi çıkacak sonuçları hep birlikte göreceğiz. Dijital anket sitelerindeki sonuçların, seçim sonuçları ile örtüşmesi halinde de dijital platformlar bundan sonraki seçimler için daha da etkin olacaktır.
Dijital anket sitelerine saldırılar artıyor
Eray Görgülü
Yorumlar