Diskalkuli

Bugün size Diskalkuli diye bir kavramdan bahsetmek istiyorum. Diskalkuli bir diğer adıyla matematik öğrenme güçlüğü kişinin normal ve normal üstün bir zekaya sahip olmasına ra...

Abone Ol

Bugün size Diskalkuli diye bir kavramdan bahsetmek istiyorum. Diskalkuli bir diğer adıyla matematik öğrenme güçlüğü kişinin normal ve normal üstün bir zekaya sahip olmasına rağmen matematik öğrenmede yaşanılan sıkıntının adıdır.

Genel anlamda matematik öğrenme güçlüğü olarak tanımlanan Diskalkuli kavramı; bilhassa matematikte erken yaşta başarısızlık duygusuyla tanışan çocukların, matematik öğrenme konusunda yaşayabilecekleri sorunları analiz edip çözüm önerileri sunmaya çalışan bir bilimsel çalışma alanıdır. Diskalkuli dünyada hızla değer kazanmaya devam etmektedir.

Maalesef ki bu sıkıntı sadece matematik alanında değil sosyal alanlarda da görülmektedir. Okuma bozukluğu (Disleksi), yazılı anlatım bozukluğu (Disgrafi) adı altında sınıflandırılan öğrenme bozuklukları da yaygın.

İsmini çok fazla duymadığımız ama çevremizde fazlaca gördüğümüz bu öğrenme güçlüğünü yaşayan insanlar, özellikle çocukluk dönemlerinde gösterdikleri tüm çabalara rağmen eğitim hayatlarında başarısızlık yaşıyorlar. Sürekli yaşanan bu başarısızlığın sonucunda ise kişide özgüven kaybı oluşuyor.

Nasıl oluşmasın ki?

İlköğretim çağındaki ders heveslisi bir çocuğun tüm istek ve çabalarına rağmen başarısız olduğunu ve bundan dolayı ailesinden baskı gördüğünü bir düşünün! Yaşadığı bu duruma bir anlam veremeyen çocuk, okul hayatı boyunca örselendiği için gelecek yaşantısını yıpranmış bir psikolojik temel üzerine kuruyor. Sonrası ise, malumunuz; özgüvensiz, mutsuz, huzursuz geçen koca bir hayat oluyor.

Kulağa çok da olumsuz gelmeyen ama aslında hayati önem taşıyan bu meselenin kişiye etkisi maalesef ki böyle.

Çözüm ise yine bilinçlenmekten geçiyor. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere konuyla ilgili herkesin bu sorunu gündeme getirmesi gerekmektedir. Tüm velilere böyle bir rahatsızlığın var olduğunu, bunun   nedenlerini, bu sıkıntıyı yaşayan bir çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğini anlatmak kaçınılmaz bir zorunluluktur.