DOĞU AT ENSEFALİTİ NEDİR?

Doğu at ensefaliti, enfekte sivrisineklerden insanlara bulaşan, nadir ancak beyin iltihabına yol açabilen arbovirüs kaynaklı zoonotik bir hastalıktır. Yalnızca sivrisineklerin ısırması sonucundan insanlara bulaşaran doğu at ensefaliti menenjit veya ensefalit gibi ateşli bir hastalıkla birlikte nörolojik semptomlara da yol açabilmesiyle bilinir.

İçerdiği potansiyel tehlikeler endişe yaratsa da doğu at ensefaliti zaman zaman ortaya çıkabilen ancak nadir bir hastalık olarak kabul edilir.

Aynı zamanda doğu at ensefaliti, genellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile Karayipler'de bulunan zoonotik sivrisinek vektörlü Togavirüs'ün yol açtığı bir enfeksiyondur.

Ortaya çıktığında birçok vakada belirti göstermeyen doğu at ensefaliti, kimi vakalarda ateş, kusma, ishal ve zaman zaman da uyku sersemliği ortaya çıkarabilir.

Özellikle son dönemlerde ABD’de atlarda virüsün tespit edilmesiyle gündeme gelen doğu at ensefaliti için hastalığa yakalananların yüzde 30’u gibi bir oranda vefat durumu olduğu ifade edildi. Ancak bilimsel olarak daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu da belirtiliyor.

Doğu At Ensefaliti

Doğu At Ensefaliti Bulaşıcı mı?

Doğu at ensefaliti, virüsle enfekte olan sivrisineklerin insanları ısırmasıyla bulaşır. Burada önemli olan nokta doğu at ensefalitinin insandan insana bulaşmamasıdır. İnsanlar arası bulaş söz konusu olmadığı gibi hastalık atlardan da geçmez. Yalnızca sineklerden insanlara bulaşan bir hastalık olarak bilinir.

Doğu At Ensefaliti Belirtileri Neler?

Doğu at ensefaliti hastalığına neden olan virüsle enfekte olan kişiler genellikle herhangi bir belirti görmez veya hastalığı rahat geçirir. Ancak belirti gösteren vakalarda yüksek ateş, kusma, ishal, kas ağrısı, titreme, yorgunluk ve kafa karışıklığı ortaya çıkabilir.

Her 19 kişiden 1'i prostat kanseri riskinde Her 19 kişiden 1'i prostat kanseri riskinde

Doğu at ensefaliti şu belirtileri gösterebilir:

Yüksek ateş
Kusma
İshal
Kas ağrısı
Titreme
Yorgunluk
Kafa karışıklığı veya uyku sersemliği
Ortaya çıkan bu belirtiler genellikle enfekte sivrisineğin ısırmasından 4-10 gün sonra (kuluçka süresi) ortaya çıkar. Eğer hastalık beyin iltihabına yol açtıysa daha ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Cb2Bcfcd Ef19 Ee11 8120 A0369F7D1486

Bilinç bulanıklığı
Uyuşukluk
Baş ağrısı
İştahsızlık

Doğu At Ensefaliti Tedavisi Var mı?

Doğu at ensefaliti hastalığının şu an için bir tedavisi yoktur. Buna aşı veya ilaçlar da dahildir. Hastalıkta amaç ortaya çıkan semptomları hafifletmek ve hastalığın daha rahat atlatılmasını sağlamaktır. Semptomları hafifletmek için ise kişinin bol su içmesi önerilir veya ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Muhabir: Buse SARI