Domuzdamı tahkimatı nedir?
Domuzdamı veya domuztamı, maden ocaklarında çökme tehlikesi olan yerlerde tavanı dikdörtgen veya kare prizma şeklinde destekleyen ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel bir tahkimat birimidir. Domuzdamı direkleri; 120x20x20 ve 80x20x20 boyutlarındaki meşe, kayın ve gürgen gibi sert ağaçlardan yapılır ve en sağlam tahkimatlardan biri olarak bilinir. Yeraltı madenciliğinde yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra deprem enkazlarındaki arama kurtarma faaliyetlerinde de kullanılmaktadır. Domuzdamını kuran işçiye "domuzdamcı" denmektedir.
Domuzdamı tahkimatı nasıl oluşturulur?
Domuzdamı’ tünel kurma ve tavan çökmesini engelleme yöntemidir. Maden kuyularında, çökme tehlikesi olan yerlerde her yanı direklerle örülen boşluktur. Uygun boyutlarda kesilen ahşap malzeme tavan kısmına sıkıştırılıp enkazın göçmesi engellenerek yaşam koridoru oluşturulan bu yöntem enkazlarda da kullanıyor. Madenciler kendi güvenlikleri açısından da önemli olan tahkimat sistemi sayesinde, binaların derinliklerine oluşturdukları galerilerden ilerleyebiliyor.
Yaşam koridoru nedir?
Deprem sonrasında enkazlarda ya da yıkıcı ya da güvenli hareket edebilecek alanların olmadığı yerlerde oradaki görevliler ya da siviller tarafından uygulanan bir yöntemdir. Arama kurtarma ekiplerinin, enkazdan çıkarmış olduğu yararlıları, tıbbi müdahale alanına ya da ambulansa kadar, zeminde sabit durarak sedyeyi elden ele taşıması için, kişilerin birbirine karşılıklı pozisyon aldığı sedye taşıma ağıdır.
Haber Merkezi