Döviz hesabı yerli turisti vuruyor!

Özel Haber: Kadir Gürhan Enflasyonun rakamlarının her geçen gün artması vatandaşın alım gücü...

Abone Ol

Özel Haber: Kadir Gürhan

Enflasyonun rakamlarının her geçen gün artması vatandaşın alım gücünü düşürdü. Enflasyona ve kur farkına bağlı olarak düşen alım gücü ise turistik turlarını ve gezilerini olumsuz etkiliyor. Son dönemlerde Alanya ve Antalya’daki otellerden Euro cinsinden otel fiyatı aldıklarını belirten Gezimall Seyahat Acentası sahibi Hasan Doğan, döviz cinsinden belirlenen fiyatların yerli turisti zor durumda bıraktığını söyledi. 

Vatandaşların alım gücünün gün geçtikçe düştüğüne vurgu yapan Doğan, alım gücünün düşmesi kültür turlarına olan ilgiyi azaltıyor ifadelerini kullandı. Doğan, “Ülkeye yabancı turist geldiğinde yerli vatandaşlar için fiyatlar çok artıyor. Biz artık Alanya ve Antalya’dan Euro cinsinden otel fiyatı alıyoruz. Euro cinsinden bize belirlenen fiyatlar yerli turistin bütçesini ciddi derecede zorluyor. Yerli turistler için bu sorunun çözülmesi lazım ve yerli turistlere bu konuda kontenjan ayarlanabilir. Düzenlediğimiz gezi ve turlarda çok fazla giderlerimiz oluyor. Milli parklara giriş ücretleri, rehberlik ücretleri vs vs. Bu konuda bir düzenlemenin yapılması zorunlu. Bir kokart rehberinin bir günlüğü 850 TL’dir. Çoğu zaman rehber de bulamıyoruz. Rehber olmayınca tur yapmak da yasak oluyor. Bundan dolayı Türkçe rehberliğin hayata geçirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Doğan, turizm sektörünün sıkıntılarını, taleplerini ve zorluklarını gazetemiz Güçlü Anadolu Gazetesi’ne anlattı. Biz sorduk, Doğan cevapladı. 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Hasan Doğan. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Ortağım Osman Koçer ile beraber üniversiteden beri bu tarz organizasyonlar yapıyoruz. Organizasyonlara Beyaz Show, O Ses Türkiye gibi programlarla başladık. Kendi yerimizi açtıktan sonra da yurt içi ve yurtdışı kültür turları düzenlemeye başladık ve şu an dünyanın her yerine turlarımız var. 

“TURİZM, EN UFAK BİR GELİŞMEDEN BİLE HIZLI BİR ŞEKİLDE ETKİLENEN BİR SEKTÖR”

Neden mühendislik değil de turizm sektörü üzerine çalışmaya başladınız?

Açıkçası mühendisliği fazla tanımadan turizmi tanımış oldum. Üniversiteye girer girmez bu işe başladık. Mühendisliğin temel derslerini alırken bu işe başladık. Sonrasında mühendislik yapmak istedim ama Türkiye’deki şatlar buna izin vermedi. Bir de turizm işine ciddi bir emek verdik ve belirli bir kitlemiz oluştu. Verdiğimiz emeğe karşılık elde ettiğimiz için bu emeğimizi de boşa harcamak istemedik. Çünkü ciddi bir kitleden bahsetmek mümkün ve bu kitleyi de bırakmak istemedik. Turizm, en ufak bir gelişmeden bile hızlı bir şekilde etkilenen bir sektör. Ekonomik kriz, patlama ve pandemiyi bu gelişmelere örnek verebiliriz. 

“EKONOMİK KRİZ BİZİ, PANDEMİDEN DAHA ÇOK ETKİLEDİ”

Ekonomik kriz ve pandemi, birçok sektöre olduğu gibi turizm sektörüne de olumsuz etki yaptı. Yaklaşık iki yıl süren bu etkiden sonra turizm sektörü 2019 öncesi ivmeyi kazandı mı?

Pandemi bizi etkiledi ama ekonomik kriz pandemiden daha çok bizi olumsuz etkiledi. Sokağa çıkma yasaklarında biraz turizmin önünü açtılar. Şu an insanlar özgür herhangi bir kısıtlama yok ama maddi gücü yetersiz ya da alım gücü yok. Son zamanlarda asgari ücrete yapılan zam oranında turlarımıza zam bile yapamadık. En düşük paketlerimiz günü birlik turlardır. 150 TL olan günübirlik turlarımızı ancak 350 TL’ye çıkarabildik. Şu an ise bu turları 370 TL’den satıyoruz. 150 TL’ye tur yaptığımız zamanlar asgari ücreti iki bin liraydı. Fiyatlarımızla çok fazla oynayamadık. Çünkü insanların alım gücü kalmadı. Dediğim gibi ekonomik kriz bizi, pandemiden daha çok etkiledi. Alım gücü düştükçe işlerimiz de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Günü birlik turlar çok fazla talep gören turladır. Yazın yaptığımız Bodrum, Olimpos ve Karadeniz turlarımız çok uygun fiyata yapılıyor ama artık insanlar bütçelerini kısmaya başladılar. İlk kısmaya başladıkları şey ise turizm oldu. Sonuçta turizm bir lükstür.  Müşteri bir yıl tatile gitmeyebilir ama temel yemek içeceğinden kısma yapamaz. Çünkü hayati ihtiyaçlardan bahsediyoruz. İnsanlar turlara katılmadan önce tedirgin oluyorlar. Fiyatlarımız insanları tedirgin ediyor. Fiyatlarımız, internet üzerinden bakanlara ucuz geldiği için tedirgin oluyorlar. Biz fiyatlarımızı hep uygun tutuyoruz ve müşterilerimizi ofisimize devamlı davet ediyoruz. Gelin bizi yüz yüze görün tanıyın diyoruz. 

“İKİ YILDIR GÜNEYDOĞU ANADOLU TURLARIMIZ ÇOK POPÜLER”

Yaptığınız kültür gezilerinden biraz bahseder misiniz? Fiyatlar nasıl ve neye göre değişiyor?

Turlarımız arasında çok seçenek var. Günübirlik, bir gece, iki gece, üç gece ve haftalık konaklamalı turlarımız mevcut. Yurt içinde yaptığımız günübirlik turlar yakın mesafeli turlar oluyor. 3-3,5 saatlik mesafeden oluşan bu turlar Kapadokya, Sapanca, Bolu, Amasra ve Ilgaz oluyor. Konaklamalı olarak da bir gecelik turlar var, Kapadokya var. Kapadokya sadece ülkemiz için değil, dünya için önemli bir yer. Dünyanın en çok turist alan bölgesinden birisidir. Onun dışında bir gecelik turlarda İstanbul yapıyoruz. Lavanta zamanında lavanta bahçelerine turlar düzenliyoruz. Gül hasadı oluyor, gül hasadına gidiyoruz. Sonrasında iki gecelik programlarımız oluyor. Butik Ege turlarını bunlara örnek verebiliriz. Üç gecelik turlarımızda Karadeniz gezilerimiz oluyor. Özelikle iki yıldır Güneydoğu Anadolu turlarımız çok popüler. Göbekli Tepe ve Midyat bölgesi tanındıktan sonra, bu bölgeler insanların ilgisini çok çekmeye başladı. İki yıldır Güneydoğu bölgesi çok yoğun. Onun dışında Olimpos turlarımız var, Bodrum ve Fethiye var. Bu turlar genellikle aktiviteli turlar oluyor. Yine vizeli ve vizesiz olarak yurtdışı turlar yapıyoruz. Balkan turlarımız oluyor. Ankara’dan direkt Belgrad’a uçuşlar başladığı için turlarımız oluyor. Uçaklı ve otobüslü Balkan turlarımız var. Avrupa, Kıbrıs ve Dubai gezilerimiz var. Yani seçenek çok fazla. Mesela kış dönemi geldiği için yakında kayak turlarımız başlayacak. Ilgaz, Uludağ, Erciyes ve doğu Ekspresi turlarımız var. 

“TURİZM, MEVSİMLİK BİR SEKTÖR DEĞİL”

Sizce turizm mevsimlik bir sektör mü ve yazın daha mı çok tercih ediliyor? 

Mevsimlik bir sektör değil. Ülkemiz o yönden cennet, 12 ayda dört mevsimi yaşıyoruz. 12 ay boyunca her yerin popülerliği farklı oluyor. Yaz turizmi, kış turizmi, bahar turizmi var. Mesela sonbaharda Yedigöller var. Bu bölge sonbahardan dolayı rengârenk oluyor. Bizde sezonluk turlar yok sadece insanların yaz tatili daha çok tercih etmesi var. Herkes yaz tatiline gidiyor ama herkes kış tatiline gitmiyor. Sadece mevsimsel olarak talep azalıyor. Yazın 10 bin kişiye hitap ediyorsak, kışın bu rakam 6 binlere kadar düşebiliyor. Sadece talep ve kişi sayısı azalıyor ama 12 ay boyunca devam eden bir sektör. 

“BİZİM ŞİRKET OLARAK TEK POLİTİKAMIZ ŞUDUR; MİSAFİRLERİMİZİ ÖNEMSİYORUZ”

Müşterilerinize ya da sizi tercih eden vatandaşlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

Bizim şirket olarak tek politikamız şudur; misafirlerimizi önemsiyoruz. Yani ofisteki tek personelimiz sadece misafirlerimizin geri dönüşlerini alıyor. Biz de aldığımız geri dönüşlerle eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Misafirlerimize şu tura katılın diyemem ama tur bir kültürdür. Kokart rehberler eşliğinde yapılan turlarımıza katılan herkes bu turlardan her şekilde bir şeyler kapacaktır. Biz turlarımızı düzenlerken; yolda ne kadar az zaman geçiririz, şurayı görseler güzel olur mantığıyla hareket ediyoruz ve buna kafa yoruyoruz. Ondan dolayı tura katılmak büyük bir avantaj. Bu yüzden bir kere de olsa denemelerini tavsiye ederim. 

“ALANYA VE ANTALYA’DAN EURO CİNSİNDEN OTEL FİYATI ALIYORUZ”

Turizm sektörünün temel sıkıntıları nelerdir, sektörün ne tür talepleri mevcut?

Bizim en büyük sıkıntımız sezonluk olaydır. Yazın 20 kişi ile çalışıyorsak, kışın bu sayı mecburen 10 kişiye kadar inebiliyor. Bu durumdan kaynaklı turizm sektörüne sezonluk bağlamında bir destek sağlanabilir. Onun dışında ülkeye yabancı turist geldiğinde yerli vatandaşlar için fiyatlar çok artıyor. Biz artık Alanya ve Antalya’dan Euro cinsinden otel fiyatı alıyoruz. Euro cinsinden bize belirlenen fiyatlar yerli turistin bütçesini ciddi derecede zorluyor. Yerli turistler için bu sorunun çözülmesi lazım ve yerli turistlere bu konuda kontenjan ayarlanabilir. Düzenlediğimiz gezi ve turlarda çok fazla giderlerimiz oluyor. Milli parklara giriş ücretleri, rehberlik ücretleri vs vs. Bu konuda bir düzenlemenin yapılması zorunlu. Bizim bağlı olduğumuz derneğimiz olan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nde de(TÜRSAB) bu konular konuşuluyor ama daha bir çözüm üretilmiş değil. Kokart rehberinin bir günlüğü 850 TL’dir. Çoğu zaman rehber de bulamıyoruz. Rehber olmayınca tur yapmak da yasak oluyor. Bundan dolayı Türkçe rehberliğin hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu konuda da çalışmaların devam edildiğini belirtiyorlar. 

“YAPILAN GERİ DÖNÜŞLER BİZİ MUTLU EDİYOR”

Geri dönüşler alıyor musunuz? 

Ebetteki geri dönüşler alıyoruz. Bizi ödüllendiren şey ise geri dönüşler oluyor. İşin maddi durumunu geçelim manevi yönü bizim çok önemli. Yapılan geri dönüşler bizi mutlu ediyor. Ankara’da Gezimall olarak Google üzerinden 2500’den fazla misafirimizin bize yaptığı yorum var. 5 üzerinden 4,8 puanımız var. Elbetteki hatalarımız, eksiklerimiz oluyor ama biz, elimizden geldiği kadar misafirlerimize temiz ve güzel bir hizmet vermeye çalışıyoruz. Sosyal medya üzerinden oldukça olumlu geri dönüşler alıyoruz.