Dünya Barış Günü veya Uluslararası Barış Günü (İngilizce: International Day of Peace), her yıl 21 Eylül tarihinde kutlanan uluslararası bir bayram.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul'un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül Barış Günü olarak kabul edilmiştir.

Birleşmiş Milletler, Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine “Yaşasın Tam Dünya Barışı” yazısı kazındı.

Birleşmiş Millet tarafından bir Dünya Barış Günü kabul edilinceye dek, Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler, barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan edip kutlamıştır.

Barış, insanın yaşamını sürdürebilmesi ve gelecek hayalleri kurabilmesi için en önemli anlayıştır. Dahası barışı “bir toplumun ya da bir aile bireylerinin bir araya gelmesi veya karşıt ülkeler arasındaki tüm sorunları bir kenara iterek uzlaşma ve uyum sağlama becerisini göstermesi" olarak da tanımlayabiliriz. Kısaca barışı tarif ederken dünyanın, doğanın, çevrenin ve insanın yaşamını sürdürebilmesi için en gerekli davranış biçimi olduğunun altını çizmeliyiz! Dayanışma, özgürlük ve eşitlik barışla oluşan yaşamsal kavramlardır. Ve toplumların birçoğu 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü bu nedenle çok önemserler.

Bu durumu gören BM, eylül ayının 3’üncü salı günü yerine kargaşayı önlemek için “Barış Günü’nü” 21 Eylül olarak sabitledi. İnsanlar ve toplumlar arasındaki barışın ve uyum ideallerin sağlamlaştırılması adına 21 Eylül gününü BM aynı zamanda, “şiddetsizlik ve ateşkes günü” olarak da ilan etti. Bu amaçla, her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkez Binası’nda ve dünyanın her ülkesinde bulunan “Barış Çanı” çalınır. Bu çanlardan biri de Ankara’daki Botanik Park’ta bulunmaktadır.

Barış önemli bir olgudur! Bu nedenle 2008 yılından beri “Ekonomi ve Barış Enstitüsü” her yıl düzenli olarak “Küresel Barış Endeksi” yayımlıyor. Enstitü, üç temel tema üzerinden endeksi belirliyor. Ülkelerin toplumdaki güvenlik düzeyi ile ulusal ve uluslararası çatışmanın boyutuna. Militarizasyon derecesi ve ülke içindeki şiddet ve suç seviyelerine. Ülke dışındaki askeri harcamalar ve savaş durumuna bakarak değerlendirme yapıyor.

Editör: TE Bilisim