Yaşam-Çevre

Duygusal Zeka nedir? Nasıl Geliştirilir?

Duygusal zeka hayatın her alanında neden bu kadar önemli? Duygusal zeka geliştirilebilir mi? İşte cevabı...

Abone Ol

Duygusal Zeka Nedir?

Duygusal Zeka Nedir? Bireyin kendi duygularını ve başkalarının duygularını algılama, kontrol etme ve bunları değerlendirme yeteneğini ifade etmektedir. Duygusal zekanın bileşenleri bulunmaktadır. Duygusal Zeka Bileşenleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

Öz Farkındalık: Bireyin kendi duygularını tanıması ve bunları anlaması yeteneğidir. Bu durum oldukça önemlidir. Duyguları tanımanın ötesinde kişinin davranışları ve duygularının diğer insanlar üzerindeki etkisinin farkında olmasıdır.
Öz Düzenleme: Bir bireyin duygularını düzenleyebilme yeteneğidir. Bu durum duygusal zekanın oldukça gerekli bir bileşenidir. Duyguların uygun bir şekilde ifade edilmesi olarak tanımlanabilmektedir.
Sosyal Beceriler: Başkaları ile iyi iletişim kurmak, liderlik ve ikna yetenekleri de önem taşıyanlar arasında yerini almaktadır.
Empati: Diğerlerinin nasıl hissedildiğinin anlaşılması durumudur. Bu durum onlara verilen değeri de göstermektedir.
Motivasyon: Bu zekaya sahip olan kişiler iç ihtiyaçlarını ve hedeflerini belirlemekte ve motivasyonlarını yüksek tutmaktadır.


Duygusal Zeka Özellikleri Nelerdir?

 Kendini tanıma konusunda oldukça başarılı bir yapıları bulunmaktadır. Duygularını, düşüncelerini ve hislerini iyi anlamaktadır. Aynı zamanda duygularını kontrol edebilme yeteneğine sahiptir. Hedeflerini belirlemekte ve başkalarının zorlamasına gerek kalmadan ilerleme kaydetmektedir Hedeflerine kitlendiğinde ise bundan heyecan duymaktadır.

Başkalarının duygularını paylaşmaya yatkındır. Diğerlerinin ne hissettiğine karşı duyarlıdır. Kişiler arası çatışmaları iyi bir şekilde çözümlemektedir. Sosyal anlamda becerileri oldukça yüksektir ve hep bir motivasyona sahiptirler.

Duygusal Zekanın Yüksek Olması Ne Demek?

 Öncelikle bu bireylerin bazı özellikleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki kelime hazinelerinin oldukça geniş olmasıdır. Aynı zamanda bu bireyler tanımadıkları kişileri bile merak edebilmektedir. Çok soru sormaya eğilimlidir. Herhangi bir değişim yaşamaktan korkmamaktadır. Güçlü ve zayıf taraflarını iyi tanımakta olan bireylerdir.

Bunların dışında diğer bireylerin de duygularını anlamaktadır, onlara da saygı göstermektedir. Yalnızca kendini düşünmemekte ve karşıları ile de empati kurmaya eğilimleri vardır. Kolay bir şekilde alınıp gücenmemektedir. Kin tutmaktan uzak bir yapısı vardır. Ayrıca kendini kontrol edebilmektedir. Tartışma esnasında fevri kararlar vermekte kaçınmaktadır. Hata yapmaktan korkmayan bir yapıya sahiptir. Karşılık beklemeden iyilik yapabilmektedir.