CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, 26 Temmuz’da TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında eğitim alanında son dört ayda yapılan değişiklikler üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Ceyhun İrgil, “Eğitim alanında son dört ayda yapılan değişiklikler önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında öğrencilerin alacakları derslerden kalacakları yurtlara kadar düzenlemeleri içeriyor. Yıllar içinde adım adım uzaklaşılan çağdaş ve laik eğitime karşı iktidar taarruza geçmiştir.” diye konuştu.
İRGİL, SON DÖRT AYDA OLANLARI ŞÖYLE AÇIKLADI:
25 Nisan: MEB, ilgili sendikalardan, rehber öğretmenlerden, uzmanlardan görüş almadan hazırladığı rehber öğretmenlerle ilgili yönetmelik değişikliğini Başbakanlığa gönderdi. Bu değişiklik, rehber öğretmenlerin çalışma saatlerini haftada 40 saate çıkarıyor ve angarya görevler yüklendi. Psikolojik danışmanlık ibaresi kaldırılıp, okullardaki rehber öğretmenlerin asıl sorumluluğu yok edilmiş oldu. Öğrenci ve ailelerine yönelik psikolojik danışma hizmeti kapsamdan çıkarıldı.
İrgil “Yapılmak isteneni özetleyecek olursak; okullarda çocukların dertlerini, sorunlarını dinleyen veya çocukların başlarına gelen istenmeyen taciz ve istismarları takip edebilecek öğretmenleri devreden çıkarmak. Bu öğretmenleri gereksiz evrak işlerine boğup nöbete dikmek. Bu kapsamda kamu taşınmazlarının eğitim faaliyetleri kapsamında devri için eğitim ve öğrenci barınmaları kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanında Diyanet de yer aldı. Böylece Diyanet’e MEB yetkisi verilmiş oldu.” diye anlattı.
MEB çocukların psikolojisi, fizyolojisi, beyinsel gelişimi, barınma ve güvenliğini, hakkını önemsemeyen kararlar aldı.
İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinden Atatürkçülük ile ilgili konuların çıkarılması, Osmanlı’nın sadece kuruluş ve yükselme döneminin ele alınması ile gerileme ve dağılma dönemlerine hiç yer vermemiş olabilirler.
TÜM EĞİTİM PAYDAŞLARINI ÇAĞIRIN
“Çocukların aklına, vicdanına, çocukluklarına, gelişimlerine saldırmak, çocukları suiistimal ederek kendi ideolojilerimize göre şekillendirmek için zorlamak da bir tür tecavüzdür.” Diyen Dr. Ceyhun İrgil hükümete; “Eğer kendiniz bilimsel, çağdaş bir eğitim planlaması ve sistemi yapamıyorsanız, çağırın tüm eğitim paydaşlarını hep birlikte hazırlayalım.”
6 Mayıs: Özel öğrenci barınma hizmetleri yönetmeliği ile devletin barınma hizmeti vermesi gereken 10-13 yaş arası ortaöğretim öğrencileri de özel yurtlara teslim edildi. Bu değişiklik ile çocuklar istismara açık hale geldi.
5 Temmuz: MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü imam hatip liselerine gönderdiği yazı ile hafızlık eğitimi alan ama TEOG’a girmeyen öğrenci programdaki istediği imam hatip Anadolu lisesine gidebilir denildi.
18 Temmuz: MEB yeni müfredatı kamuoyuna açıkladı.
22 Temmuz: Maliye Bakanlığı kamu taşınmazları üzerinde eğitim ve yurt faaliyetleri için tesis edilmesine ilişkin yönetmeliği yayımladı. Eğitim alanında ise Diyanet’in belirleyici olmasının önü açıldı.
(Serkan DEMİRTAŞ)
Editör: TE Bilisim