YAKLAŞIK 18 MİLYON ÖĞRENCİ VE 1 MİLYON ÖĞRETMEN İLE VELİLERİN KULLANIMINA AÇILDI
“Eğitimde Fırsat Adaleti” çerçevesinde tümüyle yenilenen Eğitim Bilişim Ağı’nın içeriği; etkileşimli okul kitapları, ders anlatım videoları, sınavlar ve uygulamalar ile güncellendi. Yenilenen modern ve sade kullanıcı ara yüzü ve akıllı özellikleriyle yeni EBA, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ile velilerin kullanımına açıldı.
Bakan Selçuk’un 'Yenilenen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve Akademik Destek' Tanıtım Programı'ndaki konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
“Bugün bir başka heyecan taşıyorum. Bunu sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum şu anda. Bugün burada gerçekten Türkiye'nin her yerindeki, her köşesindeki çocuklarımıza nasıl erişiriz sorusunun cevabı için birlikteyiz. Bizim 2023 eğitim vizyonunda ısrarla öne çıkardığımız okullar arasındaki fırsat adaletini sağlama konusu gerçekten çok önemli. Çünkü okullar arasında belli bir eşitlik ve daha da önemlisi adalet sağlanmadıkça belirli bir baz oluşmuyor. İşte tam da burada eşitlik de bize yetmez diyoruz. Yani aynı şartları herkese sunuyor olmak başka açılardan avantajlı olan bir takım öğrencilerimiz, okullarımızı eşit kılmak adına gelmiyor. O yüzden adil olmak meselesi çok çok önemli.”
“BU SİSTEMİN OMURGASI ÖĞRETMENDİR”
“Bir başka hedefimiz 2023 eğitim vizyonunda muhakkak surette nitelikli eğitim içeriklerini hazırlamak. Bu bizim vazifemiz zaten. Peki ama buna erişimi nasıl kolaylaştıracağız? Herkes nasıl erişecek? Her yerde vurguluyorum, bu sistemin omurgası öğretmendir. Kişiye özel, gruba özel ihtiyacı neyse onu vermek durumundayız. Bu sadece okulla, öğrenciyle ilgili değil ayrıca öğretmenler için sürekli, sürdürülebilir ne zaman isterlerse... Böyle bir içeriği hazırlamak gerçekten heyecan verici.”
“HER BİR ÖĞRENCİMİZİN KİŞİSEL OLARAK İHTİYAÇLARINI BİREYSEL OLARAK KARŞILAYABİLİYORUZ”
“Arayüz tümüyle yenilendi ve her bir çocuğun sayfası, takvimi, ilerleme hızı, mevcut dersler, soruları, konuları, kendisine özel bir şekilde artık yapılabiliyor. Bu ne demek? Her bir öğrencimizin kişisel olarak ihtiyaçlarını bireysel olarak karşılayabiliyoruz artık.”
“Biliyorsunuz portfolyo da yeni geldi. Niye e-rehberliği önemsiyoruz? Ben kendimi bildim bileli şuralarda hep şu söylenir. Denilir ki “keşke bütün öğrencilerin bireysel olarak rehberlik alabilecekleri, projeler, sertifikalar bir yerde toplansa da çocuğun rehberliği yapılırken buna dikkat edilerek yapılsa” diye dilek ve temenni kısmı olurdu. İşte burada tam da bunu yapmış olduk. Bütün öğrencilerimiz hangi ilimize giderse gitsin her bir çocuğumuzun porfolyosunda onun bütün geçmiş hikayesi yer alacak ve buna göre rehberlik olacak. Bu da yeni bir kazanım ve çok çok değerli. Ve bu konuda çocuklarımızın bir takım armalarla vesaire, ödevlerinin, öğretmen görüşlerinin, katıldığı oylamaların-alıştırmaların hepsinin burada yer alıyor olması önemli.”
KARE KODLA ERİŞİM
“Artık zaman ve mekan meselesi her yerde ve her zaman şeklinde genişlemesi gereken bir konu. Öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin sadece sınıfın içinde bir şeyler yapmasına gerek yok. Kitaplarında herhangi bir şey ararken hatta bir konu üzerinde “Ben karbon döngüsüyle ilgili kısmı kitaptan kare kodla cep telefonunda görmek istiyorum, incelemek istiyorum. videoyu izlemek istiyorum” dediğinde kitabın her bir sayfasında neyle ilgiliyse kare kodla erişim sağlanması söz konusu oldu. İkinci kısmı, öğretmenlerimle ilgili. Bu sürekli ve sürdürülebilir gelişim öğretmen açısından çok çok önemli. Ve bütün bu kurslar, programlar, içerikler, canlı eğitimler bir video kütüphanesinden eğitime erişme, soru sorma, cevabını alma bütün bunların hepsi artık mümkün. Depremle, hava durumuyla ilgili konularda öğrencilerimizin her şeye erişimi için de bu önemli bir fırsat.”
“BÜTÜN İLÇELER, ANKARA’DAKİ BİR MERKEZDE AKADEMİK BİR PORTALDA BULUŞACAK”
“Sürekli sürdürülebilir eğitimi her ilçe düzeyinde kuracağımız, ki başladık. Öğretmen destek noktalarıyla fiziksel ortam açısından da ortaya koyacağız. Bütün ilçeler, Ankara’daki bir merkezde akademik bir portalda buluşacaklar. Benim diyelim ki matematik eğitimiyle ilgili çok önemli çalışmam var ve bunu paylaşmak istiyorum; bunu da yapma imkanımız olacak.”
“HER BİR ÖĞRENCİMİZE, BÜTÜN OPERATÖRLERDEN AYLIK 3 GB ÜCRETSİZ ERİŞİM İMKANI”
“Her bir öğrencimize, bütün operatörlerden aylık 3 GB ücretsiz erişim imkanı var. Her bir öğrencimiz, Türkiye’nin her yerinden; telefon çeksin yeter. Bu anlamda bir erişme ve ulaşma imkanı var. Bunu pilot çalışmalarda denedik.”
BAKAN SELÇUK: BU BENİM HAYALLERİMDEN BİR TANESİYDİ
“İşin özeti; eğitimde fırsat adaleti. Benim fırsatım yok, benim öğretmenim yok. Çok basitçe var. Bunu sağlamış olduk, fırsat adaletiyle Türkiye’den isteyen herkesin buna erişmesiyle ilgili altyapıyı kurmuş olduk. Ve bu benim hayallerimden bir tanesiydi ve buna ulaşmış olmak bugün benim açımdan çok çok değerli. Sizler burada bulunarak bizlere destek verdiniz.”
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)