Eğitim, bireyin gelişimini sürdürüp tamamlayabilmesi ve toplumun kalkınması için olmazsa olmaz bir önem teşkil etmektedir. Toplumlar geleceğini şekillendirmek için bu eğitim yoluna başvururlar ve bu yola bir geleceğin temelini oluştururlar.
Eğitimin muhatabı insandır. İnsan da hem maddi hem manevi boyutları olan bir varlıktır. İnsan olmaya yönelik bir potansiyel ile dünyaya gelen insan yavrusu, ancak maddi ve manevi boyutlarıyla dengelenmiş bir eğitimle, dengeli bir insan olur. Bu yüzden nasıl bir insanın geleceği aldığı eğitimin bu nitelikleriyle şekilleniyorsa insanların meydana getirdiği toplumun da geleceği, yine insanlara verilen eğitimin nitelikleriyle şekillenir.
Eğitim sadece okumak ve yazmak değildir. Eğitim, kişinin bilgiyi kendisinin faydalanabilmesi için kullanılması ve kişisel gelişimine katkı sağlamak için kullanmasıdır. Eğitimin amacı insanları sadece okuryazar yapmak değildir. Eğitim insanlara aynı zamanda başkalarına bağlı kalmadan kendi hayatlarını yönetebilme becerisini kazandırır. Okuryazarlık, okuma ve yazma becerisine yöneliktir, eğitim ise her şeyin ardında yatan sebepleri bulmak ve okuma-yazma becerilerini yaşamlarını iyileştirmek için kullanmaktır. Eğitim ülkelerin ekonomik olarak büyümelerine ve refahla beslenmesine yardımcı olur. Kusursuz yaşamak için eğitim, her birey için çok önemlidir.
Her insan için eğitimin önemi, ona bağımsız yaşamasını sağlamak ve özgürlük kazandırmaktır. Herhangi bir şekilde eğitim, bir kimseyi hem maddi olarak koruyacak hem de hayat boyu ayakları üzerinde durmasına imkan vermektedir. Eğitim yaşam standartlarını belirlemeyi sağlar. Yanlış kararların sonuçlarını anlamak ve alternatif yollar bulmaya yardımcı olmak için akıllıca bilgi sağlayacaktır.
Eğitimsiz kişileri yönetecek ve dünyayı onların neden olduğu tehlikelerden koruyacak ve herhangi bir aksaklık durumunda bunları kontrol edecek yasaları uygulayarak yaşam tarzını iyileştirmelerine yardımcı olacaktır. Toplumu inşa etmek için her bir bireysel rolü ve sorumluluğu anlamada yardımcı olacaktır.
Eğitim; kişinin toplum kalkınmasının ve gelişmesinin olmazsa olmazıdır. Bununla beraber toplumun temelini oluşturur. Yaşanan dünya içerisinde toplumların varlığını sürdürmeleri ve kalkınmaları adına eğitimli insan gerekir. İnsanlar; toplumsal yaşam şeklini ve bulundukları kültürel ve sosyal değerlerini, o topluma ideal bir biçimde hazırlanan eğitimle öğrenmektedirler. Eğitimin ana ve en mühim şeklinde kabul edilen işleviyse; toplumsal devamlılık, kültürel değerler, bütünlük sağlanarak bilimsel teknolojik gelişmelere bağlı olan kalıp kültürün gelişimin sağlanarak yeni bireyler yetiştirmektir.
Aynı şekilde eğitimin amacı; kişinin kendisinde bulunan yetenekleri en üst düzeye çıkarmanın dışında, kişilere yeni yetenekler kazandırıp, çağa uygun olmalarını sağlamaktır. Eğitim; yetişen yeni neslin gelişim seviyesine, milletin toplumsal karakterine, ilgi ve gereksinimlerine göre şekillenmesi, toplumsal olarak devamlılığın sürdürülmesi adına zorunlu bir durumdur.